0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPreprost postopek, ki poskrbi za izjemno mehke brisače

Preprost postopek, ki poskrbi za izjemno mehke brisače

MORDA VAS ZANIMA

Občutek, ko se po topli kopeli ali prhi zavijemo v prijetno mehko, puhasto brisačo, je ena tistih drobnih življenjskih radosti, ki jih pogosto podcenjujemo. Majhni užitki, ki so posejani po naših dneh, poskrbijo za to, da smo precej bolj zadovoljni in umirjeni. Po drugi strani pa lahko včasih navidezna malenkost povsem uniči sicer prijetno izkušnjo. Če nas po tem, ko stopimo iz kopalne kadi ali kabine za prhanje, pričaka trda, groba brisača, ki skorajda ne vpija več vode in ki ima morda za povrh še malce čuden vonj, smo v hipu vrženi nazaj v sivo realnost. Oblaček, na katerem smo lebdeli in se predajali sprostitvi, se razblini pred našimi očmi. Vendar pa lahko na srečo precej preprosto preprečite tovrstne dogodke. Četudi vaše brisače morda niso več najnovejše, so lahko izredno mehke – kot bi bile povsem nove. Ko se boste zavili vanje, boste imeli občutek, da ste na oddihu v luksuznem zdravilišču ali na dopustu v hotelu s petimi zvezdicami, ne pa sredi domače kopalnice!

- Oglas -

Kaj je krivo, da postanejo brisače (tako hitro) grobe in neprijetne na otip?

Postopno spreminjanje teksture brisač je precej normalen proces. Tako začnejo brisače sčasoma postajati vedno bolj trde in grobe, kar je posledica različnih dejavnikov – kopičenja odmrlih kožnih celic, detergenta za pranje perila, mehčalca, maščob, ostankov kozmetičnih izdelkov, mineralnih depozitov iz (nadpovprečno trde) vode itn. Klasično pranje na žalost ne pomaga pri tem, da bi se brisače zmehčale – pogosto povzroči celo povsem nasproten učinek. Brisače postanejo tako še bolj grobe na otip. Seveda pa to še ne pomeni, da je edina rešitev to, da jih preprosto zavržete. S tem bi ustvarili nepotreben odpadek in prispevali k tonam in tonam najrazličnejših tekstilnih odpadkov, ki vsako leto končajo na smetiščih ali celo v naravi in ki predstavljajo eno večjih obremenitev za okolje. Tudi navidezno povsem odslužene brisače lahko postanejo ponovno prijetno mehke, seveda pa je pomembno, da odstranite vse nakopičene nečistoče. Kot rečeno, klasično pranje ne bo zadostovalo, vendar pa imamo za vas dva izjemno uporabna postopka, ki poskrbita, da bodo vaše stare brisače kot nove.

Kako do mehkih brisač

Osnovni postopek: soda bikarbona, alkoholni kis in teniške žogice

Ta preprost, a izjemno učinkovit postopek za naravno mehčanje brisač zahteva le tri sestavine, ki jih imate najverjetneje že doma. Osnova sta soda bikarbona in alkoholni kis. Postopek sicer nato zahteva še uporabo kroglic za sušenje perila, vendar jih lahko po želji zamenjate kar z žogicami za tenis. V pralni stroj dajte brisače, če želite, pa lahko dodate tudi druga oblačila, ki potrebujejo malce intenzivnejše mehčanje. Po brisačah potresite sodo bikarbono, v predalček za mehčalec pa nalijte alkoholni kis. Brisače operite (brez pralnega praška oz. detergenta in klasičnega mehčalca!), nato pa jih premestite v sušilni stroj. Dodajte teniško žogico (ali žogico za sušenje perila) in posušite brisače kot običajno.

Postopek za nadpovprečno trde, grobe in slabo vpojne brisače

V primeru, da so brisače nadpovprečno grobe, priporočamo naslednji postopek: kopalno kad napolnite z vročo vodo (nalijte toliko vode, da bodo lahko brisače povsem prekrite), ki ji dodajte približno 50 gramov pralne sode (natrijev karbonat), enako količino boraksa in 100 gramov pralnega praška. Dodajte čiste brisače in vse skupaj dobro premešajte. Brisače namakajte približno 5 ur. Za najboljši učinek priporočamo, da brisače premešate vsako uro. Nato jih preložite v pralni stroj in zaženite hitri program. Ko jih boste posušili, bodo brisače skorajda neverjetno mehke.

Preberite tudi: Pralni oreščki: Kako jih uporabljamo za pranje oblačil?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×