0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Mazilo za hitro pomoč pri sončnih opeklinah

Mazilo za hitro pomoč pri sončnih opeklinah

MORDA VAS ZANIMA

Skrb za zaščito kože pred ultravijoličnimi sončnimi žarki je v poletnih mesecih posebno pomembna. Koža je namreč poleti precej bolj izpostavljena, posledično pa so možne resnejše opekline. Seveda pa ne smete zanemariti niti dolgoročnega tveganja, torej tveganja za kožnega raka, ki je tesno povezano z izpostavljanjem kože sončnim žarkom brez ustrezne zaščite.

- Oglas -

Toda tudi če ste zelo previdni, so možni občasni zdrsi. Tako lahko vas ali vaše najbližje kljub previdnosti opeče sonce, zato je dobro, da ste pripravljeni na tovrstne težave. Mazilo za sončne opekline, ki ga predstavljamo v nadaljevanju članka, lahko poskrbi za hitro pomiritev razdražene, opečene kože in pospeši proces celjenja. Uporabno pa ni samo kot hitra pomoč pri sončnih opeklinah, ampak je primerno tudi za vsakodnevno nego kože.

Sestavine

  • ½ skodelice gela aloe vere
  • 200 gramov kokosove maščobe
  • 10 kapljic eteričnega olja sivke
  • 10 kapljic eteričnega olja poprove mete
  • 5 kapljic eteričnega olja čajevca

Navodila za izdelavo mazila

Kokosovo maščobo premestite v ognjevarno posodico, ki jo položite nad kozico, v katero ste nalili malce vode. Segrevajte pri nizki temperaturi, dokler se kokosova maščoba ne stali.

Kokosovi maščobi nato dodajte gel aloe vere ter eterična olja sivke, poprovo mete in čajevca. Vse sestavine zmešajte s pomočjo ročnega mešalnika, dokler ne dobite konsistence, ki je podobna konsistenci klasične kreme. Z mešanico nato napolnite steklene posodice ali kozarčke, ki jih zaprite s pokrovčkom.

- Oglas -

Če želite, da mazilo za nego kože po sončnih opeklinah ohrani kremasto konsistenco, ga morate shranjevati pri temperaturi, nižji od 21 stopinj Celzija. Pri višji temperaturi se bo namreč kokosovo olje začelo topiti, kar pa seveda ne pomeni, da bo postalo mazilo v tem primeru neuporabno. Učinkovitost mazila bo ostala kljub drugačnemu videzu in konsistenci praktično nespremenjena. Po želji lahko sicer mazilo ponovno zmešate s kuhinjskim mešalnikom, da bo bolj podobno kremi.

Mazilo lahko shranjujete tudi v hladilniku – rezultati bodo tako posebno dobri, saj bo hladno mazilo poskrbelo za izrazitejšo ublažitev pordelosti kože, srbečice, pekočega občutka in drugih neprijetnih simptomov, povezanih s sončnimi opeklinami.

Sončne opekline

Zakaj prav ta kombinacija sestavin?

Gel, ki se skriva v listih aloe vere, se lahko pohvali s protivnetnim delovanjem. Tako poskrbi za pomiritev razdražene kože, k čemur pripomore tudi hladilni učinek gela, ki je povezan z njegovo konsistenco. Poleg tega je gel aloe vere odličen vir antioksidantov in drugih snovi, ki spodbujajo obnovo poškodovane kože.

K hitrejši obnovi kože lahko pripomore tudi eterično olje sivke, ki bo hkrati poskrbelo za protibolečinski učinek. Gre za eterično olje, ki je posebno koristno pri opeklinah, pri katerih se na koži pojavijo tudi drobni mehurčki – ne le pri sončnih, ampak pri opeklinah nasploh.

- Oglas -

Eterično olje poprove mete je uporabljeno zaradi njegovega hladilnega učinka. Olje kožo prijetno pohladi, podobno kot aloe vera, seveda pa to ne pomeni, da ga lahko uporabljate v nerazredčeni obliki. Gre za zelo močno eterično olje, ki ga je pred uporabo nujno razredčiti, sicer lahko kožo dodatno razdražite.

Z dodatkom eteričnega olja čajevca okrepimo protivnetno delovanje mazila za nego kože po sončnih opeklinah. Mazilo bo imelo tako zelo pomirjajoč vpliv na kožo. Eterično olje čajevca pa bo obenem tudi spodbudilo celjenje kože.

Za piko na i je tu še kokosovo olje, ki je koristno pri najrazličnejših težavah s kožo – od suhe kože in dermatitisa do sončnih opeklin. Kokosovo olje učinkuje protivnetno. Kožo pomiri in jo oskrbi s koristnimi maščobnimi kislinami, ki pospešijo njeno celjenje.

.

NAJNOVEJŠE