Kljuฤni poudarki:
- Kumkvat je bogat z vitaminom C, vlakninami in antioksidanti, ki krepijo imunski sistem in podpirajo prebavo.
- Uลพivamo ga celega, saj je lupina sladka, notranjost pa kiselkasta, kar ustvarja edinstven okus.
- Primeren je za pripravo marmelad, sirupov, likerjev ter kot dodatek solatam in mesnim jedem.
- Lahko ga gojimo v loncu; potrebuje sonฤno lego, dobro odcedno zemljo in zaลกฤito pred mrazom.
Kumkvat, znan tudi kot fortunella, je majhen citrus, ki prihaja iz Kitajske in je zaradi svojega izgleda, okusa ter edinstvenih lastnosti in zdravilnih uฤinkov vse bolj priljubljen tudi pri nas.
Od kje kumkvat sploh prihaja?
Kumkvat izvira iz jugovzhodne Azije in je bil prviฤ omenjen v kitajski literaturi v 12. stoletju. Sadeลพ se je postopoma razลกiril po Aziji, nato pa je v 19. stoletju naลกel pot tudi v Evropo in Ameriko. Zanimivo je, da za razliko od veฤine drugih citrusov, pripada rodu Fortunella, ime pa je dobil po angleลกkem botaniku Robertu Fortune, ki je sadeลพ prinesel na Zahod.
Koristi za zdravje
Kumkvat ni le okusen, ampak tudi izjemno zdrav sadeลพ. Je bogat vir vitamina C, ki je kljuฤen za krepitev imunskega sistema, poleg tega pa vsebuje tudi vlaknine, ki so pomembne za naลกo dobro prebavo, v njem pa najdemo tudi antioksidante.
Kako uporabljati in uลพivati kumkvat
Ena od posebnosti kumkvata je, da se lahko uลพiva cel sadeลพ, skupaj z lupino, ki je sladka, medtem ko je notranjost sadeลพa kiselkasta. To ustvarja zanimivo kombinacijo okusov, zato je lahko odliฤen dodatek k razliฤnim jedem.
Uลพivate lahko sveลพega, ga dodate v solate ali uporabite kot dekoracijo in okusen dodatek k razliฤnim jedem. Sveลพi kumkvati so odliฤni tudi v sadnih solatah, kjer njihova edinstvena aroma pride ลกe posebej do izraza.
Kumkvat lahko uporabite tudi v kuhinji. Odliฤen je za pripravo marmelad, sirupov in likerjev. Prav tako ga lahko kandirate ali dodate v razliฤne vrste peciv. Prav tako se odliฤno poda k mesnim jedem, kjer lahko njegova kislost izboljลกa okus in dodaja sveลพino.
Ali lahko kumkvat posadimo tudi pri nas?
Na trgovskih policah se poฤasi ลพe veฤa izbira zdravih citrusov, ki nam bodo s svojimi diลกavami in okusi popestrili hladne dni. ลฝal doma zardai hladnejลกe zime ne moremo vzgajati pomaranฤ. Razen v najtoplejลกih slovenskih krajih, bodo neuspeลกno uspevale tudi mandarine. ฤisto vsak pa ima lahko malo drevesce kumkvata, okusnega in zdravega sadeลพa, ki ga pojemo z lupino vred.
V drevesnicah in nekaterih cvetliฤarnah lahko kupite ฤisto majhno ali ลพe veฤje drevo, ki obiฤajno zraste v viลกino do ลกtiri metre. V krajih, kjer kumkvat domuje, so drevesa viลกja, tudi do osem metrov. Pri nas jih lahko zunaj sadijo le v najtoplejลกih krajih, saj praviloma prezimi do minus pet stopinj Celzija. Nekatere sorte so trpeลพnejลกe in prenesejo tudi krajลกa obdobja, ko se temperatura spusti do minus deset stopinj Celzija. Sicer pa drevo sadimo v veฤji lonec, ki ga ฤez zimo premaknemo v notranje prostore.
Rast in pogoji za uspevanje
Kumkvat raste poฤasi, je preฤudovito zimzeleno drevo. Njegovi listi so bleลกฤeฤi, beli zvezdasti cvetovi pa omamno diลกijo. Kumkvat cveti poleti, iz cvetov pa se razvijejo odliฤni sadeลพi, ki izgledajo kot majcene pomaranฤe ali mandarine. Najpogostejลกi so ovalne oblike, poznamo tudi sorte, ki imajo plodove okrogle oblike. Ko so kumkvati zreli, se obarvajo v rumeno oziroma oranลพno bravo. Pojemo jih cele, z lupino vred. Lupina je sladka in najboljลกi del sadeลพa. Znotraj je nekoliko kisel, pogosto ima tudi koลกฤice.
Ko kupite drevo, ga presadite v ฤim veฤjo glineno ali leseno posodo. Kumkvat ne mara premokre zemlje, zato mora biti posoda dobro prepustna. Zalivamo ga le malo, saj je navajen suลกnih tal. ฤe ga boste pretirano zalivali, bo hitro zgnil. Postaviti ga moramo na sonฤno lego, saj potrebuje veliko svetlobe, ne smemo pa ga imeti na prepihu. Izberite dobro zemljo, saj najbolje raste v rahli zemlji, ki bo dobro prepuลกฤala vodo in je bogata s huminskimi snovmi.
Ko bodo dnevi zanj premrzli, ga premaknemo v notranjost, a ne v ogrevane prostore. Naj bo v hladnem prezimovalnem mestu, kjer si bo lahko privoลกฤil zimski poฤitek. Pozimi ga zalivamo ลกe manj, spomladi pa mu poreลพemo poลกkodovane poganjke in ga postavimo na staro sonฤno mesto. ฤe boste kumkvat kupili v zimskem ฤasu, bo imel naravno zrele plodove in jih boste lahko takoj poskusili.
Kumkvat tudi kot odliฤen liker
Lahko pa se sprehodite do bolje zaloลพene trgovine, kjer vse pogosteje najdemo tudi majhne sadeลพe. Kumkvat sicer izvira iz Kitajske, v katonลกฤini pa njegovo ime pomeni zlato pomaranฤo. V krajih, kjer je rastlina domaฤa, se lupina sadeลพa obarva tudi v oranลพno bravo. V Evropi najuspeลกnejลกe uspeva v Grฤiji in ล paniji, kjer ga gojijo tudi za izdelavo okusnega kumkvatovega likerja.
Liker lahko izdelate tudi sami, za tri litre likerja potrebujete pol kilograma kumkvatov, dva vinilijeva stroke, 250 gramov sladkorja, ลพliฤko pimenta, cimetovo plaฤko, ลพlico nageljnovih ลพbic, lupino domaฤih limon in liter vinjaka ali konjaka. Sadeลพe dobro operemo, prebodemo in prelijemo z vrelo vodo. Nato plodove damo v kozarec za vlaganje, med sadeลพe pa porazdelimo ลกe sladkor, nageljnove ลพbice, vanilijeve stroke, piment, cimet, limonino lupino in ลพganje. Kozarec dobro zapremo in ga postavimo na sonce za dva meseca. Po dveh mesecih sladek liker precedimo v steklenico, za dekoracijo lahko pustimo ลกe nekaj sadeลพev.
Kumkvat je tako kot pomaranฤa ali mandarina zdrav, saj vsebuje veliko vitamina C in mineralov. Poleg likerja lahko izdelujemo iz njih tudi marmalade, dลพeme in sladice, pogosto jih uporabljajo tudi za kuhanje, kot dodatek k mesnim omakam. Lahko jih nareลพemo na majhne kolobarje in dodamo solati, ali pa za okras k sladicam ali pijaฤam.