0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliMačke so ustvarjene za igro

Mačke so ustvarjene za igro

MORDA VAS ZANIMA

Mačke se zelo rade igrajo – vse od malih nog do pozne starosti. Če poskrbite za redno igro oziroma gibanje vaše muce, boste poskrbeli za njen imunski sistem, manj stresa in dolgčasa.

- Oglas -

Mačke so po naravi plenilke, zato je gibanje zanje ključno. Ker domače mačke ne lovijo svoje hrane, jim lahko začne primanjkovati gibanja, ki pa je nujno za njihovo dobrobit. Tiste muce, ki živijo zunaj, imajo obilo priložnosti, da so lahko telesno dejavne. Drugače je pri notranjih mačkah, ki so odvisne od lastnikov. Slednji morajo urediti okolje, ki bo njihovo ljubljenko spodbudilo k dejavnosti ter ji ponuditi dovolj priložnosti za igro.

Mačka se igra

Gibanje je pomembno za zdravje srca, pljuč in sklepov mačke. Poleg tega igra žival sprosti in jo zaposli, kar preprečuje zdolgočasenost in agresivno sproščanje odvečne energije. Z igro se krepi tudi odnos med lastnikom in mačko. Igrivost mačke je odvisna od pasme: siamke in abesinke veljajo za nekoliko dejavnejše in živahnejše pasme. Sicer pa se potreba po gibanju razlikuje od mačke do mačke.

- Oglas -

Mladiček se skozi igro uči lova

Igra je zelo pomembna že pri mladičku. Ne pomeni zgolj razvedrila – z njo se muce učijo napadanja, lova, zadrževanja ter spoznavajo svoje mesto v leglu. Mladički se najprej igrajo med sabo, po osmih tednih življenja pa se začnejo zanimati za igro z neživimi predmeti. Takrat začnejo vaditi spretnosti, ki so pomembne za lovljenje živega plena, npr. pregon, naskok in udarec s šapo.

Nekaj namigov za igro

Igrajte se, ko se mačka želi igrati – če ji ni do tega, je ne silite k igri. Večinoma prepustite zmago mački, vendar se mora zanjo potruditi. Za igro imejte na voljo številne in različne igrače, ki jih izmenjujte. Priporočljiva je igra dvakrat ali trikrat dnevno po 15 minut. Ker mačke ljubijo red, imejte določen čas za igro, ki se ga vselej držite.

Po koncu igre pospravite igračke. Ko jih boste potegnili na plano ob naslednji igri, bodo hitreje pritegnile njeno pozornost. Če mačka med igro postane utrujena, razdražena ali izgubi zanimanje, igro prekinite. Ko se odločite igro končati, to storite postopoma. Pustite, da se mačka postopoma umiri.

Opozorilo: mački za igro nikoli ne ponudite dlani ali stopal. Morda bo zabavno, ko se bo z njimi igrala majhna mucka, vendar bo to navado ohranila tudi kasneje, ko bodo njeni kremplji in zobje ostri kot britev!

- Oglas -

Kdaj k veterinarju?

Če ima vaša kosmatinka preveliko telesno težo ali se vam zdi, da je premalo dejavna, svetujemo obisk pri veterinarju. Če je mačka dejavna, a kar naenkrat izgubi zanimanje za igro, prav tako obiščite veterinarja.

.

NAJNOVEJŠE