Ekologija & OkoljeLondonski župan podvojil proračun za reševanje okoljske problematike

Londonski župan podvojil proračun za reševanje okoljske problematike

MORDA VAS ZANIMA

Okoljevarstvene organizacije in ekološko osveščeni posamezniki so pozdravili potezo londonskega župana Sadiqa Khana, ki je podvojil proračun za reševanje okoljske problematike, natančneje za reševanje problema onesnaženosti zraka. V naslednjih petih letih naj bi se tako proračun za merjenje kakovosti zraka dvignil na 875 milijonov funtov. Trenutni proračun, ki je bil določen med županovanjem Borisa Johnsona, prejšnjega župana Londona, znaša 425 milijonov funtov.  Kljub navdušenju nad načrtovano spremembo pa ostajajo določeni zadržki. Mnogi namreč menijo, da bi moral londonski župan narediti še korak dlje in prepovedati dizelske avtomobile.

- Oglas -

Sadiq Khan - Londonski župan

Onesnažen zrak naj bi bil kriv za prezgodnjo smrt 9500 Londončanov letno

London velja za eno izmed najbolj onesnaženih mest v vsej Veliki Britaniji. Podatek je še posebej zaskrbljujoč, če upoštevamo, da obstajajo v Veliki Britaniji številna mesta, kjer količina dušikovega dioksida v zraku presega normative Evropske unije. Dušikov dioksid velja za strupen plin, ki se sprošča med vožnjo avtomobilov z dizelskim motorjem. Prekomerna onesnaženost zraka v Londonu se povezuje s kar 9500 prezgodnjimi smrtmi vsako leto.

Če bo predlog Sadiqa Khana o povišanju proračuna na sestanku, ki bo potekal naslednji teden, potrjen, bo večji delež predvidenih sredstev porabljen za posodobitev dobrih 9000 londonskih avtobusov. 65 milijonov funtov bo namenjenih spodbudi taksistov, da zamenjajo svoje stare taksije z novimi, okolju bolj prijaznimi vozili, ki ne povzročajo izpustov. V praksi to pomeni električna vozila ali pa avtomobile na vodik. Dodatnih 14 milijonov funtov je predvidenih za reševanje prekomerne onesnaženosti zraka v nekaterih najbolj problematičnih predelih izven središča Londona. Prihodnje leto naj bi bil objavljen tudi načrt za zmanjšanje števila avtobusov, ki vsakodnevno vozijo po Oxfordski ulici. Ta naj bi bila celo najbolj onesnažena ulica na svetu, kar zadeva količino dušikovega dioksida v zraku.

Župani štirih mest napovedali prepoved dizelskih avtomobilov do leta 2025

Zanimivo je, da je londonski župan Sadiq Khan novico sporočil le dan po zaobljubi županov Pariza, Madrida, Aten in Ciudada de Mexica, da bodo v omenjenih mestih do leta 2025 v celoti odpravili dizelske avtomobile. Khan se tem načrtom za zdaj še ni pridružil, namerava pa po drugi strani uvesti t. i. cono z izjemno nizkimi izpusti leto prej, kot je bila načrtovana prvotno. Prav tako naj bi bila velikost cone dvakrat večja od prvotnih načrtov. Vozniki starih avtomobilov z motorji na dizelski pogon bodo morali poleg trenutnih dajatev zaradi prekomernih izpustov plačati še dobrih 12 funtov, če bodo želeli priti v omenjeno cono.

- Oglas -

Župan je poleg tega ponovil svoj poziv vladi, naj storijo več za izboljšanje kakovosti zraka. Med drugim je predlagal tudi oblikovanje jasnega načrta glede ravnanja s starimi, odsluženimi avtomobili, kar pa so uradniki že zavrnili. Nad ukrepi vlade pa očitno niso najbolj navdušeni niti najmlajši Britanci. Otroci so namreč skupaj z britansko organizacijo, ki se ukvarja s pomočjo ljudem z različnimi pljučnimi boleznimi, ta teden na Downing Street 10 dostavili peticijo, ki poziva vlado k bolj dejavnemu ukrepanju, kar zadeva onesnaženost zraka. Omenjeno peticijo je podpisalo kar 20.000 ljudi.

NAJNOVEJŠE