0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPorabo energije lahko zmanjšate tudi za 60 odstotkov

Porabo energije lahko zmanjšate tudi za 60 odstotkov

MORDA VAS ZANIMA

Gospodarska kriza ima tudi svoje dobre učinke. K varčevanju z energijo je prisilila tudi tiste, ki se za okolje ne brigajo in jim je za škodljive toplogredne pline vseeno. Po nekateraih raziskavah, kar štirideset odstotkov skupne energije Evropska unija porabi v sektorju stavb, od tega pa kar dve tretjini za ogrevanje in hlajenje stavb. Prav zato je dobra izolacija stavbe izjemno pomembna, saj lahko z investicijo na dolgi rok občutno prihranimo. Pri starejših stavbah lahko z različnimi ukrepi zmanjšamo energijo tudi za šestdeset odstotkov. Največ energetskih prihrankov lahko dosežemo z dodatno izolacijo ovoja hiše, se pravi s fasado, podstrešjem in streho ali z zamenjavo starih in slabih oken ter vrat. Skozi hišo staro dve ali tri desetletja lahko po nepotrebnem odhaja tudi četrtina toplote in več, skozi slabo izolirano streho pa petina toplote. Pri starejših in neizoliranih hišah so seveda te izgube še mnogo višje.

- Oglas -

Varčevanje z energijo

Večje investicije

Objekti brez toplotno izolirane fasade so izjemno potratni, saj zidovi ne zadržujejo toplote in tako denar kar odteka skozi zidove. Če bi hišo opremili s petnajst centimetrsko fasado in bi zanjo plačali deset tisoč evrov, bi se vam po nekaterih izračunih investicija vrnila v sedmih letih. Ker je naložba v fasado velik poseg oziroma dražja investicija, strokovnjaki svetujejo, da jo menjate tedaj, ko je menjava potrebna. Ko je pač stara fasada dotrajana in je tako ali tako potrebna nova fasada. Če boste menjali dotrajano fasado z novejšo in boljšo, se vam po nekaterih izračunih investicija vrne v desetih letih. Tudi z izolacijo medetažne plošče lahko občutno prihranite, naložba se vam bo povrnila v približno štirih letih. V približno desetih letih pa bi se vam vrnila investicija v toplotno izolacijo ostrešja, če bi pod njim uredili tudi bivalne prostore. Če bi izvedli vse ukrepe, bi bila investicija na začetku res visoka, a bi najkasneje v desetih letih za ogrevanje in hlajenje plačevali manj. Če se bodo cene kurjave višale, pa še prej.

Po nekaterih izračunih lahko z menjavo slabih in dotrajanih oken privarčujemo tudi do trideset odstotkov energije, kar ni zanemarljiv podatek. Če bi menjali samo nove okenske okvirje, bi se vam investicija vrnila v dveh do treh letih, če bi želeli investitai še v energetsko učinkovito zasteklitev oken, bi se vam investicija vrnila v treh do štirih letih. Če pa v stare stavbe damo okna, ki dobro tesnijo, pa lahko izzovemo nastenk plesni. Zato v tem primeru skrbite, da boste redno prezračevali prostore, najbolje trikrat na dan. Da izgube toplote ne bodo prevelike, zračite le do pet minut. Ko pa zračite, odprite vsa okna na stežaj in naredite prepih, da se prostor hitro osveži. Tako se bo zrak menjal tudi v mrtvih kotih, kjer so stene običajno najbolj navlažene. Z rednim prezračevanjem prostora se boste tudi sami bolje počutili. Zaradi manjših koncentracij ogljikovega dioksida, boste imeli manj težav z utrujenostjo, zaspanostjo in koncentracijo.

- Oglas -

Majhni ukrepi

Če živite v podnajemniškem stanovanju ali pa menjava fasade, strehe in oken trenutno ni možna, poskusite z malimi ukrepi. Tako kot včasih, so lahko zavese tudi danes odličen pripomoček za dodatno izolacijo. Če boste namestili goste zavese, ki prekrivajo okno, bodo toplotne izgube pozimi veliko manjše, poleti pa boste porabili manj energije za hlajenje. Poleg tega lahko že z majhnim ukrepom preprečite, da bi skozi okna in vrata uhajala energija. Pojdite v trgovino in kupite dovolj kvaliteten izolirni trak, ki ga natančno nanesete na vrata in okna. Če ste prej čutili prepih, ga zdaj ne boste več.

Odlične so tudi blazine in razne plišaste igrače, ki so namenjene za preprečevanje prepiha pod okni in vhodnimi vrati. Ponavadi so v obliki kače ali gliste, zabavni barvni odtenki pa lahko dom tudi polepšajo. Pod okna ali vrata lahko položimo le brisačo, ki bo preprečevala vdor hladnega zraku. Na zunanjo stran vrat postavite tudi predpražnik, ki bo prav tako preprečeval uhajanje toplote. Poleg tega boste s tem zmanjšali vnos strupov in umazanije v prostor.

NAJNOVEJŠE