0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKo v resnici ne gre samo za »običajen prehlad« …

Ko v resnici ne gre samo za »običajen prehlad« …

MORDA VAS ZANIMA

V tem obdobju so prehladi precej običajni. Čeprav jih spremljajo simptomi, ki so lahko precej neprijetni, se zaradi njih načeloma ne vznemirjamo pretirano. Tolaži nas predvsem misel, da bodo težave najverjetneje že kmalu minile. Vendar pa določeni znaki opozarjajo, da morda vaš prehlad le ni tako nedolžen, kot bi se morda lahko zdelo na prvi pogled. Kdaj je torej smiselno, da se čim prej odpravite do zdravnika?

- Oglas -

Prehlad

Prehlad ne mine po približno 10 dneh

Včasih lahko prehlad traja nekoliko dlje kot običajno. Manjša odstopanja so normalna, zato to še ni razlog za preplah. Načeloma prehlad traja do približno 10 dni (po nekaterih priporočilih naj bi bilo sicer dobro iti do zdravnika že po tednu dni, če se stanje ne izboljšuje). Vsekakor pa morate postati bolj pozorni na dogajanje, če se niti po preteku omenjenega časa simptomi ne začnejo izginjati – ali pa če se celo krepijo. V nekaterih primerih sicer postanejo težave za krajši čas manj očitne, nato pa se precej hitro vrnejo, pogosto celo v hujši obliki.

Če se je to zgodilo tudi vam, je vsekakor pametno, da z obiskom zdravnika ne odlašate predolgo. Seveda ni smiselno, da zdravnika obiščete praktično vsakič, ko kihnete ali zakašljate, vendar pa po drugi strani zdravniki opozarjajo tudi na drugo skrajnost. Nekateri ljudje z obiskom njihove ordinacije odlašajo tako dolgo, da se v osnovi odpravljive težave sprevržejo v precej hujše, ki jih je seveda težje zdraviti.

- Oglas -

Simptomi so se pojavili po vrnitvi s potovanja

So se simptomi prehlada pojavili že kmalu po vrnitvi s potovanja? Še posebej če ste obiskali malo bolj oddaljene dežele, obstaja možnost, da to v resnici niso simptomi običajnega prehlada. Določena bolezenska stanja lahko najprej sprva precej spominjajo na prehlad. To seveda nikakor ne pomeni, da je čas za paniko. Najverjetneje se bo izkazalo, da ne gre za nič resnejšega, vendar previdnost kljub temu ni odveč.

Vaša telesna temperatura je močno povišana

Ob prehladu lahko sicer pride do rahlega dviga telesne temperature, čeprav to ni najbolj tipičen simptom. Vsekakor pa za prehlad ni značilno močno povišanje telesne temperature. Če je to eden od simptomov, ki ga doživljate, tako najverjetneje ne gre za običajen prehlad. Pogosto gre v takšnih primerih za gripo, možni pa so tudi drugi razlogi. Tako je pametno, da čim prej dobite ustrezno diagnozo.

Začeli ste hujšati brez pravega razloga

Zaradi simptomov prehlada pride pri marsikom v tem obdobju do upada apetita. Vendar pa ta upad ne bi smel biti tolikšen, da se to zelo drastično odrazi na vaši telesni teži. Če ste začeli zelo hitro izgubljati kilograme, obenem pa doživljate simptome, ki so sicer tipični za prehlad, je to še en dober razlog za posvet z zdravnikom.

Pojavljajo se hujše bolečine v prsnem košu

Tudi bolečine v prsnem košu so eden tistih simptomov, ki so sicer lahko značilni za prehlad, vendar v zelo blagi obliki. Kašelj, ki spremlja prehlad, lahko namreč povzroči tudi nekaj nelagodja oziroma celo rahle bolečine v prsnem košu. Če pa je ta bolečina ostrejša ali če prihaja celo do resnejših težav z dihanjem, pa morate seveda čim prej poiskati zdravniško pomoč.

.

NAJNOVEJŠE