fbpx
Domov Strokovnjaki Damjana Benec, vrt Kam s pokošeno travo?

Kam s pokošeno travo?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

V letošnji jeseni, smo okrog hiše (novogradnje) na večji površini zasejali okrasno trato, ki je umeščena med manjši sadovnjak in zelenjavni vrt. Že sedaj pa se sprašujem, kaj bom s pokošeno travo. Jo lahko uporabim v kompostnem kupu ali naj jo raje poskušam zavreči?
Ajda, Turjak

Košenje trave

Lepa in negovana vrtna trata je zagotovo okras vsake hiše. Rezultat redne košnje pa je veliko nakošene trave. Te trave pa ne gre zavreči, saj nam lahko na vrtu pride še kako prav. Odpadlo travo lahko raztrosite po kompostnem kupu. Nekateri sicer tega ne počnejo in ne priporočajo, vendar to predvsem zato, ker lahko le-ta pri razkrajanju oddaja neprijetne vonje. Lahko pa pokošeno travo in pa tudi nekaj odpadnega listja daste v polivinilasto vrečo za smeti in jo pustite na sončnem mestu. Tako se zelena masa v vreči hitro razkroji in na ta način si lahko pripravite hiter kompost.

Če redno kosite, to pomeni, da trava pri košnji ni prevelika, jo lahko pokošeno pustite tudi kar na samem travniku.

Še bolje pa je, če pokošeno travo uporabite kot zastirko na svojem zelenjavnem vrtu. Dejstvo je namreč, da trava v svoji zeleni masi vsebuje nekje od 2 do 5 % dušika. Če tako nakošeno travo uporabite kot zastirko v debelini od 1 do 2 cm na vašem vrtu, bodo vse te hranilne snovi vrtninam na voljo. Vendar pa je prednost zastirke tudi v tem, da zadržuje vodo v zemlji ob vrtninah, preprečuje pa tudi rast plevela. Prednost take zastirke je tudi praktična, saj preprečuje, da bi se plodovi ob deževju umazali z zemljo. Priporočamo pa, da zastirka iz trave ni predebela, saj nam lahko v tem primeru povzroča tudi preglavice, predvsem v obliki pojava plesni. V letih, kot je bilo letošnje, pa so lahko debeli kupi trave tudi idealno skrivališče za miši.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×