0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiKot prvi na svetu preživel spust v krater aktivnega vulkana  

Kot prvi na svetu preživel spust v krater aktivnega vulkana  

MORDA VAS ZANIMA

Sebastián »Ardilla« Álvarez je konec lanskega leta izvedel podvig, kakršnega svet še ni videl. Kot prvi na svetu se je namreč spustil v krater vulkana, ki je še vedno aktiven. Tovrstnega podviga ni pred njim preživel še nihče.

- Oglas -

Uporabljena posebna letalska obleka v kombinaciji s padalom

Za spust v vulkan je Álvarez uporabil t. i. wingsuit, posebno obleko, ki se uporablja pri istoimenskem letalskem športu. Gre za oblačilo, ki je namenjeno povečevanju vzgona, posledično pa lahko oseba preleti daljšo razdaljo. Posebnost obleke je tkanina med nogami in na območju pod rokami oziroma pazduhami. Tako letalec nekoliko spominja na netopirja. Obleka se običajno uporablja pri skokih iz letala, v kombinaciji s padalom. Prva faza letenja, med katero se letalec zanaša samo na wingsuit, se tako zaključi z odprtjem padala. Álvarez je za svoj podvig izbral vulkan, imenovan Villarrica. Gre za enega od najbolj znanih vulkanov v Čilu. Osnovni princip je bil podoben zgornjemu opisu: Álvarez je skočil iz helikopterja in s pomočjo wingsuita oziroma letalske obleke poletel v krater vulkana, ko se je ponovno dvignil, pa je odprl padalo. Sliši se precej preprosto, toda podvig, ki je bil seveda zelo nevaren, je zahteval ogromno priprav in skrbnega načrtovanja …

Natančno preučevanje aktivnosti vulkana in vremenskih vzorcev

Pred izvedbo podviga je bilo treba preučiti najrazličnejše dejavnike in izbrati primeren trenutek. Álvarez je moral preučiti najrazličnejše dejavnike tveganja, ki bi ga lahko seveda stali življenja. Prvi korak je bilo preračunavanje, ali je podvig sploh izvedljiv. Nato se je moral Álvarez natančno seznaniti z aktivnostjo vulkana, obenem pa je bilo treba upoštevati vremenske vzorce v daljšem časovnem obdobju. Vsaka sekunda poleta je bila tako skrbno načrtovana, pri čemer so bili upoštevani vsi potencialni zapleti.

Krila mu je dal (tudi) … Redbull

Podvig je imel tudi sponzorja, in sicer znano podjetje Redbull, ki se ukvarja s proizvodnjo energijskih napitkov. Tako lahko na posnetku, ki je kmalu po poletu zaokrožil po spletu, vidimo, da si je Álvarez tik pred skokom iz helikopterja privoščil poživitev oziroma »dodatna krila« v obliki enega od energijskih napitkov svojega sponzorja.

- Oglas -

Nekdanji pilot in navdušenec nad adrenalinskimi športi, ki je že od nekdaj sanjal o letenju

Na videoposnetku lahko polet spremljamo tudi z Álvarezove perspektive, kar olajša vživljanje v situacijo. Tudi sami lahko začutimo vsaj delček adrenalina, ki ga je moral Álvarez čutiti tik pred skokom in med samim poletom v krater vulkana Villarrica. Sebastián »Ardilla« Álvarez je sicer nekdanji pilot, 36-letnik, ki je že od nekdaj navdušen nad adrenalinskimi športi. Njegov vzdevek, torej »Ardilla«, je španska beseda za veverico. S podvigom so se mu uresničile otroške sanje. Že od malih nog je namreč sanjal o tem, da bo nekoč letel. Najverjetneje pa si takrat še ni predstavljal, da se bo kot prvi človek na svetu spustil v krater aktivnega vulkana – in se nato tudi uspešno dvignil.

Občutek, da se spušča v »hudičevo hišo«

Adrenalinska je bila že sama hitrost letenja. Álvarez je namreč med poletom dosegel hitrost 280 kilometrov na uro. Spust v krater vulkana je bil kratek, trajal je le nekaj sekund. Globina spusta pa je bila 8 metrov. Čeprav se ne zdi veliko, je bilo tveganje pri tem ogromno. Po uspešni izvedbi podviga je Álvarez povedal, da je imel občutek, da se spušča v »hudičevo hišo«. Vedel je, da ne sme narediti niti najmanjše napake, sicer bo pogubljen.

NAJNOVEJŠE