Ekologija & OkoljeKemikalije PFAS so lahko zelo nevarne za jetra

Kemikalije PFAS so lahko zelo nevarne za jetra

MORDA VAS ZANIMA

Per- in polifluoroalkilne snovi, znane tudi kot kemikalije PFAS in »večne kemikalije«, so obsežna skupina sintetičnih kemikalij, ki jih je mogoče najti v najrazličnejših izdelkih – od vodoodpornih oblačil in škatel za pico do ličil in ponev s premazom proti prijemanju. Študija, ki je bila konec aprila objavljena v reviji Environmental Health Perspectives, prinaša nove dokaze o tem, da so kemikalije PFAS vse prej kot nedolžne. Raziskovalci so namreč odkrili, da lahko izpostavljenost tem kemikalijam resno ogrozi naša jetra.

Zaskrbljujoče povišanje vrednosti encima, ki priča o poškodbah jeter

- Oglas -

Raziskovalci so preučili več kot 100 študij, ki so bile posvečene preučevanju učinkov kemikalij PFAS. Metaanaliza je bila osredotočena predvsem na citoplazemski encim, imenovan alanin aminotransferaza. Povišane vrednosti tega encima namreč pričajo o ogroženosti jeter. Tri snovi, ki jih uvrščamo med kemikalije PFAS, so pri ljudeh odkrite še posebej pogosto. Gre za perfluorooktanojsko kislino, perfluorooktanski sulfonat in perfluorononanojsko kislino. Pri vseh treh snoveh je bila odkrita korelacija s povišanimi vrednostmi alanin aminotransferaze.

Ali so za vse več primerov nealkoholne zamaščenosti jeter krive prav kemikalije PFAS?

Čezmerna količina alanin aminotransferaze v telesu je tesno povezana z nealkoholno zamaščenostjo jeter, za katero je značilno pospešeno kopičenje maščob v jetrih, kar lahko privede do resnih težav. V zadnjih letih so bili zdravniki priča nenavadno hitremu povečevanju števila primerov nealkoholne maščobne jetrne bolezni. Za fenomen niso našli logičnega pojasnila. Kot nakazuje nova metaanaliza, bi bile lahko krive prav kemikalije PFAS, ki se jim je v dandanes praktično nemogoče izogniti.

Potrebna bo analiza specifičnih kombinacij kemikalij PFAS

Upoštevati je treba dejstvo, da so kemikalije PFAS zelo velika skupina snovi. Vsakodnevno smo izpostavljeni mešanici več sto ali celo več tisoč različnih snovi, ki spadajo med kemikalije PFAS, pri čemer gre lahko za povsem unikatne kombinacije. Ena od nalog, ki bi se jih bilo smiselno lotiti v prihodnje, je analiza vpliva različnih kombinacij kemikalij PFAS.

»Večne kemikalije«, katerih razgradnja traja izjemno dolgo

Kot omenjeno, je tveganje za stik s kemikalijami PFAS prisotno na praktično vsakem koraku. Ker so uporabljene v številnih izdelkih, lahko hitro preidejo v reke, podzemne vode in v morje, seveda pa se lahko znajdejo tudi v vodi, ki priteče iz pipe. Poimenovanje »večne kemikalije« ni naključno. Razgradnja kemikalij PFAS namreč zahteva ogromno časa. Tako se pospešeno kopičijo v naši okolici, posledično pa tudi v našem telesu.

Kemikalije PFAS naj bi bile še posebej problematične za hormonski sistem

- Oglas -

Toda zakaj natančno so kemikalije PFAS tako problematične? Kot se zdi, je ena od glavnih nevarnosti, povezanih z izpostavljenostjo tem kemikalijam, vpliv na naš hormonski sistem. Kemikalije PFAS lahko porušijo občutljivo hormonsko ravnovesje v telesu, kar lahko vodi do najrazličnejših težav. Izpostavljenost tem snovem lahko med drugim vpliva tudi na reproduktivni sistem. Čezmerna količina kemikalij PFAS v telesu lahko tako privede tudi do neplodnosti oziroma do resnejših težav z zanositvijo. Raziskovalci menijo, da lahko negativen vpliv na hormonski sistem posredno vpliva tudi na povečano nevarnost za težave z jetri, ki jo je osvetlila metaanaliza, objavljena v reviji Environmental Health Perspectives.

Strokovnjaki opozarjajo, da so potrebni takojšnji ukrepi

Raziskovalci, ki so pripravili metaanalizo, opozarjajo, da potencialnih tveganj, povezanih s kemikalijami PFAS, ne bi smeli jemati zlahka, saj so dokazi, zbrani doslej, zelo zgovorni. Tudi če se odločimo za prepoved uporabe teh kemikalij v določenih izdelkih, bo popolna odstranitev snovi iz okolja zahtevala precej časa, zato je nujno takojšnje ukrepanje.

NAJNOVEJŠE