Dom & EnergijaOdstranite skrite strupe iz svojega doma!

Odstranite skrite strupe iz svojega doma!

MORDA VAS ZANIMA

Večinoma se niti ne zavedamo, kako pogosto smo pravzaprav v stiku s strupenimi snovmi. Strupi so postali del našega vsakdana, na katerega mnogokrat ne moremo vplivati. Kljub temu pa obstajajo načini, da zmanjšate izpostavljenost različnim nevarnim snovem in s tem tveganje za nastanek bolezni. To boste seveda najlažje storili doma. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako to doseči. Že nekatere zelo enostavne spremembe lahko zaščitijo vaše zdravje in zdravje vaših najdražjih.

Poceni in učinkovita rešitev za čistejši zrak so rastline, zato naj jih bo v vašem domu čim več.
Poceni in učinkovita rešitev za čistejši zrak so rastline, zato naj jih bo v vašem domu čim več.

Napolnite stanovanje z zelenimi rastlinami

- Oglas -

Poceni in učinkovita rešitev za čistejši zrak so rastline, zato naj jih bo v vašem domu čim več. Ne le, da bo to poskrbelo za večje količine kisika v zraku, ampak so lahko rastline koristne tudi za filtriranje potencialnih alergenov (denimo formaldehida in hlapljivih organskih spojin, kot je benzen). Še posebej dobra izbira so čopaste zelenčice, sobna praprot, aloe vera in taščin jezik.

Zamenjajte plastično posodo in kozarce

Ogromno strupov lahko zaužijemo s hrano in pijačo, pri čemer ni pomembna samo kvaliteta živil, ampak morate paziti tudi na posodo, v kateri postrežete posamezne jedi oziroma napitke. Že kar nekaj časa se govori o tem, da plastična posoda ni najboljša izbira, saj lahko njena uporaba povzroči sproščanje strupenih kemikalij v hrano in pijačo. Izjema je plastika, ki ne vsebuje BPA-ja (prepoznate jo s pomočjo posebnih oznak). Kuhinjske pripomočke iz plastike pa lahko zamenjate tudi za steklene ali pa za izdelke iz nerjavečega jekla.

Uporabljajte vodne filtre

Morda se zdi voda iz pipe na videz neoporečna, a prav lahko se zgodi, da se v njej znajdejo različne snovi, ki lahko slej ali prej ogrozijo vaše zdravje. Voda v Sloveniji je sicer relativno čista, čeprav lahko prihaja do določenih odstopanj v posameznih predelih oziroma v različnih obdobjih leta. Previdnost je tako vsekakor smiselna. Na voljo imate različne možnosti za filtriranje vode, ki se razlikujejo tudi glede na ceno. Osnovni pripomočki za filtriranje niso tako dragi, kot si morda predstavljate. Še posebej, če pomislite, da zdravju pravzaprav težko določimo ceno. Pri nameščanju filtrov ne smete pozabiti na kopalnico, saj lahko že med tuširanjem v telo vnesemo številne strupene snovi.

Znebite se teflonskih ponev

Neoprijemljiva površina ponve je lahko zelo praktična pri pripravi številnih jedi. Vendar se morate vprašati, ali ste na ta račun res pripravljeni tvegati zdravje. Tovrstna posoda namreč začne pri segrevanju oziroma ob visokih temperaturah oddajati strupene snovi, ki prehajajo v vašo hrano. Dolgoletna uporaba ponev iz teflona lahko pusti resne posledice na vašem zdravju, zato jih čim prej zamenjajte.

NAJNOVEJŠE