Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaKožni rak: ne nasedajte mitom in se ustrezno zaščitite!

Kožni rak: ne nasedajte mitom in se ustrezno zaščitite!

MORDA VAS ZANIMA

Kožni rak, imenovan tudi maligni melanom je oblika raka, ki se pojavi na koži. Poleg ustrezne zaščite pred zunanjimi dejavniki (sončni žarki), je pomembno tudi samopregledovanje pigmentnih znamenj in drugih kožnih sprememb. Prihaja obdobje, ko bo opozoril glede nevarnosti kožnega raka vse več. Kljub temu pa mnogi še vedno nasedajo določenim mitom, zato prepogosto pozabijo na ustrezno zaščito pred nevarnimi UV-žarki. Ne računajte na to, da ste varni, in poskrbite za ustrezno zaščito tudi takrat, ko imate občutek, da to ni potrebno.

- Oglas -

Kožni rak

Zaščito potrebujete, tudi če ne preživite veliko časa na prostem

Večinoma smo se navadili na to, da uporabljamo zaščitne kreme na morju ali ob bazenu. Vendar nanje pogosto pozabimo ob običajnih dnevih. Tudi če vas čaka zgolj nekaj opravkov po mestu, ne pozabite na zaščito, še posebej med 10. in 16. uro, ko je sonce običajno najmočnejše.

Kožni rak je enako nevaren tudi za ljudi s temnejšo kožo, zato ne smete pozabiti na zaščito

Vas sonce praktično nikoli ne opeče oziroma postane vaša koža rjava, ne rdeča? Tudi če je vaša koža že v osnovi temnejša, to nikakor ne pomeni, da zaščita ni potrebna. Ni namreč zgolj rdečica tista, ki nakazuje, da je prišlo do poškodbe kože. Kadar koža porjavi, je tudi to posledica škodljivih UV-žarkov. Ne zanašajte se torej na to, da pri vas ne obstaja tveganje, da zaradi poškodbe kože ali opeklin nastane kožni rak. Kljub temnejši polti uporabljajte zaščitne kreme.

Kaj pa oblačni dnevi?

Marsikoga zavedejo dnevi, ko sončni žarki skorajda niso zaznavni. Vendar pa v resnici tudi takrat obstaja nevarnost za opekline, na dolgi rok pa tudi za kožnega raka. Na zaščito torej ne smete pozabiti niti ob oblačnem vremenu. Podoben temu je mit, da je zaščita pred UV-žarki potrebna le v toplejših mesecih. Nevarnost poškodbe kože obstaja v vseh letnih časih, zato bi morala biti krema z dovolj visokim SPF-jem vaša stalna spremljevalka. Seveda pa v določenih delih leta večino kože prekrivajo oblačila, zato se lahko takrat omejite predvsem na zaščito kože na obrazu.

Lahko v otroštvu pridobite »imunost«?

- Oglas -

Žal je še vedno pogosto prisoten mit, da so tisti ljudje, ki so bili v otroštvu pogosto izpostavljeni sončnim žarkom, v odrasli dobi manj občutljivi. To seveda ne drži, kot opozarjajo številni strokovnjaki, ki se ukvarjajo s kožnim rakom. Ne glede na to, koliko časa ste med odraščanjem preživeli na prostem, kot odrasli še vedno potrebujete primerno zaščito, če želite zmanjšati tveganje za kožnega raka.

Zgolj krema ni dovolj

Čeprav smo večino časa poudarjali izjemen pomen krem in podobnih izdelkov za zaščito pred soncem, naj za konec opozorimo, da ti izdelki še ne zagotavljajo popolne varnosti. To je pravzaprav še eden izmed pogostih mitov, zaradi katerih postaja kožni rak vse bolj razširjen. Uporaba zaščitnih krem ipd. je sicer nujna, vendar to še ne pomeni, da ste povsem varni. Še vedno se je pametno izogibati sončnim žarkom, ko so ti najmočnejši. Poleg tega je smiselno, da uporabite čim višji zaščitni faktor. Nanos kreme ponovite vsaj vsaki 2 uri, še posebej pa v primeru, da se preznojite. Poleg tega pa ne pozabite na uporabo pokrival, zaščitnih oblačil in sončnih očal.

Preberite tudi: Kožni rak: Pravočasno odkrijte maligni melanom

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×