0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & RekreacijaKam na dopust, če se želite izogniti gneči na morju?

Kam na dopust, če se želite izogniti gneči na morju?

MORDA VAS ZANIMA

Slovenci smo – predvsem zaradi bližine hrvaške obale – vajeni glavni dopust preživeti ob morju. Svež morski zrak, posebno poletno vzdušje, sonce in valovi so razlogi, zaradi katerih se veliko ljudi odloči, da bodo dopust preživeli ob morski obali. Morska idila je res nekaj posebnega, zmoti lahko le ena stvar: velika gneča na pažah in obmorskih promenadah. Ste pomisili, da bi dopust preživeli tudi drugače? Kam na dopust, če želite poskusiti nekaj drugačnega? Predlagamo nekaj idej.

- Oglas -

Potovanje

Če želite izkusiti kaj drugega kot le hrvaško morje in če vam denarnica to dopušča, se lahko odločite za potovanje v oddaljene kraje. Če bi raje izbrali bližje destinacije, lahko raziščete Malto, Ciper, Grčijo, Italijo ali Turčijo, lahko pa se odločite za še bolj eksotične kraje, kot so rajski otočki na drugem koncu sveta. Če vam ni do morja, lahko raziskujete mestni utrip svetovnih prestolnic ali pa naravna čudesa sveta. 

Ostanite doma

Se vam zdi to nora ideja – da bi dopust preživeli kar doma? To pravzaprav ni slaba ideja, če se tega lotite pravilno.

Počitek

Če boste za glavni dopust ostali doma, morate najprej poskrbeti, da si res privoščite počitek – nikar si prostih dni ne uničite s pospravljanjem in generanim čiščenjem; razen, če vas to res veseli. Nekaj dni prej uredite vse obveznosti in opravke, da se boste na proste dni lahko zares spočili. Privoščite si dolg spanec in popoldanski počitek.

- Oglas -

Raziskujte domači kraj

In kaj lahko počnete? Raziskujete lahko domači kraj in okolico; stvari, za katere prej nikoli niste imeli časa. Obiščite muzej in preverite druge kulturno-zgodovinske ali naravne znamenitosti.

Ustvarite si vzdušje

Poskrbite za lahkotno in sproščeno vzdušje: prezračite dom, dekorirajte s poletno dekoracijo in poslušajte najljubšo glasbo.

Sproščanje

Sposodite si knjige, kupite revije in si priskrbite dobre filme. Poskrbite za poln hladilnik in se sproščajte. Kaj ni dobro, ko vam ni treba početi prav ničesar?

Branje knjige na dopustu

Kulturno udejstvovanje

Če boste dopust preživljali doma, si končno lahko vzamete čas za obisk gledališča, opere, kina, koncertov ali prireditev na prostem.

- Oglas -

Pospravljanje

Na dopustu se pospravljanju in čiščenju poskusite izogniti, če vas to spravlja v stres. Ne boste se spočili, če se boste obremenjevali s tem, koliko imate še za postoriti. Če pa vas čiščenje veseli in sta vam čistoča in red pomembna, potem pa veselo na delo. Morda se boste bolje počutili, ko boste pomili okna, generalno pospravili omare ali klet in garažo. To tudi na um deluje očiščevalno, novim zmagam naproti proti koncu dopusta pa boste odšli z misijo, da imate manj za postoriti.

Seznam aktivnosti

Svoj prosti čas doma lahko izkoristite tudi tako, da postorite vse stvari, ki ste jih želeli postoriti, pa niste imeli časa. Naredite seznam stvari ali aktivnosti, ki ste si jih zaželeli postoriti, doživeti, pa zanje ni bilo časa. Obiščite sorodnike, znance in prijatelje, ki jih že dolgo niste. Pojdite s kolesom naokoli. Pojdite se kopat v bazene, reke, jezera, potočke. Pojdite na masažo.

Enodnevni izleti

Lahko si svoj dopust priredite po svoje; če boste ostali doma, greste lahko vsak dan raziskovat kaj novega. Pojdite na drug konec Slovenije, obiščite mesto, ki ga še niste videli, oglejte si slapove, reke in jezera. Naša čudovita dežela premore toliko lepega!

Aktiven dopust

Omislite si lahko tudi aktiven dopust – pojdite nekam, kjer lahko svoj dopust preživljate aktivno: pohodništvo, kolesarjenje, rafting; karkoli vam srce poželi. Preverite možnosti takega dopusta v Sloveniji ali pa v sosednji Avstriji ob čudovitih jezerih in v Italiji v preepih gorah.

Raziskovanje bližnjih evropskih mest

Če vam gneča na obali ne prija, se lahko odločite za raziskovanje bližnjih evropskih prestolnic – z avtom ali vlakom. Dunaj, Salzburg, Zagreb, Beograd, Sarajevo, Praga, Brno, Budimpešta; vsa ta prečudovita mesta čakajo, da jih obiščete.

Podeželje

Najbolj se boste spočili prav na podeželju. Preverite ponudbe turističnih kmetij v Sloveniji, kjer boste lahko izkusili mir in pristnost podeželja. Mnoge izmed njih imajo lastne wellnesse, kjer se lahko sproščate po čudovitem dnevu.

Kampiranje

Če ste bolj avanturistične narave, vzamite šotor in pojdite kampirat. Kam? Slovenija ponuja mnogo kampov; denimo ob rekah in jezerih. Raziščite jih!

Počitnice kampiranje

Avanturizem

Če imate radi adrenalin, pojdite raziskovat adrenalinske špoorte; tudi teh je v naši deželi na voljo kar nekaj. Soteskanje, rafting, zip-line, skok s padalom, adrenalinski parki. Vse to kar čaka na vas, da sprostite svoje adrenalinski duh.

Prednosti drugačnega dopusta

Prednosti tega, da dopust preživite drugače kot na obleganih morskih obalah, so velike.

Mir

Če se želite zares spočiti, potrebujete mir. Na morju je gneča, še posebej v visoki sezoni. Več miru boste imeli, če se odločite za drugačen dopust, v umirjeni naravi ali doma.

Drugačni spomini in nova doživetja

Če se boste tokrat odločili za drugačen dopust, boste ustvarili nove, nepozabne spomine. Takih, kot jih še ni bilo. Ne glede na to, ali boste svoj dopust drugje preživljali umirjeno, aktivno ali adrenalinsko, boste ustvarjali nova doživetja, ki vas bodo še celo leto polnila z energijo!

.

NAJNOVEJŠE