0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako ekonomični so v resnici parni čistilniki?

Kako ekonomični so v resnici parni čistilniki?

MORDA VAS ZANIMA

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverili, kako ekonomični so v resnici parni čistilniki. “Proizvajalci poudarjajo okoljsko naravnanost in ekonomičnost uporabe teh aparatov. Pa ne le zaradi čiščenja brez čistil, ti aparati pri delu porabijo tudi precej manj vode kot pri klasičnem čiščenju z vedrom in krpo,” pravijo na ZPS. Samo z enim litrom vode, ki ustvari okoli 1.700 litrov pare in omogoča približno 20 minut dela, lahko po njihovih ugotovitvah očistimo na primer tla ali okna v manjšem stanovanju. “Na drugi strani pa aparati seveda za delovanje potrebujejo električno energijo, s katero spreminjajo vodo v paro,” pravijo a dodajajo, da je poraba odvisna od količine vode in uporabljenega sistema kotlička. Zaključili pa so, da parni čistilniki na splošno niso veliki porabniki energije.

- Oglas -

parni čistilnik

Za oblazinjeno pohištvo in radiatorje

Poleg visokotlačnih čistilnikov na paro, ki jih uporabljamo pri delu zunaj hiše za pranje avtomobilov, koles, tlakovcev, so na trgu tudi parni čistilniki za uporabo v hiši. “Gospodinjske izvedbe so praviloma manjše velikosti, da so aparati okretnejši in uporabni za opravljanje različnih opravil. Z njimi čistimo keramične in kamnite površine na hodnikih, balkonih in v kopalnici, stekla, preproge, oblazinjeno pohištvo, radiatorje, tudi armature in celo kuhalne plošče,” opisujejo na ZPS. Glede na velikost in obliko so jih razdelili v tri osnovne skupine, na ročne čistilnike, čistilnike, ki so po obliki podobni metlam, in na tako imenovane “talne” čistilnike, ki po videzu spominjajo na sesalnike, ker jih med delom vlečemo za seboj po tleh. Že nekaj časa pa so na trgu tudi kombinirani parni sesalniki, ki združujejo funkciji sesalnika in parnega čistilnika. Ugotavljajo, da imajo vsi čistilniki še vrsto dodatkov, nekateri le nekaj, drugi glede na namembnost uporabe pa kar celo zbirko, ki povečujejo njihovo uporabnost.

Nobenih kemikalij

Parni čistilniki so iz vidika okolja prijazni tudi zaradi tega, ker pri čiščenju ne uporabljamo kemikalij. “Čistilniki s pravilno kombinacijo temperature, pritiska in pare brez dodatka čistil raztapljajo in odstranijo umazanijo s površin. S paro pa ne uničimo samo umazanije, ampak tudi mikroorganizme, kar izboljšuje higieno v stanovanju,” opažajo na ZPS. Čim višja je temperatura, višji je pritisk, večja je izhodna hitrost pare in s tem njena učinkovitost.

- Oglas -

Velika moč pare pa po njihovih ocenah ni vedno zaželena, saj je marsikateri material v stanovanju občutljiv in bi se ob uporabi pare pod višjim pritiskom poškodoval, zato je pri odločanju za nakup možnost regulacije pritiska zelo pomemben kriterij. Dodajajo, da je dobro preveriti, kako enostavno je delo z aparatom, njegovo težo, velikost in dolžino električne vrvice, čas, ki je potreben, da lahko začnemo z delom, čas delovanja z enim polnjenjem kotlička, kakšne so krpe za brisanje. “To, da s paro uničujemo pršice v ležiščih, sicer drži, vendar to ne pomeni, da jih para tudi odstrani. Za uničevanje pršic je potrebna temeljita obdelava vsakega centimetra ležišča, pri tem pa se material močno zmoči in ga je treba več ur sušiti,” opisujejo. Zaključujejo, da med sušenjem nastanejo odlični pogoji za ponoven pojav in razmnoževanje pršic.

.

NAJNOVEJŠE