- Oglas -
Kvinoja z zelišči je popoln zdrav obrok. Kvinoja vsebuje zelo veliko beljakovin. Z njo lahko zamenjamo praktično katero koli žito in s tem dobimo veliko več beljakovin kot sicer.
SESTAVINE (4 porcije)
- 250 g rdeče kvinoje
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 lovorov list
- 60 g lešnikov
- 4 žlice nasekljanega peteršilja
- 4 žlice nasekljanega drobnjaka
- 2 žlici svežega origana (ali ½ žličke posušenega)
- ½ žličke nastrgane lupinice bio limone
Za preliv:
- 4 žlice olivnega olja
- 4 žlice limoninega soka
- 1 žlička sveže zmletega črnega popra
- 1 strok česna
- 1 žlička soli
PRIPRAVA
- Kvinojo prelijte z mrzlo vodo in pustite stati 10 minut. Zavrite jušno osnovo, v katero nato stresite odcejeno kvinojo. Dodajte lovorov list in kuhajte približno 15 minut. Odstavite s štedilnika, pokrijte s pokrovko in počakajte še 5 minut.
- Medtem obložite pekač s papirjem za peko in nanj nasujte lešnike. Pecite v pečici, ki ste jo pred tem segreli na 135 °C. Pecite toliko časa, da začne ovojnica odstopati. Lešnike nato pretresite na čisto kuhinjsko krpo, ki jo prepognite, nato pa lešnike drgnite ob površino, da ovojnice povsem odstopijo. Na koncu lešnike nasekljajte.
- Kvinojo pretresite v skledo, odstranite lovorov list, dodajte lešnike, zelišča in limonino lupinico ter premešajte.
- Za preliv zmešajte olje, limonin sok, črni poper, strti česen in sol. Prelijte po kvinoji in premešajte.
- oglas -