Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Zdravje & prehranaŠumenje v ušesih, ki ga slišite le vi

Šumenje v ušesih, ki ga slišite le vi

MORDA VAS ZANIMA

Okoli dvajset odstotkov ljudi se vsaj enkrat v življenju sreča s šumenjem, psikanjem, zvonjenjem ali brenčanjem v ušesu, ki je lahko zelo moteče. V večini primerov je šumenje v ušesu ali tako imenovani tinitus nenevaren in ne pomeni hujše bolezni, zaradi njega pa imajo ljudje lahko zmanjšano kakovost življenja.

- Oglas -

V ušesu lahko šumi zaradi okvare v samem ušesu ali pa zaradi okvare na poti, ki povezuje uho z možgani. Če je razlog v samem ušesu, je morda krivo le nakopičeno ušesno maslo v ušesu, ki pa lahko prav tako predstavlja resen problem. Težave z ušesnim maslom se najpogosteje pojavijo pri ljudeh, ki imajo anomalije sluhovoda in imajo zaradi tega oteženo oziroma onemogočeno iztekanje ušesnega masla iz ušesa. Težave so pogostejše pri tistih, ki uporabljajo ušesne čepke ali ušesne aparate. Pogost vzrok za težave z ušesnim maslom je tudi nepravilno odstranjevanje z vatiranimi plačkami, ki ušesno maslo najpogosteje le potisnejo globlje v sluhovod. Ljudje, ki imajo težave z ušesnim maslom, imajo ponavadi poleg šumenja v ušesih tudi pritisk v ušesih, vrtoglavice in glavobole. Zato je pravilno in redno čiščenje ušes zelo pomembno, najbolje je, če redno uporabite čistilne pripravke v obljiki kapljic ali pršil, dobri so pripravki na osnovi morske vode. Pri večjih težavah se lahko poslužite tudi pripravkov, ki topijo ušesno maslo.

Šumenje v ušesih

Šumenje v ušesu se lahko pojavi tudi zaradi vnetja ušesa, pri starostni naglušnosti, pri izgubi sluha zaradi hrupa ali pri Menierovi bolezni. Pogosto se pojavi pri kratki izpostavljenosti zelo močnemu hrupu, kot je denimo koncert. Če vam šumi le v enem ušesu, je morda to tudi znak za benigni tumor, ki raste na ravnotežnem živcu. Za šumenje v ušesih so zelo pogosto kriva tudi zdravila, še posebej, če jih jemljemo v večjih odmerkih in daljše obdobje. Med ta zdravila štejemo kemoterapevtike, nekatere diuretike, antibiotike, acetilsalicilno kislino in nesteroidne antirevmatike. Šumenje je lahko znak nekaterih bolezni, kot so multipla skleroza ali motnje ščitnice. Pogosto je tudi pri poškodbah glave, pri aterosklerozi, depresiji, fibromialgiji ali pri pomanjkanju vitamina B12.

Samopoč pri šumenju v ušesu

Šumenje v ušesu bo postalo še bolj moteče, če se boste s tem obremenjevali. Najbolj moti tiste osebe, ki svojemu šumenju ali piskanju posvečajo preveč pozornosti in mu prisluhnejo. To naredi šumenje še bolj prisotno. Zato ga poskusite odmisliti. Na ta način boste vase možgane lahko celo privadili na to, da šumenja ne zaznavajo tako močno. Vsakodnevno se namreč srečujemo z raznimi piskanji, hrupom in šumenjem, a teh zvokov možgani sploh ne zaznavajo in nas zato ne motijo. Zato poskusite doseči isto s šumenjem v ušesih. Ljudem v svoji okolici odkrito povejte, s kakšnimi problem se soočate in jih prosite za razumevanje. Šumenje v ušesu namreč najpogosteje mine samo od sebe in ni nevarno. Poleg tega boste šumenje prej opazili, če se boste dolgočasili in boste v tihem prostoru. Poslušajte glasbo ali televizijo, da ne boste tako osredotočeni na vašo težavo. Poleg tega boste na šumenje lažje pozabili, če boste polno zaposleni.

- Oglas -

Pomagate si lahko z zdravim načinom življenja. Izogibajte se nezdravi hrani in pijači, veliko se sproščajte in zmanjšajte stres. Pomagata tudi redna telesna aktivnost in dobra volja.

Če moteše šumenje ne izgine v roku enega tedna, ali če se šumenju pridružijo še druge težave, obiščite zdravnika. Morda bo odkril vzrok in ga odpravil. Takoj pojdite k zdravniku, če poleg šumenja v ušesu opazite motnje pri ravnotežju ali izgubo sluha. Če je šumenje samo v enem ušesu, je tudi to lahko znak za alarm. Neobičajno in potencialno nevarno je tudi šumenje, ki pulzira.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×