Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Vrt & VrtnarjenjeSadne ali vinske mušice: Kako se jih znebiti?

Sadne ali vinske mušice: Kako se jih znebiti?

MORDA VAS ZANIMA

S sezono pobiranja sadnih pridelkov prihajajo tudi nadležne sadne oziroma vinske mušice. Preizkusite eno od naslednjih metod njihovega zatiranja, da jih za vedno preženete iz vaše kuhinje!

- Oglas -

V času zorenja sadja in vinske trte v okolici doma se pojavljajo tudi agresivne sadne ali vinske mušice, ki napadejo kuhinjski prostor, smeti in vso hrano, ki ste jo pustili na pultu ali mizi. V živilih odložijo svoja jajčeca in se zelo hitro razmnožujejo. Kako se torej znebiti vinskih mušic? Čeprav jih lahko recimo posesate z vakuumskim sesalnikom ali uporabite samolepilne trakove za mrčes, obstajajo tudi drugi načini njihovega zatiranja.

Z jabolčnim kisom nad sadne ali vinske mušice

Ena učinkovitejših metod je uporaba jabolčnega kisa. Skoraj prazni steklenici ali plastenki, v kateri je ostalo malo jabolčnega kisa, najprej odstranite pokrovček. Čezenj položite plastično folijo in jo pritrdite z gumico. Z zobotrebcem naredite v folijo majhno luknjico, skozi katero bodo lahko sadne ali vinske mušice zletele notri, ven pa ne bodo mogle pobegniti. Sadne mušice se namreč ne morejo upreti vonju kisa. V kis lahko kapnete tudi pa kapljic detergenta za pomivanje posode, saj se bodo mušice tako lažje utopile.

Sadne vinske mušice

Stožec papirja in kos sadja

V kozarec za vlaganje položite kos zelo zrelega sadja, ki ga prelijte z malo kisa. Zatem iz lista papirja izoblikujte stožec in ga namestite z ožjim delom navzdol v kozarec. Stožec naj bo spodaj čim ožji, tako da bodo sadne oz. vinske mušice zlahka zlete notri, ven pa jim ne bo uspelo uiti.

Sadne ali vinske mušice privlačijo tudi mleko, sladkor in poper

V ponvi zmešajte 120 gramov surovega sladkorja, kozarec mleka in 60 gramov mletega popra ter vse skupaj pražite na zmernem ognju 10 minut. Mešanico nato stresite v plitvo posodo in postavite na kuhinjski pult – vinske mušice bo vonj zmesi privlačil, tako da se bodo ujele in hitro utonile.

Sladkor, kis in kvas

- Oglas -

Drugo mešanico, ki bo sadne oziroma vinske mušice privabila in pokončala, pripravite tako, da v posodo nalijete liter vode, dodate 2 žlici navadnega sladkorja, 2 žlici kisa, malce kvasa in par kapljic detergenta za pomivanje posode. Posodo postavite na mesto, kjer je mušic največ; ko se te naberejo na površini, tekočino odlijte in jo po potrebi nadomestite z novo. Namesto široke posode lahko vzamete tudi denimo plastenko z ozkim grlom, ki ste ji odstranili pokrovček.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×