Merjenje debeline ledu na Arktiki z letala

Vprašanje globalnega segrevanja postaja vse bolj pereče. Z njim se na različne načine ukvarjajo mnogi strokovnjaki po vsem svetu. Eden od njih je dr. Thomas Krumpen z nemškega Inštituta Alfreda Wegnerja, ki se ukvarja s polarnimi in morskimi raziskavami. Krumpen s svojo ekipo že od leta 2010 preletava območje severne Grenlandije v smeri proti severnemu tečaju. Njihov glavni cilj je merjenje debeline ledu.

Arktični led

Do podatkov s pomočjo torpedov

Uporaba satelitov ni mogla zagotoviti informacij o sami debelini ledu, zato so se znanstveniki odločili za drugačen pristop. Pridobivanje potrebnih informacij omogoča torpedo, ki se približa morski gladini. Na torpedo so pritrjene posebne merilne naprave, ki omogočajo pridobitev natančnih podatkov glede tega, kako zaskrbljujoče je v resnici stanje. Pogosto so namreč razprave o globalnem segrevanju povezane s špekulacijami, zato je nujno, da se zagotovi konkretne, empirične podatke glede situacije. In kaj kažejo ti podatki?

Led tanjši za 42 odstotkov v primerjavi z letom 2010

Ugotovitve znanstvenikov, ki so do sedaj preiskali približno 3700 kilometrov površine, žal niso najbolj razveseljive. Namen raziskave je tudi pridobitev informacij o hitrosti sprememb, ki se očitno odvijajo s precejšnjo naglico. V primerjavi z letom 2010, ko se je raziskava pričela, je namreč arktični let tanjši za kar 42 %.

Izjemno hitro naraščanje povprečne temperature zraka

Hitro taljenje ledu pa je seveda povezano s pospešenim naraščanjem temperature na območju Arktike. V primerjavi z drugimi predeli sveta se namreč tu povprečna temperatura zraka vzpenja kar dvakrat hitreje. Ta teden so po medijih zaokrožile tudi osupljive fotografije, ki omogočajo, da si lažje predstavljamo resnost situacije. Saj veste: fotografija pove več kot tisoč besed. Klimatske spremembe se namreč ne odvijajo tako hitro, da bi jih bilo mogoče zaznati s prostim očesom. Šele primerjava stanja v različnih obdobjih pogosto poskrbi, da se sproži alarm.