Pozabite na dodatke vitamina A, s korenjem ga boste dobili dovolj in tako poskrbeli za zdravje, lepo kožo ter jo hkrati zaščitili pred staranjem. Korenje je bogato z beta-karotenom, ki se pretvori v vitamin A v jetrih, ta pa se kasneje v mrežnici spremeni v vijolični pigment, ki je potreben za gledanje v temi. Visoka raven beta karotena deluje kot antioksidant in upočasnjuje staranje celic. Skupaj z vitaminom A ščiti kožo pred poškodbami sonca.
Študije so tudi pokazale, da korenje zmanjša tveganje za pljučnega raka, raka dojke in debelega črevesja. Falcarinol, ki ga korenje vsebuje, je naravni pesticid, ki svoje korenine ščiti pred boleznimi, in korenje je eden redkih virov te spojine.
Korenje znižuje raven holesterola, saj se topna vlakna v korenju vežejo z žolčno kislino. Če težko žvečite surovo korenje, vam predstavljamo idejo za okusen recept, saj lahko naribano korenje okusno uporabimo pri polpetih in z njimi ustvarimo okusno vegetarijansko poslastico.
Za 2 osebi potrebujemo:
- 800 g korenja,
- majhna čebula,
- 410 g odcejene čičerike,
- 1 žlička mlete kumine,
- 4 žlice nasekljanega koriandra,
- strok česna,
- olupljen kos ingverja (2 cm),
- 4 mlade čebule,
- 1 steblo zelene,
- drobtine (sami zdrobite iz dveh rezin polnozrnatega kruha),
- 1 žlico limonine lupine,
- žličko dimljene paprike,
- sol,
- poper.
ZA OMAKO
- 150 g grškega jogurta,
- 4 žlice drobno sesekljane mete,
- žlička čilija v prahu,
- žlica limonine lupine (predhodno jo dobro umijte ali pa uporabite organsko),
- žlica limoninega soka.
PRIPRAVA
Polovico naribanega korenja v mešalniku zmeljemo skupaj s čebulo, čičeriko, kumino, koriandrom, česnom, ingverjem in jajcem.
Preostanek korenja zmešamo z nasekljano spomladansko čebulo in nasekljano zeleno ter popečemo v ponvi, približno 10 minut, toliko da se zelenjava zmehča. Odvečno vodo odlijemo.
Sedaj surovo mešanico korenja zmešamo s kuhano, dodamo drobtine ter limonino lupino in dimljeno papriko.
Zmes razdelite na 8 delov ter jo z mokrimi rokami oblikujte v polpete. Pustite pokrite 3 do 4 ure ali pa kar čez noč, če vam čas dopušča.
Nazadnje oblikovane polpete popečete na malo kokosovega masla, 3 minute na vsaki strani. V mešalniku zmešajte še omako in okusna jed je pripravljena.