0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliKako lahko ugotovite, ali je vaš pes zdrav?

Kako lahko ugotovite, ali je vaš pes zdrav?

MORDA VAS ZANIMA

Lastniki psov so običajno prvi, ki opazijo simptome različnih bolezni, ki se lahko sprva kažejo v precej nedolžni obliki. Zgodnji pričetek zdravljenja v večini primerov poveča možnosti za popolno ozdravitev, zato je pomembno, da ste pozorni na spremembe, ki jih zaznate pri svojem psu. Preberite, na kaj morate še posebej paziti.

- Oglas -

Zdravje psa

Zobje in dlesni

Zdrave pasje dlesni so čvrste in rožnate, zobje pa beli in sijoči. Pri zdravem psu prav tako ne bi smeli zaznavati slabega zadaha. Če opazite odstopanja, je to verjetno znak, da je čas za obisk veterinarja. Težave se lahko pojavijo pri tistih psih, ki imajo že po naravi nekoliko temnejše dlesni. S tem ni nič narobe, a vseeno bodite pozorni na morebitno spremembo prvotne barve.

Ogromno število psov je izpostavljenih tveganju za razvoj parodontalne bolezni, ki pogosto privede do izgube zob. V skrajnih primerih, če pes ni deležen ustreznega zdravljenja, lahko bolezen napade tudi kosti.

Pomembno je, da se zavedate, da morate tudi pri psih skrbeti za ustrezno ustno higieno. Postopek čiščenja se pravzaprav ne razlikuje bistveno od tistega pri ljudeh. Tudi pri psih je osnovni pripomoček ščetka, ki jo uporabljajte karseda pogosto. Pozabiti ne smete niti na redne preglede zob pri veterinarju, ki naj bi bili opravljeni vsaj enkrat letno.

- Oglas -

Dlaka

Redno pregledovanje dlake vašega štirinožnega prijatelja bo poskrbelo, da boste pravočasno opazili morebitne kraste, bulice, znamenja in druge nenavadne spremembe. Prav tako boste dovolj zgodaj opazili bolhe in druge parazite. Včasih se sicer zgodi, da ti niso opazni s prostim očesom, zato morate biti pozorni tudi na pogostejše praskanje, žvečenje repa in drugo nenavadno obnašanje psa.

Zdrava pasja dlaka bi morala biti sijoča, enakomerna in brez prhljaja. Pri zdravih psih prav tako ne bi smelo prihajati do pretiranega maščenja dlake. Obiski veterinarja so pravzaprav najpogosteje povezani z različnimi kožnimi spremembami, ki jih je mogoče v večini primerov uspešno zajeziti, če se zdravljenje prične pravočasno. S pregledom tako nikar ne odlašajte.

Oči

Pogosto so oči tiste, ki razkrijejo marsikaj o zdravstvenem stanju vašega ljubljenčka. Zdrave oči so svetle in sijoče, pozorni pa morate biti tudi na žilice na vekah, ki ne smejo biti otečene. Manjše količine vodenega izločka iz oči so pri psih normalne, zato vam glede tega ni treba skrbeti. Po drugi strani pa je lahko velika količina izločka, ki spremeni barvo v rumeno-zelenkasto, znak, da je z očmi vašega psa nekaj narobe. Zaskrbljujoče so lahko tudi rdečkaste ali rumenkaste beločnice.

Razlogi, zaradi katerih prihaja do očesnih težav, so lahko zelo različni. Morda gre zgolj za prisotnost tujka v očesu, lahko je prisotna infekcija, izključeni pa niso niti resnejši zapleti. Oči so izjemno občutljiv organ, zaradi česar so težave večinoma povezane tudi z bolečino.

Ušesa

Notranjost ušes vašega psa bi morala biti svetlejše rožnate barve in čista. Seveda je nekaj ušesnega masla povsem običajen pojav, a tudi v tem primeru so lahko problematične večje količine. Opazujte tudi, ali si pes morda pogosteje praska ušesa ali trese z glavo. Pozornost si prav tako zasluži neprijeten vonj, ki se širi iz ušes.

Posebej previdni morate biti pri psih z daljšo dlako, ki zakriva ušesa. Skrbeti morate namreč, da so ušesa psa kljub dolgi dlaki ves čas čista in suha, sicer lahko hitro pride do različnih težav oziroma vnetij. Ta se najpogosteje kažejo v obliki rdečice in otekanja ušes.

NAJNOVEJŠE