0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliJe kaj narobe, če mačka grizlja rastline?

Je kaj narobe, če mačka grizlja rastline?

MORDA VAS ZANIMA

Mačko, sicer mesojedo žival, pogosto vidimo grizljati rastline. Je tako vedenje nevarno in bi ga morali preprečiti? Kaj narediti, če se mačka loti sobnih ali celo strupenih rastlin? Preberite v nadaljevanju.

- Oglas -

Uživanje rastlin je naravno vedenje, s katerim mačka zadovoljuje svoje prehranske potrebe, zato ji tega ne bi smeli preprečevati. Mačka, ki se giba na prostem, pogosto vidimo gristi travo in zeli z mehkejšimi listi, kot sta npr. peteršilj ali žajbelj. V rastlinah so namreč snovi, ki pri mački spodbudijo bruhanje, s katerim se znebijo kep dlake.

Ojoj, lotila se je sobnih rastlin!

Težava nastane, ko notranje živeče mačke začnejo grizljati sobne rastline in s tem kazijo njihov videz. Nekatere mačke celo opravljajo potrebo v cvetličnem lončku namesto v mačjem stranišču in pri tem kopljejo po zemlji.

Te nevšečnosti boste preprečili, če boste zemljo v cvetličnem lončku posuli s peskom ali delci lubja. Svoje rastline lahko zavarujete tudi z obojestranskim lepilnim trakom, ki ga nalepite okoli lončnic. V zemljo lahko potisnete paličice, ki bodo mački preprečile dostop do rastline. Lonec lahko postavite na velik kos aluminijaste folije ali polivinila, kar prav tako odvrača mačke. Okoli rastlin lahko pošpricate z (neškodljivim!) sredstvom za odganjanje mačk ali na liste potresete nekaj čilija ali tabasca. Še ena rešitev je, da lončnice preuredite v viseče rastline.

- Oglas -

Ponudite ji »mačje« rastline

Mački lahko ponudite tudi določene vrste rastlin, ki so primerne zanjo. V živalskih trgovinah je na voljo »mačja trava«, v kateri so pogosto zmešani pšenica, in oves. Gojite jo lahko tudi sami. Notranjim mačkam pogosto tekne tudi mačja meta. Če boste mački ponudili druge, zanjo primerne rastline, bo pustila pri miru sobne rastline, vi pa si boste oddahnili.

Strupene rastline

Če mačka živi tudi zunaj stanovanja, lahko pride v stik z zelenicami, ki so jih škropili s strupenimi pesticidi. Grizljanje strupenih rastlin, kar bi ji škodovalo, lahko preprečite tako, da na mesto, do katerega ima mačka dostop, posadite izbor varnih rastlin, ki so primerne za mačke, npr. mačjo meto, peteršilj in žajbelj.

Med strupenimi rastlinami so tudi nekatere sobne rastline, npr. bršljan, azaleja, kloščevec, filodendron, šmarnica, difenbahija, amarilis, ciklame in božična zvezda ter čebulice rastlin, ki cvetijo. Čeprav se odrasla mačka tem rastlinam navadno izogiba, bo veliko varneje, če jih odstranite z vrta oziroma iz stanovanja. Pri veterinarju se lahko pozanimate, katere strupene rastline so pogoste na območju, kjer živite.

.

NAJNOVEJŠE