0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliŠtevilo ogroženih gorskih goril se počasi povečuje

Število ogroženih gorskih goril se počasi povečuje

MORDA VAS ZANIMA

Živimo v času, ko številnim živalskim vrstam grozi izumrtje, na kar opozarjajo mnoge organizacije in posamezniki. Čeprav se pri večini vrst trend upadanja števila predstavnikov kljub prizadevanju mnogih nadaljuje, pa se zdi, da bodo imele gorske gorile več sreče. V zadnjih dneh je namreč razveselila novica, da se število gorskih goril, ki veljajo za ogroženo vrsto, počasi, a vztrajno povečuje.

- Oglas -

Gorske gorile

Na ogroženost gorskih goril opozarjali že v 70. letih

Organizacije za zaščito živalskih vrst so že v 70. letih prejšnjega stoletja opozorile, da gorskim gorilam grozi izumrtje. Po nekaterih napovedih naj bi vrsta celo povsem izumrla do leta 2020. Po letih vztrajnega upadanja števila gorskih goril se je v zadnjih letih situacija izboljšala. V goratih predelih Ruande, natančneje na območju gorovja Virunga, kjer živi največ gorskih goril, jih je bilo leta 1981 samo še 242, leta 2010 480, danes pa 604. Če temu prištejemo še gorske gorile, ki živijo v narodnem parku v Ugandi, je danes na svetu približno 1100 predstavnikov te vrste oziroma podvrste. Število je seveda še vedno zelo nizko, vendar je vsekakor razveseljivo, da se namesto upadanja števila predstavnikov gorskih goril beleži rast.

Pozitivne spremembe prinesejo rezultate, a boj s tem še ni končan

Podatki predstavljajo dobro novico tudi za druge živalske vrste in kažejo, da se prizadevanja za njihovo ohranitev vendarle obrestuje. Naraščanje števila gorskih goril je predvsem posledica pionirke za zaščito gorskih goril Dian Fossey, ki je s tem gibanjem začela, ukrepov vlad Ruande, Ugande in Konga, delovanja organizacij za zaščito ogroženih živalskih vrst ter lokalnih skupnosti. Kljub veselju ob najnovejših podatkih pa mnogi obenem opozarjajo, da je to šele začetek boja – in da se morajo prizadevanja za zaščito gorskih goril ter drugih živalskih vrst, ki jim grozi izumrtje, nadaljevati.

.

NAJNOVEJŠE