Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
ŽivaliMačke so ustvarjene za igro

Mačke so ustvarjene za igro

MORDA VAS ZANIMA

Mačke se zelo rade igrajo – vse od malih nog do pozne starosti. Če poskrbite za redno igro oziroma gibanje vaše muce, boste poskrbeli za njen imunski sistem, manj stresa in dolgčasa.

- Oglas -

Mačke so po naravi plenilke, zato je gibanje zanje ključno. Ker domače mačke ne lovijo svoje hrane, jim lahko začne primanjkovati gibanja, ki pa je nujno za njihovo dobrobit. Tiste muce, ki živijo zunaj, imajo obilo priložnosti, da so lahko telesno dejavne. Drugače je pri notranjih mačkah, ki so odvisne od lastnikov. Slednji morajo urediti okolje, ki bo njihovo ljubljenko spodbudilo k dejavnosti ter ji ponuditi dovolj priložnosti za igro.

Mačka se igra

Gibanje je pomembno za zdravje srca, pljuč in sklepov mačke. Poleg tega igra žival sprosti in jo zaposli, kar preprečuje zdolgočasenost in agresivno sproščanje odvečne energije. Z igro se krepi tudi odnos med lastnikom in mačko. Igrivost mačke je odvisna od pasme: siamke in abesinke veljajo za nekoliko dejavnejše in živahnejše pasme. Sicer pa se potreba po gibanju razlikuje od mačke do mačke.

Mladiček se skozi igro uči lova

Igra je zelo pomembna že pri mladičku. Ne pomeni zgolj razvedrila – z njo se muce učijo napadanja, lova, zadrževanja ter spoznavajo svoje mesto v leglu. Mladički se najprej igrajo med sabo, po osmih tednih življenja pa se začnejo zanimati za igro z neživimi predmeti. Takrat začnejo vaditi spretnosti, ki so pomembne za lovljenje živega plena, npr. pregon, naskok in udarec s šapo.

Nekaj namigov za igro

- Oglas -

Igrajte se, ko se mačka želi igrati – če ji ni do tega, je ne silite k igri. Večinoma prepustite zmago mački, vendar se mora zanjo potruditi. Za igro imejte na voljo številne in različne igrače, ki jih izmenjujte. Priporočljiva je igra dvakrat ali trikrat dnevno po 15 minut. Ker mačke ljubijo red, imejte določen čas za igro, ki se ga vselej držite.

Po koncu igre pospravite igračke. Ko jih boste potegnili na plano ob naslednji igri, bodo hitreje pritegnile njeno pozornost. Če mačka med igro postane utrujena, razdražena ali izgubi zanimanje, igro prekinite. Ko se odločite igro končati, to storite postopoma. Pustite, da se mačka postopoma umiri.

Opozorilo: mački za igro nikoli ne ponudite dlani ali stopal. Morda bo zabavno, ko se bo z njimi igrala majhna mucka, vendar bo to navado ohranila tudi kasneje, ko bodo njeni kremplji in zobje ostri kot britev!

Kdaj k veterinarju?

Če ima vaša kosmatinka preveliko telesno težo ali se vam zdi, da je premalo dejavna, svetujemo obisk pri veterinarju. Če je mačka dejavna, a kar naenkrat izgubi zanimanje za igro, prav tako obiščite veterinarja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×