0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMandlji lahko zmanjšajo nevarnost za diabetes

Mandlji lahko zmanjšajo nevarnost za diabetes

MORDA VAS ZANIMA

Mandlje – pa tudi druge oreščke – običajno povezujemo predvsem z zaščito srca. Čeprav drži, da je lahko redno uživanje zmernih količin oreščkov še posebej koristno za vaš srčno-žilni sistem, lahko s tem obenem poskrbite še za številne dodatne koristi. Študija, ki je bila poleti objavljena v reviji Frontiers in Nutrition, je denimo razkrila, da lahko mandlji prispevajo k učinkovitejši presnovi, posledično pa so lahko zelo pomembni tudi za zmanjševanje nevarnosti za sladkorno bolezen tipa 2.  

- Oglas -

Sladkorna bolezen tipa 2 postaja vedno pogostejša tudi pri mlajših osebah

Medtem ko je sladkorna bolezen tipa 1, ki jo uvrščamo med t. i. avtoimunska obolenja, običajno povezana predvsem z genetskimi vzroki, je sladkorna bolezen tipa 2 praviloma posledica nezdravih navad. Še posebej problematična je lahko prehrana, ki vsebuje večje količine sladkorja in močno procesiranih živil. Čeprav imate morda občutek, da za sladkorno boleznijo tipa 2 zbolevajo predvsem starejši ljudje, raziskave kažejo, da postaja težava vedno bolj razširjena tudi med mlajšimi generacijami. Raziskovalci, ki so pripravili uvodoma omenjeno študijo, so se tako odločili, da se osredotočijo na mlajše osebe, pri katerih so bili že zaznani kazalniki, ki opozarjajo na t. i. preddiabetes. V raziskavo je bilo tako vključenih 275 oseb, starih od 16 do 25 let. Glavni cilj raziskave je bilo ugotavljanje vpliva zdravih prigrizkov na metabolično zdravje sodelujočih …

Pest mandljev namesto tipične malice …

Osebe, ki so se odločile za sodelovanje v raziskavi, so bile naključno razdeljene v dve skupini. Prva skupina je za malico vsak dan prejemala 56 gramov nepraženih mandljev, za kontrolno skupino pa je bil za malico predviden tipični indijski prigrizek (raziskava je namreč potekala v Indiji), ki je bil pripravljen iz moke, soli in začimb. Poleg tega je bilo vsem sodelujočim naročeno, naj poskušajo med trajanjem raziskave ohraniti svoje siceršnje navade, povezane s prehrano in telesno aktivnostjo. Čeprav je pri tovrstnih študijah težko nadzorovati vse dejavnike, ki bi lahko vplivali na končni rezultat, so se želeli raziskovalci s pomočjo opisanega napotka čim bolj približati idealnim pogojem za izvedbo znanstvenega eksperimenta, torej ohraniti eno samo spremenljivko.

Že po 90 dneh so bile zaznane občutne pozitivne spremembe

Raziskava je trajala tri mesece, ob koncu tega obdobja pa so bile zaznane pomembne razlike med obema skupinama. Pri osebah, ki so za malico uživale mandlje, je bilo namreč pri preiskavi, imenovani HbA1c oziroma glikoziliran hemoglobin A1c, opaženo občutno izboljšanje v primerjavi z začetnim stanjem. Gre za preiskavo, katere cilj je preverjanje deleža hemoglobina A1c, na katerega je pripet krvni sladkor. S pomočjo tega testa je tako mogoče dobiti vpogled v urejenost krvnega sladkorja v daljšem časovnem obdobju. Poleg izboljšanih rezultatov pri tem testu je bilo pri skupini, ki je namesto manj zdravih prigrizkov uživala mandlje, zaznano tudi znižanje ravni škodljivega holesterola v krvi, po drugi strani pa povišanje vrednosti koristnega holesterola. Za povrh pa je uživanje mandljev poskrbelo tudi za zmanjšanje količine interlevkina 6, ki spada med pomembne kazalnike kroničnih vnetij v telesu, vendar razlike tu niso bile tako očitne kot pri drugih kategorijah.

- Oglas -

Ne podcenjujte drobnih korakov v pravo smer

Za obvladovanje – in za preprečevanje – sladkorne bolezni tipa 2 je vsekakor priporočljiv celosten pristop, ki vključuje različne vidike prehrane, telesne aktivnosti, spanja itn. Toda to še ne pomeni, da je smiselno podcenjevanje navidezno precej majhnih pozitivnih sprememb. Kot je razkrila opisana raziskava, lahko na primer že s tem, da si za malico pogosteje privoščite živila, kot so mandlji, prispevate k zmanjšanemu tveganju za sladkorno bolezen tipa 2.

.

NAJNOVEJŠE