Lepota & Kozmetika5 nasvetov za prečudovito kožo (tudi) v menopavzi

5 nasvetov za prečudovito kožo (tudi) v menopavzi

MORDA VAS ZANIMA

Obdobje menopavze je obdobje mnogih sprememb, tako duševnih kot telesnih. Upad ravni estrogena in progesterona, ki je značilen za to obdobje, se med drugim odrazi tudi na koži. Estrogen je namreč povezan s tvorbo kolagena in hialuronske kisline, obenem pa prispeva k vlaženju kože in h krepitvi njene zaščitne funkcije. Progesteron pa naj bi deloma vplival na elastičnost kože in na aktivnost lojnic. Hormonske spremembe so torej neločljivo povezane z vašo kožo. Vendar pa lahko na srečo poskrbite, da bo vaša koža kljub tem spremembam tudi v obdobju menopavze mladostna in zdrava.

1. Skrb za vlaženje kože naj postane vaša prioriteta

- Oglas -

Zmanjšana aktivnost lojnic in oslabljena zaščitna funkcija kože, ki sta posledica hormonskih sprememb, povzročita, da postane koža v menopavzi pogosto zelo suha, hkrati pa tudi precej bolj občutljiva in nagnjena k izpuščajem. Tako je v tem obdobju še posebej pomembno, da uporabljate resnično kakovostne vlažilne kreme oziroma sorodne izdelke (na primer serume), ki bodo vaši koži povrnili potrebno vlago. Koži boste še posebej pomagali, če boste uporabljali izdelke, ki vsebujejo hialuronsko kislino.

2. Pazite, da kože ne boste dražili po nepotrebnem

V obdobju menopavze je koža nadpovprečno občutljiva, zato morate biti zelo previdni pri izbiri negovalnih izdelkov in paziti, da ne porušite pH-ravnovesja. Izogibajte se agresivnim milom in uporabljajte čim bolj nežna sredstva za čiščenje kože. Podobno velja tudi za druge izdelke za nego – pomembno je predvsem to, da ne vsebujejo umetnih dišav in drugih sestavin, ki so znane po tem, da pogosto sprožijo preobčutljivostni odziv. Hkrati pazite, da ne boste izvajali pregrobih pilingov.

3. Pomagajte koži, da si hitreje opomore po poškodbah

Zrela koža izgubi del svoje sposobnosti celjenja oziroma samoobnove. To pomeni, da lahko že po manjših poškodbah potrebuje kar nekaj časa, da si opomore. Pri tem vam lahko v največji meri pomaga vitamin K, ki ga v medicini priporočajo tudi po operacijah. Bodite pozorni na to, da bodo vaši izdelki za nego kože vsebovali tudi ta dragocen vitamin. Obenem pa imejte v mislih, da je v obdobju menopavze izredno pomembna tudi ustrezna zaščita pred ultravijoličnimi sončnimi žarki.

4. Spodbudite tvorbo kolagena

Raziskave kažejo, da koža v prvih petih letih menopavze izgubi kar približno 30 odstotkov kolagena, potem pa vsako leto še dodatna 2 odstotka. Pomembno je torej, da poskušate vsaj nekoliko zajeziti ta naravni proces, kar pa ne pomeni nujno, da morate posegati po kolagenu v obliki prehranskega dopolnila. Pogosto je celo bolje, da namesto tega raje izberete t. i. spodbujevalce tvorbe kolagena. Tako boste spodbudili svoje telo k temu, da začne ponovno tvoriti kolagen v nekoliko večjih količinah. Za bolj napeto oziroma elastično kožo pa se priporoča tudi uporaba kozmetike, ki vsebuje peptide.

5. Negujte svojo kožo tudi s pomočjo prehrane

- Oglas -

Zelo pomemben vpliv na kožo pa ima seveda tudi tisto, kar vnašate v svoje telo, ne le tisto, kar nanašate neposredno na kožo. Izogibajte se sladkorju, čezmernim količinam soli, beli moki, suhomesnatim izdelkom in alkoholu. Te razvade prispevajo k hitrejšem staranju. Pomembno je, da uživate raznovrstno prehrano, ki naj temelji na stročnicah, sadju, zelenjavi, žitaricah in oreščkih. Med snovmi, ki so še posebej pomembne, zagotovo izstopa vitamin C. Gre namreč za vitamin, ki je nujen za tvorbo kolagena. Hkrati pa pazite tudi na vitamin E (najboljši vir so praviloma različne vrste oreščkov), ki pomaga pri preprečevanju gub, obenem pa je zelo pomemben za zaščito kože pred različnimi poškodbami, saj gre za močan antioksidant. Ker je (tudi) stanje kože močno povezano s tistim, kar se dogaja v vašem črevesju, pa seveda ne smete pozabiti niti na probiotike oziroma koristne bakterije, ki so ključne za ohranjanje ravnovesja v našem črevesnem mikrobiomu.

Preberite tudi: Menopavza: kaj je dobro vedeti o tem obdobju?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×