[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZgodba Marije Šukalo: Kako sem spremenila svoje življenje

Zgodba Marije Šukalo: Kako sem spremenila svoje življenje

MORDA VAS ZANIMA

Pogovarjali smo se z Marijo Šukalo, ki je v svojem življenju izkusila že številne različne diete, po katerih je vedno pridobila še več kilogramov, kot pa jih je izgubila. Pred več kot letom dni pa je prišla tudi do kritične točke svojega življenja. Kilogrami so kopičili, pojavile pa so se tudi zdravstvene težave.

- Oglas -

Nezadovoljna sama s seboj, pogostimi glavoboli in visokim krvnim tlakom ter previsoko telesno težo, ob kateri pravi, da se je še komaj prepognila, da bi si zavezala čevlje, se je odločila, da je čas, da se posveti sebi in svojemu zdravju.

Marija Šukalo

Kakšno je bilo vaše življenje preden ste se odločili za korenito spremembo?
Moj delovni čas je zelo neenakomerno razporejen. Kot dopisnica in fotografinja lokalnega časopisa sem veliko na terenu in seveda za računalnikom – že skoraj dve desetletji. To pa je pomenilo tudi neredno prehrano, saj sem vedno v nekakšnem hitenju, omejena s kratkimi roki pri realizaciji svojih nalog. Kadar pa nisem bila obremenjena z delom, sem se sproščala ob izdelavi slaščic in kvačkanju ter pletenju. Slednje pa je seveda spet povezano z veliko sedenja.

Kdaj so se pojavile najhujše težave in s katerimi težavami ste se soočali?
Malo lenobe, malo nezdrava hrana, vse skupaj pa je botrovalo kopičenju kilogramov. Ti so posledično obremenjevali moje zdravje. Hipertenzija in glavoboli so bili moja stalnica, ki pa se jim do lanskega januarja nisem preveč posvečala. Ko so se pojavili, se je pač moje delo ustavilo. Ko pa so mi ugotovili še poapnenje vratnih vretenc mi je v glavi »zazvonil alarm«.

- Oglas -

Zakaj ste se odločili, da je čas, da nekaj naredite zase?
Ugotovila sem, da moram nekaj narediti za svoje zdravje. Bila sem predebela, zamorjena, apatična, pogosto brez volje za delo.

zgodba

Kje vse ste iskali rešitve in pomoč?
Pogosto sem poskušala z različnimi dietami, ki pa so imele zalo kratek rok delovanja. Moja telovadba pa se je pogosto neslavno končala že po nekaj vadbah. Nato pa mi je na mojo življenjsko pot prišla Tjana Burger, ki moje situacije ni olepševala, temveč me je postavila na realna tla. Vključila sem se v Bodi eko šolo celostne preobrazbe.

Kako je drugačno Marijo sprejela vaša družina in okolica?
Na moji poti sta me vseskozi podpirala tako sin kot mož. Prijatelji pa sprva niso mogli verjeti, da sem različne kalorične pijače zamenjala z vodo, različne nezdrave prigrizke črtala z jedilnika, slaščic ki sem jih spekla, se nisem niti dotaknila. Sprva so bili malo začudeni. A so sedaj tudi oni sprejeli moj način življenja.

Kako je vaša izkušnja celostne preobrazbe vplivala na vaše življenje?
Lahko rečem, da se mi je sedaj življenje korenito spremenilo, a na bolje. Naučila sem se tudi prehranjevati. Postala sem boljše volje, delovne izzive kvalitetnejše opravim. Skratka lahko rečem, da imam več energije in delovnega elana.

V Bodi eko šoli so klienti nenehno pod mentorstvom vodje Šole Tjane Burger. Vam je bilo to všeč?
Da. Včasih ti pade motivacija. Tedaj potrebuješ nekoga, da te spodbudi in razloži, kaj se s tabo dogaja. Pri Tjani mi je všeč to, da se ti osebno posveti. Pritegnila me je njena filozofija o življenju in o tem, da vse kar se nam dogaja v življenju, prikličemo sami. Trdno sem bila odločena, da nekaj spremenim v življenju. A to ne gre čez noč.

So vam jedilniki, ki ste jih dobili odgovarjali?
Tjana mi je pripravila devet tedenskih jedilnikov, ki jih je prilagodila mojemu urniku in mojim dnevnim aktivnostim ter obveznostim. Začela sem jesti po njenih navodilih. Do tedaj sem namreč bila prepričana, da če malo ješ, boš shujšal. A Tjana mi je pokazala, da je najpomembnejše jesti pet krat na dan in uživati sadje, zelenjavo … skratka vse, kar najdem v hladilniku. Zelo pomembno je le, da pazim, kako kombiniram živila.

- Oglas -

Šola je zasnovana tako, da deluje na človeka kot fizično, čustveno in duhovno bitje. Ne gleda zgolj na človeka kot telo. Vam je bilo težko sprejeti ta princip oz. kako ste gledala na vse to, ko ste se morala soočati s svojimi podzavestnimi vzorci?
Sprva je bilo zelo težko. Težko je kar na hitro spremeniti nekaj, kar delaš celo življenje. Zato sem se podala v »sistematsko »čiščenje«. Veliko stvari sem morala »spremeniti«, predvsem svoje razmišljanje. Začela sem iskati še dodatno literaturo. V roke so mi prišle knjige, ki mi jih je priporočila Tjana. Začela sem jih prebirati in kaj hitro ugotovila, da se mi življenje počasi spreminja. Pričela sem bolj pozitivno gledati na dogajanje okrog sebe.

marija-sukalo-zgodba1Kako se je novi način odražal na počutju, zdravju?
Začela sem hoditi tudi na skupinsko vadbo. Potem sem s telovadbo pričela tudi doma. Spoznala sem tibetanske vaje, ki so mi spremenile življenje. Sedaj drugače razmišljam, moj delavnik pa se prične s telovadbo. Dvajset minut miganja se mi potem obrestuje za cel dan. No tudi na videzu se pozna. Sem bolj sproščena. Lažje se soočam s stresnimi situacijami. Uravnal se mi je tudi pritisk, glavoboli so skoraj izginili. In kar tudi ni zanemarljivo. – konfekcijska številka se je zmanjšala iz številke 44 na 38.

Leto dni je minilo, odkar ste končali s programom. Se še vedno držite načel, ki ste se jih naučili v Bodi eko šoli? Je to postal vaš način življenja?
Sedaj bolj optimistično gledam na dogajanje okrog sebe. Telovadba in spremenjen način prehranjevanja je postal moj način življenja. Seveda se še kdaj pregrešim in pojem kaj sladkega. Saj, če sam pečeš pecivo moraš poizkusiti, kaj si pripravil. Mar ne? A tedaj vem, da bom morala malo več telovaditi in »pregrešne« oziroma odvečne kalorije pokuriti. A ker je volja, je pot. Nič več mi ni pretežko.

Več o Bodi eko Šoli Celostne preobrazbe najdete tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×