0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiDamjana Benec, vrtKam s pokošeno travo?

Kam s pokošeno travo?

MORDA VAS ZANIMA

V letošnji jeseni, smo okrog hiše (novogradnje) na večji površini zasejali okrasno trato, ki je umeščena med manjši sadovnjak in zelenjavni vrt. Že sedaj pa se sprašujem, kaj bom s pokošeno travo. Jo lahko uporabim v kompostnem kupu ali naj jo raje poskušam zavreči?
Ajda, Turjak

- Oglas -

Košenje trave

Lepa in negovana vrtna trata je zagotovo okras vsake hiše. Rezultat redne košnje pa je veliko nakošene trave. Te trave pa ne gre zavreči, saj nam lahko na vrtu pride še kako prav. Odpadlo travo lahko raztrosite po kompostnem kupu. Nekateri sicer tega ne počnejo in ne priporočajo, vendar to predvsem zato, ker lahko le-ta pri razkrajanju oddaja neprijetne vonje. Lahko pa pokošeno travo in pa tudi nekaj odpadnega listja daste v polivinilasto vrečo za smeti in jo pustite na sončnem mestu. Tako se zelena masa v vreči hitro razkroji in na ta način si lahko pripravite hiter kompost.

Če redno kosite, to pomeni, da trava pri košnji ni prevelika, jo lahko pokošeno pustite tudi kar na samem travniku.

- Oglas -

Še bolje pa je, če pokošeno travo uporabite kot zastirko na svojem zelenjavnem vrtu. Dejstvo je namreč, da trava v svoji zeleni masi vsebuje nekje od 2 do 5 % dušika. Če tako nakošeno travo uporabite kot zastirko v debelini od 1 do 2 cm na vašem vrtu, bodo vse te hranilne snovi vrtninam na voljo. Vendar pa je prednost zastirke tudi v tem, da zadržuje vodo v zemlji ob vrtninah, preprečuje pa tudi rast plevela. Prednost take zastirke je tudi praktična, saj preprečuje, da bi se plodovi ob deževju umazali z zemljo. Priporočamo pa, da zastirka iz trave ni predebela, saj nam lahko v tem primeru povzroča tudi preglavice, predvsem v obliki pojava plesni. V letih, kot je bilo letošnje, pa so lahko debeli kupi trave tudi idealno skrivališče za miši.

.

NAJNOVEJŠE