5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravilne rastlineMastika – zdravilno drevo iz sredozemlja

Mastika – zdravilno drevo iz sredozemlja

MORDA VAS ZANIMA

Mastika (Pistacia lentiscus) je zimzeleni grm ali nizko drevo s škrlatno rdečimi cvetovi, iz katerega pridobivajo aromatično smolo. Izvira iz obal sredozemlja, kasneje pa so ga vnesli tudi na obale Francije in Kanarskih otokov. Mastiko za pridobivanje smole gojijo predvsem na grških otokih.

Mastika in drevesna smola
Iz mastike pridobivajo zdravilno aromatično smolo.

Mastika v zdravilstvu

- Oglas -

Mastiko so že v antičnih časih poznali kot mogočno zdravilno rastlino. Zdravilne učinke mastike so opisovali že v najstarejših zapisih, tudi v Koranu in Bibliji, bila pa je to izredno cenjena in v tistih časih redka rastlina. V višino zraste mastika od 8  do 12 metrov. Po približno petih letih, začne proizvajati smolo v obliki kristaliziranih kapljic, prav tako imenovano mastika. Sprva je smola v tekoči obliki, vendar se na vročem sredozemskem soncu hitro strdi v prozorno smolo. Drevo doseže starost do 200 let.

Mastika
V višino zraste od 8 do 12 metrov in doživi starost do 200 let.

Aromatično smolo iz mastike pridobivajo s postopkom destilacije z vodno paro iz drevesne smole in s postopkom ekstrakcije s topili, včasih tudi iz samih listov in vej rastline. Drevesna smola mastike ima kar nekaj zdravilnih učinkov. Deluje protimikrobno, protiglivično, antiseptično, krči žile, odvaja vodo – deluje kot diuretik, lajša in odpravlja izkašljevanje, omili tudi bolečine v trebuhu, sprošča in blaži mišične krče,  poživlja in vlaži kožo in krepi lase.

Mastika ima velik spekter uporabe tako v zdravilstvu kot v kozmetiki in še kaj bi se našlo. Uporabljajo jo tudi v parfumih višje kvalitete, kot prehrambeni dodatek v sladicah, oljih in medu, poleg tega je tudi naravni konzervans … Mastika je uveljavljena tudi v tradicionalnih grških kuharskih receptih, najdete pa jo tudi že v nekaterih naših trgovinah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×