0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 naravnih rešitev za boleče grlo

5 naravnih rešitev za boleče grlo

MORDA VAS ZANIMA

Vneto grlo lahko povzroči zelo neprijetne bolečine, zaradi katerih se težko osredotočimo na svoje vsakodnevne obveznosti. Edina stvar, o kateri lahko razmišljamo, je, kako se teh bolečin čim prej rešiti. V večini primerov stanje sicer ni tako resno, da bi bila potrebna zdravila. Vendar je lahko čakanje, da težava mine, precej naporno. Kako torej pospešiti okrevanje s pomočjo »domačih rešitev«? Predstavljamo vam nekaj učinkovitih možnosti, ki jih imate, ko vas začne boleti grlo …

- Oglas -
Grgranje
Grgranje slane vode je med drugim izjemno koristno pri vnetem grlu.

Grgranje tople vode s soljo ali jabolčnega kisa

Že naše babice so vedeli, kako zdravilna je lahko slana voda. Grgranje slane vode je med drugim izjemno koristno tudi pri vnetem grlu. Bolečine v grlu so namreč povezane z vnetjem in zatekanjem sluznice v grlu. Z grgranjem slane vode ublažite bolečine, saj sol veže vodo, zaradi česar se oteklina zmanjša. S tem boste zmanjšali tudi zasluzenost, zato je grgranje slane vode koristno tudi pri težavah z zamašenim nosom.Vodo s soljo, ki naj bo topla, a ne prevroča, grgrajte trikrat na dan. Če boste pretiravali, je namreč lahko učinek povsem nasproten od zaželenega: zaradi pretirane izsušitve mehkih tkiv se bolečina okrepi.

Zelo dobra alternativa slani vodi je lahko tudi mešanica jabolčnega kisa in vode. V dober deciliter tople vode dodajte dve žlici jabolčnega kisa ter grgrajte mešanico enkrat na dan. Bolečine v grlu bodo tako popustile precej hitreje, kot bi sicer.

Sesanje česna

Malce neprijeten zadah, ki bo kmalu minil, je zagotovo boljša možnost kot boleče grlo. Če se strinjate, vas bo morda zanimala metoda za odpravljanje bolečin v grlu, pri kateri potrebujete zgolj dva stroka česna. Česen namreč vsebuje alicin, sestavino, ki deluje antibakterijsko. S sesanjem česna se tako lotite težav pri samem izvoru, saj bo česen uničil bakterije, ki povzročajo vnetje. Enkrat na dan položite dva stroka česna pod vsako ličnico in ju počasi sesajte, kot bi imeli v ustih bombon. Občasno lahko vanju rahlo zagrizete, da se sprosti več alicina.

- Oglas -

Pitje čaja iz navadnega sleza

Kot nakazuje že samo ime, vsebuje navadni slez veliko sluzi, ki bo poskrbela za obnovo sluznice grla in ublažila bolečine. Žlico posušene rastline zmešajte z dobrima dvema decilitroma vode in nato mešanico prevrite. Pokrijte in pustite stati približno 45 minut, nato pa čaj precedite ter popijte. Uporaba navadnega sleza pa žal ni najbolj priporočljiva za ljudi, ki imajo diabetes, saj lahko pride pri njih do prehitrega padca sladkorja v krvi.

Žvečenje klinčkov

Moderni človek je že malce pozabil na zdravilno moč klinčkov. V preteklosti je bila njihova uporaba izjemno razširjena, še posebej cenjeni pa so bili v tradicionalni kitajski medicini. Med drugim so lahko klinčki zelo koristni pri zobobolu, seveda pa tudi pri vnetem grlu. Včasih naj bi jih pri zobnih posegih uporabljali celo namesto anestetika. Njihova skrivnost je skrita v sestavini, imenovani eugenol, ki deluje protibolečinsko, hkrati pa tudi antibakterijsko. Žvečenje klinčkov bo zato postopoma ublažilo bolečino v grlu

Čaj iz granatnega jabolka

Skorajda ni težave, ki je ne bi bilo mogoče ublažiti z granatnim jabolkom. Ena od njih je tudi vneto grlo. Visoka vsebnost antioksidantov v granatnem jabolku poskrbi za ublažitev vnetja, poleg tega pa granatna jabolka vsebujejo tudi snovi, ki povzročijo krčenje tkiv na običajno velikost. Tako se bo oteklina bistveno zmanjšala, s tem pa tudi bolečina. Semena enega granatnega jabolka stresite v liter vode. Zavrite in pustite, da se kuha še 15 minut. Čaj nato popijte, lahko pa ga tudi grgrate. Poseben čaj pa lahko naredite tudi iz olupkov.

NAJNOVEJŠE