0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMenstrualne migrene: zakaj se pojavljajo in kako jih omiliti

Menstrualne migrene: zakaj se pojavljajo in kako jih omiliti

MORDA VAS ZANIMA

Migrene med menstruacijo so zelo pogost pojav. Kar približno 60–70 odstotkov oseb, ki se spopada z migrenami, opaža, da se težave med menstruacijo zaostrijo. Za migrene je praviloma značilna precej intenzivnejša bolečina kot za »klasične glavobole«. Bolečina se običajno pojavlja samo na eni strani glave, pogosto pa jo spremljajo tudi simptomi, kot sta slabost ter povečana občutljivost na svetlobo, hrup in vonje. Ena od oblik so tudi t. i. migrene z avro. Pri tej obliki se poleg bolečine pojavijo težave z vidom oziroma z vizualnimi zaznavami. Osebi se zdi, da vidi bleščečo se, migetajočo svetlobo, cikcakaste vzorce ipd., kar je lahko zelo moteče. Avre pogosto intenzivirajo občutek bolečine, nemalokrat pa sprožijo tudi bruhanje.

- Oglas -

Kaj je razlog za to, da so težave z migreno pogosto še posebej hude med menstruacijo, in kaj lahko storite, da jih omilite?

Migrene med menstruacijo naj bi bile povezane z upadom estrogena v telesu

Migrenski napad se včasih začne že nekaj dni pred menstruacijo. Še posebej pogoste pa so migrene, ki se začnejo na prvi dan menstruacijo. To naj bi bilo povezano z upadom estrogena. To lahko obenem razloži, zakaj imajo osebe, ki se sicer spopadajo z migrenami, med nosečnostjo manj tovrstnih težav. Takrat namreč ni nihanj, značilnih za menstrualni cikel; raven estrogena ostaja tako relativno stabilna. »Menstrualne migrene« so torej tesno povezane s hormonskimi spremembami v telesu. Težave lahko zato poleg nosečnosti omilijo tudi kontracepcijske tablete. Velja pa tudi obratno; migrene med menstruacijo postanejo pogosto posebej moteče po opustitvi uporabe kontracepcijskih tablet. Na srečo pa obstajajo tudi malce bolj naravne možnosti za omilitev težav z migrenami med menstruacijo …

Osnovni korak: vodenje »migrenskega dnevnika«

Ljudem, ki se spopadajo z migrenami, se pogosto priporoča vodenje »migrenskega dnevnika«. To vam lahko med drugim pomaga tudi pri ugotavljanju, ali so pri vas migrene resnično povezane z menstrualnim ciklom. Posledično se boste lažje pripravili na prihajajočo nevarnost, migrenski dnevnik pa lahko pomaga tudi vašemu zdravniku. Dobro je torej, da si zapisujete, kdaj natančno ste doživeli posamezni migrenski napad in kakšne so bile okoliščine: ali ste imeli menstruacijo, kaj ste jedli, koliko ste spali, kako kakovosten je bil vaš spanec, koliko ste se gibali ipd.

- Oglas -

Povečajte vnos protivnetnih živil in začimb

Osebe, ki imajo težave z migrenami, so ena od skupin, za katere je lahko t. i. protivnetna dieta še posebej koristna. Če opažate, da imate pogosto največ težav z migrenami prav med menstruacijo, je dobro, da v dneh pred menstruacijo zaužijete čim več protivnetnih živil, po drugi strani pa se je pametno izogibati hrani z vnetnimi učinki (beli sladkor, meso, mlečni izdelki ipd.). Protivnetne snovi je mogoče najti v različnih vrstah sadja in zelenjave, vendar vsebujejo nekatere vrste še posebej veliko tovrstnih učinkovin. Odlična naravna izbira za blaženje vnetij – s tem pa tudi bolečine – je na primer ingver. Podobno pa velja tudi za kurkumo. Če so bolečine zelo hude, si je pametno pomagati z dodatki, izdelanimi iz izvlečkov ingverja/kurkume, ki vsebujejo koncentrirane protivnetne učinkovine.

Pogosto je zelo koristno tudi povečanje vnosa magnezija

Zelo učinkovita naravna pomoč pri lajšanju migrenskih glavobolov med menstruacijo je lahko tudi magnezij. Med lutealno fazo menstrualnega cikla, ki traja od konca ovulacije do začetka menstruacije, se zaloge magnezija v telesu pogosto izčrpajo. V tej fazi morate biti zato še posebej pozorni na povečan vnos živil, bogatih z magnezijem – še toliko bolj, če obstaja precejšnja verjetnost za to, da vas med menstruacijo doleti migrenski glavobol. Dober vir magnezija so živila, kot so bučna semena, presni kakav, mandlji, indijski oreščki, črni fižol, divji riž in sončnična semena. Če je zaradi hudih bolečin potreba po magneziju večja, pa si lahko tudi tu pomagate s prehranskimi dopolnili.

Lajšanje simptomov s pomočjo eteričnega olja poprove mete

Ne podcenjujte moči aromaterapije. Če migrene pri vas niso povezane s povečano občutljivostjo na intenzivnejše vonje, si lahko pri blaženju migrenskih napadov med menstruacijo pomagate tudi z eteričnimi olji. Še posebej dobra izbira je eterično olje poprove mete, ki je bogato z mentolom. Izdelate lahko tudi preprosto mazilo; kokosovemu olju dodajte nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete, dobljeno mazilo pa nato uporabite za masažo predelov, kjer je bolečina najmočnejša.

Preberite tudi: Migrena in naravna pomoč: napitki, ki preverjeno delujejo

.

NAJNOVEJŠE