Zdravje & prehranaKurkuma in črni poper – najboljši par

Kurkuma in črni poper – najboljši par

MORDA VAS ZANIMA

Kurkuma je znana kot ena najbolj zdravih začimb. Pozitivne učinke kurkume na zdravje potrjujejo tudi številne znanstvene študije. Tako se izvlečki, pridobljeni iz kurkume, pogosto znajdejo tudi v prehranskih dopolnilih. Seveda za to, da užijete pozitivne učinke te začimbe, ni nujna uporaba dopolnil, ampak boste ogromno naredili že s tem, da kurkumo pogosteje vključite v različne jedi in napitke. Pri tem pa je zelo priporočljivo, da jo kombinirate s črnim poprom. Zakaj prav ta kombinacija? Preverite v nadaljevanju …

Kurkumin – izjemno koristna snov, ki pa jo naše telo težko absorbira

- Oglas -

Blagodejni učinki kurkume so povezani predvsem z vsebnostjo t. i. kurkuminoidov. Med njimi je še posebej pomemben kurkumin, ki ga uvrščamo med polifenole – močne antioksidante s protivnetnim delovanjem, ki pomagajo pri preprečevanju oksidativnega stresa. Obenem kurkumin učinkuje tudi protibakterijsko in protiglivično. Gre torej za izjemno koristno snov, vendar pa ima tudi slabo stran. Naše telo namreč ni najbolj uspešno pri absorpciji kurkumina. Če kurkumo uživamo samostojno, biološka razpoložljivost kurkumina ni najboljša, posledično pa so pozitivni vplivi manj izraziti. Na srečo pa obstaja precej preprosta rešitev za to težavo – kombiniranje kurkume s črnim poprom.

Kurkuma in črni poper

Piperin iz črnega popra hiti na pomoč …

Medtem ko je večina verjetno že zasledila informacijo o tem, da je kurkuma dobra za naše zdravje, pa je črni poper po drugi strani običajno dojet izključno kot začimba, ki ji ne pripisujemo posebnih zdravstvenih koristi. Vendar je v resnici tudi črni poper več kot zgolj dodatek za boljši oziroma pikantnejši okus jedi. Tudi v popru je namreč mogoče najti določene snovi, ki lahko blagodejno vplivajo na naše zdravje. Še posebej blagodejne učinke ima snov, imenovana piperin. Gre za alkaloid, kamor na primer uvrščamo tudi kapsaicin – ključno sestavino kajenskega popra. Piperin lahko med drugim pomaga pri glavobolih in pri upočasnjeni prebavi, za povrh pa se lahko pohvali s protivnetnim delovanjem. A še pomembnejši od vsega naštetega je vpliv piperina na absorpcijo kurkumina. S pomočjo piperina naj bi bilo namreč mogoče izboljšati absorpcijo kurkumina celo za 2000 odstotkov, kar je potrjeno tudi z znanstvenimi študijami.

Kombinacija z izjemnimi protivnetnimi učinki in dodatnimi koristmi

Zakaj prav piperin? Obstajata dve teoriji, ki razlagata izboljšano absorpcijo kurkumina v primeru kombiniranja s piperinom. Slednji naj bi omogočil lažje prehajanje kurkumina skozi stene tankega črevesa, kar olajša vstop v krvni obtok. Hkrati pa naj bi piperin upočasnjeval razgradnjo kurkumina v jetrih, kar ponovno prispeva k povečanju vrednosti kurkumina v krvi. Kombinacija kurkume in črnega popra je torej odličen način za izboljšanje izkoristka kurkumina. To bo poskrbelo za izrazitejše protivnetne učinke, s čimer se bo zmanjšalo tveganje za zdravstvene težave, povezane s kroničnimi vnetji v telesu.

Protivnetno delovanje kurkumina pa lahko obenem pripomore k ublažitvi simptomov bolezni, kot je artritis, oziroma k naravnemu lajšanju bolečine. Za povrh je piperin že sam po sebi snov, ki pomaga pri blaženju najrazličnejših vnetij, in snov s protibolečinskimi učinki.  To je povezano z vplivom na receptorje za bolečino. Piperin namreč zmanjša občutljivost teh receptorjev, posledično pa je bolečina precej znosnejša. Poleg pozitivnega vpliva na absorpcijo kurkumina torej prinaša dodatne oziroma samostojne koristi. Hkratno uživanje kurkume in črnega popra naj bi bilo obenem povezano z zmanjšanjem tveganja za različne vrste raka, kombinacija pa lahko pripomore tudi k boljši prebavi. Ko boste naslednjič uporabljali kurkumo, torej ne pozabite vključiti še ščepca črnega popra, ki ga je pomembno dodati tudi napitkom, kot je zlato mleko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×