0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Koprivna tinktura za lajšanje simptomov senenega nahoda

Koprivna tinktura za lajšanje simptomov senenega nahoda

MORDA VAS ZANIMA

Seneni nahod, znan tudi kot alergijski rinitis, je posledica alergije na cvetni prah. Gre za eno od najpogostejših različic sezonskih alergij. Kaže se v obliki simptomov, kot so zamašen nos, srbečica v nosu, kihanje, voden izcedek iz nosu in srbeče oči. Pri blaženju simptomov senenega nahoda si lahko pomagate z antihistaminiki, na voljo pa so tudi zelo učinkovite naravne možnosti. Ena od najbolj znanih je kvercetin – antioksidant, ki ga je mogoče med drugim najti v rdeči čebuli, borovnicah in v ohrovtu. Zelo blagodejen vpliv pa imajo lahko tudi pripravki iz kopriv. Posebno praktična je koprivna tinktura, saj zaužitje ne zahteva zamudnih predpriprav, poleg tega pa je tinktura zaradi alkohola zelo obstojna.

- Oglas -

Sestavine in navodila za izdelavo

  • 500 mililitrov 40-odstotnega alkohola
  • 120 gramov nasekljanih koprivnih listov

Večji steklen kozarec za vlaganje napolnite s koprivnimi listi (približno do polovice). Prilijte alkohol in dobro premešajte. Kozarec zaprite s pokrovčkom in ga označite. Nato ga za 2–3 tedne postavite v temen, hladen prostor in ga vsakodnevno pretresite.

Mešanico nato precedite. Pomagajte si z leseno kuhalnico, da iz koprivnih listov iztisnete čim več tekočine. Tinkturo nato prelijte v temne stekleničke. Za lažje doziranje priporočamo uporabo stekleničk s kapalko.

Koprivna tinktura za preprečevanje alergij

V obdobju, ko so simptomi sezonskih alergij najbolj izraziti, se priporoča vsakodnevna uporaba koprivne tinkture. Tinkturo nakapljajte v kozarec z vodo, dobro premešajte in mešanico popijte. Za preprečevanje oziroma ublažitev simptomov sezonskih alergij se priporočata približno dve kapalki koprivne tinkture na dan. Če vas močan okus ne moti, si lahko tinkturo nakapljate neposredno pod jezik (tako bodo koristne snovi hitreje dosegle krvni obtok).

- Oglas -

Za seneni nahod je značilno vnetje nosne sluznice. Snovi, ki se skrivajo v listih kopriv, lahko ublažijo vnetje, kar pomaga pri obvladovanju alergijske reakcije oziroma simptomov. Koprive so bogate s snovmi, ki lahko blokirajo receptorje za histamin, obenem pa zavrejo aktivnost imunskih celic, ki vplivajo na alergijsko reakcijo.

Koprivna tinktura se lahko uporablja preventivno. Rezultati so praviloma najboljši, če začnete tinkturo uporabljati približno 30 dni pred sezono cvetnega prahu. Seveda pa lahko tinktura pomaga, tudi če so simptomi že prisotni.

Dodatne koristi koprivne tinkture

Pozitivni učinki tinkture, izdelane iz listov kopriv, niso povezani samo z alergijskimi reakcijami. Tinktura lahko namreč pomaga pri impresivnem naboru zdravstvenih težav. Gre za odličen vir vitaminov C in K, železa, kalcija, magnezija, klorofila in številnih drugih koristnih snovi. Koprivna tinktura lahko pripomore k učinkovitejšemu delovanju ledvic oziroma sečil.

Zaradi železa in vitamina C je lahko koprivna tinktura koristna tudi pri spopadanju s slabokrvnostjo. Klorofil pa poskrbi, da boste imeli več energije.

- Oglas -

Ogromno snovi v koprivnih listih se lahko pohvali z antioksidativnim delovanjem, kar pomeni, da gre za snovi, ki se bojujejo s škodljivimi prostimi radikali. To zmanjša nevarnost za oksidativni stres, ki je v ozadju najrazličnejših kroničnih bolezni in prehitrega staranja kože.

Koprivna tinktura je lahko obenem koristna tudi za sladkorne bolnike oziroma kot del preventive za zmanjševanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2, saj lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. V listih kopriv se namreč skrivajo snovi, katerih učinki spominjajo na učinke inzulina.

Če se spopadate s prhljajem ali s čezmernim izpadanjem las, lahko nekaj kapljic koprivne tinkture dodate svojemu šamponu. Koprive namreč pomagajo tako pri odpravi prhljaja kot pri krepitvi las (če je vaše lasišče zelo občutljivo, je sicer namesto tinkture pametneje uporabiti pripravke iz kopriv, ki ne vsebujejo alkohola).

.

NAJNOVEJŠE