0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKrižarska vojna zoper vegane?

Križarska vojna zoper vegane?

MORDA VAS ZANIMA

V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani (UKC) je zaradi sepse umrl desetmesečni dojenček, po poročanju medijev je bil podhranjen, njegovi starši pa so vegani. V zvezi s tem dogodkom je UKC organiziral tiskovno konferenco o priporočenih smernicah o prehrani otrok. Ker je bilo na tiskovni konferenci slišati, da krivde za otrokovo smrt nihče ne pripisuje načinu prehrane, se postavi vprašanje, zakaj je bila potem tiskovna konferenca namenjena načinu prehrane otrok? Zakaj je bilo na tiskovni konferenci govora v glavnem samo o vegetarijanstvu oz. veganstvu, če vzrok smrti otroka ni način prehrane? Očitno je medicinska stroka na ta način, torej posredno, želela javnosti sporočiti, kaj je po njenem pravi vzrok smrti.

- Oglas -

Otroci in veganska prehranaČe je bil otrok podhranjen, temu ne more biti kriva vegetarijanska ali veganska prehrana, temveč to, da mu starši niso dali dovolj hrane ali pa da je bil bolan in ga starši niso peljali k zdravniku. Nerazumljivo tudi je, da uradna medicinska stroka krivi vegansko prehrano za smrt dojenčka, če še ni znan vzrok smrti. Namesto da bi počakala na uradne rezultate o vzroku smrti, je ta dogodek izkoristila za napad na vegetarijanstvo oz. veganstvo. Ali ne gre za neetično dejanje? Ali ni to napad tudi na trgovine, ki prodajajo vegansko prehrano in povzročanje poslovne škode?  Nerazumljivo je še, da predstojnik nekega oddelka UKC na tiskovni konferenci pravi, da pri veganstvu ni mogoče zagotoviti vnos vseh potrebnih snovi, zato je ta način prehrane škodljiv in zdravju nevaren, še posebej pri otrocih (Delo, 12.8.2011), ker to preprosto ne drži.

To dokazujejo tudi stališča nekaterih dietetičnih organizacij na svetu. Stališče dveh največjih dietetičnih organizacij na svetu, ADA (American Dietetic Association) in DC (Dietitians of Canada) je, da so uravnotežena veganska in ostale vrste vegetarijanske prehrane primerne za vsa življenjska obdobja, vključujoč nosečnice, doječe matere, dojenčke, otroke in odraščajoče ter da vegetarijanska in veganska prehrana lahko zadovolji potrebe po vseh makro in mikrohranilih, vključno z beljakovinami, železom, cinkom, kalcijem, vitaminom D, riboflavinom, vitaminom B12 vitaminom A, maščobami omega-3 in jodom. In še: Vegetarijanska prehrana poleg tega ponuja mnoge prednosti, saj imajo vegetarijanci dokazano manjši indeks telesne teže ter manjšo možnost za pojav ishemične bolezni srca, prav tako imajo manjšo koncentracijo holesterola, nižji krvni tlak in manjšo možnost za povišanje tlaka, za pojav diabetesa tipa 2 in raka prostate ter debelega črevesa.

Veliko število strokovnjakov pravi, da je uravnotežena veganska prehrana primerna za vse starostne kategorije, torej tudi za dojenčke in otroke, peščica slovenskih zdravnikov pa to zanika in celo trdi, da je veganska prehrana škodljiva. Zdrava hrana v bistvu prepovedana, tista, ki pa je škodljiva, to je mešana (z mesom in drugimi živili živalskega izvora), pa se priporoča, čeprav je za živila živalskega porekla dokazano, da so rizični faktor za mnoge bolezni kot so rak, srčno-žilne bolezni, diabetes, osteoporoza … V čigavo korist deluje slovenska uradna prehranska stroka: v korist zdravja ali bolezni? Dokazano je tudi, da je masovna živinoreja, od koder izvirajo živila živalskega porekla, okoljsko in podnebno zelo škodljiva. Pesticidi in druga strupena sredstva, gnoj in gnojnica … uničujejo okolje, živinoreja pa ima tudi v podnebnih spremembah zelo velik delež, saj emitira v ozračje zelo velike količine  škodljivih toplogrednih plinov. To podpira uradna medicinska stroka, ko je proti veganstvu.

- Oglas -

Koliko otrok je umrlo zaradi sepse, so pa bili mesojedci? Vsak četrti otrok, ki umre, umre zaradi sepse. Koliko med njimi je mesojedcev? Velika večina?

Za Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice:
Stanko Valpatič, predsednik in
Vlado Began, varuh pravic živali

.

NAJNOVEJŠE