0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako zmanjšati porabo (električne) energije? 7 praktičnih metod …

Kako zmanjšati porabo (električne) energije? 7 praktičnih metod …

MORDA VAS ZANIMA

Višina računa za električno energijo seveda ni odvisna samo od vas samih, saj ne morete neposredno vplivati na ceno kilovatne ure. Vrtoglavo visoki stroški nedvomno zahtevajo sistemske spremembe. Zgolj spremembe na ravni naših individualnih navad torej ne bodo dovolj, kar pa ne pomeni, da so popolnoma nesmiselne. Z nekaterimi metodami lahko vendarle prihranita kar nekaj denarja, obenem pa vsaj nekoliko razbremenite okolje, ne da bi to bistveno vplivalo na udobje oziroma kakovost bivanja.

- Oglas -

1. Improvizirana izolacija okenskih stekel

Količina toplotnih izgub je odvisna tako od okenskega okvira kot od okenskih stekel. Če so vaša okna že nekoliko starejša, posledično pa ne tesnijo najbolje, najprej odkrijte morebitne luknjice oziroma špranje, skozi katere v prostor vdira hladen zrak, in jih zadelajte. Nato pa je smiselno poskrbeti tudi za dodatno izolacijo okenskih stekel. Pomagate si lahko kar z mehurčkasto folijo, ki poskrbi za zelo učinkovito improvizirano izolacijo, ali pa z odejami. Metoda je posebno koristna v hladnih nočeh. Če kot vir energije za ogrevanje ne uporabljate elektrike, ta metoda sicer ne bo vplivala na višino računa za električno energijo, vendar je koristna za zmanjšanje stroškov vašega gospodinjstva nasploh.

2. Prilagodite temperaturo na grelcu za vodo

Ali je resnično nujno, da je grelec za vodo v kopalnici nastavljen na največjo moč? Pogosto s to navado po nepotrebnem zapravimo precej električne energije in s tem denarja. Že rahla sprememba lahko dolgoročno poskrbi za vse prej kot zanemarljive prihranke. Poskusite torej nekoliko zmanjšati moč grelca; najverjetneje niti ne boste opazili spremembe, razen na računu za električno energijo.

3. Pred spanjem odklopite čim več električnih naprav

Dobro je, da naprave, ki se ne uporabljajo, odklopite iz električnega omrežja, posebno pred spanjem. Na prvi pogled se sicer zdi, da naprave, ki so izklopljene, ne porabljajo električne energije, toda če so vklopljene v električno omrežje, je možna t. i. fantomska obremenitev, ki lahko po nepotrebnem zvišuje vaše mesečne stroške. Odklapljanje naprav, ki jih ne potrebujete, je torej vsekakor pametna navada.

- Oglas -

4. Investirajte v varčne žarnice

T. i. varčne žarnice so sicer nekoliko dražje od klasičnih, vendar gre za investicijo, ki se povrne precej hitro. Poraba električne energije je namreč pri tovrstnih žarnicah (praviloma so to LED-žarnice) bistveno manjša kot pri klasičnih. Posledično pa lahko pričakujete nižji znesek na računu za elektriko (upoštevajte, da se v povprečnem gospodinjstvu približno 15 odstotkov električne energije porabi za razsvetljavo). Seveda pa je obenem pametno, da ugašate luči, ki jih ne potrebujete.

5. Pri kuhanju segrejte samo toliko vode, kot je potrebujete

Grelnik vode, džezvo, kozico ali lonec napolnite s količino vode, ki jo resnično potrebujete. Pogosto namreč po nepotrebnem segrevamo dodatno vodo, ki jo nato odlijemo (na primer pri pripravi čaja), s čimer zapravljamo energijo. Britanci naj bi denimo samo zaradi čezmerne polnitve grelnikov za vodo letno zapravili skoraj 70 milijonov funtov.

6. Napolnite zamrzovalnik

Na pol prazni zamrzovalniki naj bi v povprečju porabili več energije od primerljivih zamrzovalnikov, ki so popolnoma napolnjeni. Če je prostor zapolnjen, mora namreč zamrzovalnik ohladiti manj zraka, ki obdaja živila. Obenem je pomembno, da skrbite za redno odtajevanje ledu, saj lahko k čezmerni porabi prispeva tudi led, nakopičen v zamrzovalniku.

7. Oblecite dodaten sloj

Oblačenje prilagodite letnemu času. Ni ravno smiselno, da imate pozimi v stanovanju na sebi samo kratke rokave ali zelo tanek pulover. Oblecite si jopico in obujte malce debelejše nogavice. Tako boste lahko na termostatu nastavili vsaj za stopinjo ali dve nižjo temperaturo, ne da bi vas posledično zeblo.

.

NAJNOVEJŠE