Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
RubrikeZanimivostiKot prvi na svetu preživel spust v krater aktivnega vulkana  

Kot prvi na svetu preživel spust v krater aktivnega vulkana  

MORDA VAS ZANIMA

Sebastián »Ardilla« Álvarez je konec lanskega leta izvedel podvig, kakršnega svet še ni videl. Kot prvi na svetu se je namreč spustil v krater vulkana, ki je še vedno aktiven. Tovrstnega podviga ni pred njim preživel še nihče.

Uporabljena posebna letalska obleka v kombinaciji s padalom

- Oglas -

Za spust v vulkan je Álvarez uporabil t. i. wingsuit, posebno obleko, ki se uporablja pri istoimenskem letalskem športu. Gre za oblačilo, ki je namenjeno povečevanju vzgona, posledično pa lahko oseba preleti daljšo razdaljo. Posebnost obleke je tkanina med nogami in na območju pod rokami oziroma pazduhami. Tako letalec nekoliko spominja na netopirja. Obleka se običajno uporablja pri skokih iz letala, v kombinaciji s padalom. Prva faza letenja, med katero se letalec zanaša samo na wingsuit, se tako zaključi z odprtjem padala. Álvarez je za svoj podvig izbral vulkan, imenovan Villarrica. Gre za enega od najbolj znanih vulkanov v Čilu. Osnovni princip je bil podoben zgornjemu opisu: Álvarez je skočil iz helikopterja in s pomočjo wingsuita oziroma letalske obleke poletel v krater vulkana, ko se je ponovno dvignil, pa je odprl padalo. Sliši se precej preprosto, toda podvig, ki je bil seveda zelo nevaren, je zahteval ogromno priprav in skrbnega načrtovanja …

Natančno preučevanje aktivnosti vulkana in vremenskih vzorcev

Pred izvedbo podviga je bilo treba preučiti najrazličnejše dejavnike in izbrati primeren trenutek. Álvarez je moral preučiti najrazličnejše dejavnike tveganja, ki bi ga lahko seveda stali življenja. Prvi korak je bilo preračunavanje, ali je podvig sploh izvedljiv. Nato se je moral Álvarez natančno seznaniti z aktivnostjo vulkana, obenem pa je bilo treba upoštevati vremenske vzorce v daljšem časovnem obdobju. Vsaka sekunda poleta je bila tako skrbno načrtovana, pri čemer so bili upoštevani vsi potencialni zapleti.

Krila mu je dal (tudi) … Redbull

Podvig je imel tudi sponzorja, in sicer znano podjetje Redbull, ki se ukvarja s proizvodnjo energijskih napitkov. Tako lahko na posnetku, ki je kmalu po poletu zaokrožil po spletu, vidimo, da si je Álvarez tik pred skokom iz helikopterja privoščil poživitev oziroma »dodatna krila« v obliki enega od energijskih napitkov svojega sponzorja.

Nekdanji pilot in navdušenec nad adrenalinskimi športi, ki je že od nekdaj sanjal o letenju

Na videoposnetku lahko polet spremljamo tudi z Álvarezove perspektive, kar olajša vživljanje v situacijo. Tudi sami lahko začutimo vsaj delček adrenalina, ki ga je moral Álvarez čutiti tik pred skokom in med samim poletom v krater vulkana Villarrica. Sebastián »Ardilla« Álvarez je sicer nekdanji pilot, 36-letnik, ki je že od nekdaj navdušen nad adrenalinskimi športi. Njegov vzdevek, torej »Ardilla«, je španska beseda za veverico. S podvigom so se mu uresničile otroške sanje. Že od malih nog je namreč sanjal o tem, da bo nekoč letel. Najverjetneje pa si takrat še ni predstavljal, da se bo kot prvi človek na svetu spustil v krater aktivnega vulkana – in se nato tudi uspešno dvignil.

Občutek, da se spušča v »hudičevo hišo«

- Oglas -

Adrenalinska je bila že sama hitrost letenja. Álvarez je namreč med poletom dosegel hitrost 280 kilometrov na uro. Spust v krater vulkana je bil kratek, trajal je le nekaj sekund. Globina spusta pa je bila 8 metrov. Čeprav se ne zdi veliko, je bilo tveganje pri tem ogromno. Po uspešni izvedbi podviga je Álvarez povedal, da je imel občutek, da se spušča v »hudičevo hišo«. Vedel je, da ne sme narediti niti najmanjše napake, sicer bo pogubljen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×