Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Dom & energijaMajhne spremembe za boljšo energijo v vašem domu

Majhne spremembe za boljšo energijo v vašem domu

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ste že opazili, da vas določeni ljudje navdajo s pozitivno energijo, v bližini drugih pa se vam zdi, da vam energijo jemljejo. To velja tudi za prostore. Znanstveno dokazano je, da različni prostori različno vplivajo na raven naše energije, čustva ipd. Tako je lahko vaš dom eden izmed dejavnikov, ki vam »pije energijo« in vas spravlja v slabo razpoloženje. Morda ste ob tem pomislili, da nimate denarja za drago prenovo. Vendar pa v resnici ni potrebno veliko, da spremenite energijo v prostoru. Z nekaj preprostimi spremembami lahko vaš dom zaživi v novi preobleki.

- Oglas -

Rastline v stanovanju

Prostore napolnite s čim več zelenimi rastlinami

Številne študije so potrdile, da zelene rastline v našem stanovanju pozitivno vplivajo na razpoloženje ter celo na spomin in zbranost. Več zelenih rastlin v vašem domu tako pogosto pomeni tudi manj stresa. Pri tem niso pomembni samo pozitivni občutki, ki jih povzroča pogled na izobilje zelenja v stanovanju, ampak zelene rastline obenem tudi absorbirajo strupene snovi iz zraka. Seveda je dobro, če poskušate preživeti čim več časa v naravi, vendar nam včasih preprosto zmanjka časa za to. Če boste napolnili svoje stanovanje z zelenimi rastlinami, si lahko privoščite kratke pobege »v naravo«, ne da bi morali za to zares zapustiti svoj dom, kar bo imelo zagotovo zelo blagodejen vpliv na vaše počutje.

Spremenite barve v prostorih

Izjemno velik vpliv na vaše počutje imajo tudi barve v prostoru. Če se doma vedno počutite brez energije, nemirni, tesnobni ipd., je morda smiselno razmisliti o pleskanju sten z drugačnimi barvami. V dnevnih prostorih je dobra izbira oranžna, ki je izjemno pozitivna barva, znana po tem, da spodbuja kreativnost. V prostorih za počitek pa izberite nežne, umirjene, pastelne barve. Seveda pri tem upoštevajte tudi povsem individualne občutke, ki jih v vas vzbujajo posamezne barve. Če pleskanje zaradi različnih razlogov ne pride v poštev, pa lahko zgolj z nekaj dodatnimi predmeti spremenite barvni vtis prostora – na primer s spremembo zaves, preprog, blazin ipd.

Pozorni bodite na svetlobo v prostorih

Morda so luči tiste, ki vas spravljajo v slabo počutje. Bodite pozorni na to, kdaj potrebujete močnejšo svetlobo, ki poskrbi za več energije, in kdaj je primernejša hladnejša svetloba, ki umirja. Po potrebi zamenjajte žarnice, kupite nekaj dodatnih svetilk, uporabite funkcijo delnega zatemnjevanja ipd. Naj bo svetloba zares prilagojena prostoru, obenem pa je pomembno, da jo lahko tudi uravnavate, glede na to, kako ste v določenem trenutku razpoloženi.

Znebite se nepotrebne krame

- Oglas -

Ne podcenjujte negativnih vplivov, ki jih ima lahko bivanje v stanovanju, napolnjenem z nepotrebno kramo. To pogosto sproža občutke utesnjenosti in ujetosti ter vam jemlje energijo. Stanovanje, polno predmetov, ki jih ne potrebujete zares, povečuje tudi občutek stresa in utrujenosti. Ko se boste končno znebili nakopičene krame, bo energija v vašem domu zagotovo povsem drugačna.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×