Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
RubrikeZanimivostiLetošnje novo odkrite rastlinske vrste

Letošnje novo odkrite rastlinske vrste

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem letu so znanstveniki odkrili zanimive nove vrste rastlin, med drugim tudi rastlino z nenavadnim načinom prehranjevanja s kovinami, ki v listih kopiči nikelj, in novo vrsto divje banane.

- Oglas -

Čeprav po svetu obstaja le okoli 450 rastlinskih vrst z lastnostjo absorbiranja težkih kovin od skupno 300.000 znanih vrst, ima zadnja odkrita rastlina velik potencial za pomoč pri razvoju zelenih tehnologij, saj bi lahko z njeno pomočjo pomagali odstraniti težke kovine iz onesnaženih tal.

Divje banane

Rinorea niccolifera

Raziskovalna ekipa z univerze Los Baños na Filipinih je tako odkrila nenavadno rastlinsko vrsto, ki se prehranjuje s kovinami, predvsem nikljem. V listih nakopiči do 18.000 delcev na milijon kovine (enota za merjenje koncentracije), ne da bi se sama zastrupila, kar je od sto do tisočkrat več kot v večini drugih rastlin. Nova vrsta z izjemno sposobnostjo absorbiranja niklja v velikih količinah se imenuje Rinorea niccolifera in najbolje uspeva na tleh, bogatih s težkimi kovinami.

Nova vrsta zmajevega drevesa

V apnenčastih gorah Tajske in Burme so znanstveniki odkrili novo drevesno vrsto z latinskim imenom Dracaena kaweesakii. Gre pravzaprav za novo vrsto zmajevega drevesa, ki zraste do 12 metrov v višino in ima zelo široko krošnjo. Drevo krasijo mehki podolgovati listi z belimi robovi in cvetovi smetanove barve, ki imajo atraktivne svetlo oranžne filamente. Obstajalo naj bi le okoli 2.500 primerkov teh dreves, ki rastejo na apnencu, zato spadajo pod ogrožene vrste.

Divja banana

- Oglas -

Botaniki z indijske univerze v Kerali so predstavili novo vrsto divje banane. Novo odkrita rastlinska vrsta, poimenovana Musa arunachalensis, obrodi banane, ki so obrnjene proti vrhu socvetja. Večina teh velikih trajnic zraste do 9 metrov v višino in obrodi relativno malo sadja, njihova največja posebnost pa so živahno rdečkasto obarvani lističi storžka (listi na dnu cveta), zaradi katerih so videti kot lepe okrasne rastline. Najdemo jih v severovzhodni Indiji, kjer cvetijo in obrodijo plodove od januarja do maja.

Solanum Cordicitum

V teksaškem mestecu Valentine pa so botaniki z univerze v Utahu odkrili daljnega sorodnika jajčevca, ki so ga poimenovali Solanum Cordicitum, kar v latinščini pomeni »iz srca«. Pripada rodu Solanum, ki vključuje okoli 1500 vrst najbolj strupenih rastlin in užitnih rastlin, kot so paradižnik, krompir, jajčevci. Je zelo strupena in nevarna rastlina, saj ima halucinogene učinke. Gre za enoletnico z nenavadnimi bodičastimi listi in stebli, ki v višino zraste do 14 centimetrov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×