0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako ustaviti invazijo mravelj v vašem domu?

Kako ustaviti invazijo mravelj v vašem domu?

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste se tudi vi že srečali s četico mravelj, ki je prikorakala vaš dom in si ga začela počasi prisvajati. Ja, res neprijetno. Čeprav se mravelj v hiši želimo na različne načine znebiti in zaščiti svoj dom, pa se moramo kljub vsemu zavedati, da so pravzaprav zelo pomembne del ekosistema. Je pa res, da jih v svojem domu ne želi nihče. Raje kot uporabo različnih agresivnih insekticidov, poskusite mravlje iz svojega domovanja odstraniti na karseda naraven in čim manj agresiven način. Včasih jih res ne moremo zgolj preusmeriti iz svojega doma, ampak je treba uporabiti bolj radikalne metode. Upamo, da se vam bo katrei od način uporaben.

- Oglas -

Preden se lotimo izganjati mravlje iz svojega doma, moramo najprej določiti mesto, od koder prihajajo in kjer so se naselile njihove kolonije. To, da poznate lokacijo kolonije, je ključ do uspeha.

Mravlje

1. Limonin sok

Po področju, od koder prihajajo mravlje, samo razpršimo z limoninim sokom.

- Oglas -

2. Cimet

Cimet v prahu potresemo tam, od koder prihaja največ mravelj. Nekateri uporabljajo tudi eterično olje cimeta. Spet tretji prisegajo na mešanico cimeta in klinčkov – hiša je odeta v čudovite dišave, mravlje pa to kombinacijo naravnost sovražijo.

3. Olje poprove mete

Proti mravljam naj bi pomagalo tudi naravno eterično olje poprove mete, ki ga nanesete okrog vrat ali oken. Mravlje ne marajo močnega vonja tega eteričnega olja. Uporaba olja poprove mete je še posebej primerna za notranje prostore, saj olje ne vsebuje nobenih toksinov, poleg tega pa prostor še prijetno odišavi. Olje poprove mete lahko kupite v vseh trgovinah, kjer prodajajo naravne izdelke ali celo v večji drogerijah. Pomagalo nja bi tudi tekoče milo z vonjem mentola. V razmerju 1:1 zmešajte milo in vodo in razpršite po področju, kjer je največ mravelj.

4. Boraks, voda in sladkor

Nekateri ljudje zmešajo boraks (natrijev perborat), sladkor in vodo ter dodajo še malo arašidovega masla. Pravijo, da traja nekaj tednov, preden mravlje izginejo, ampak se splača.

5. Vrela voda in detergent za pomivanje posode

Vrela voda bo uničila kolonijo mravelj. Preprosta in naravna pot, da se znebimo malih nadlog.

- Oglas -

6. Diatomejska zemlja

Diatomejsko zemljo potresite po območju, kjer se zadržujejo mravlje. Diatomejska zemlja so pravzaprav ostanki kremenastih alg. Njena uporaba je zelo raznolika: uporablja se jo kot bioinsekticid, in sicer za varovanje že uskladiščenih pridelkov. Za zatiranje škodljivcev je primerna le diatomejska zemlja z manj kot 7 % kristalnega SiO2. Diatomejska zemlja sesalcem ni nevarna. Hrano dolgotrajno zaščiti, z nje pa jo je tudi zelo preprosto odstraniti.

7. Kreda

Mravlje ne bodo šle preko meje, začrtane s kredo v prahu. Mravlje prav tako ne marajo smukca ali magnezija v prahu, ki ga uporabljajo nekateri športniki, na primer gimnastičarji ali športni plezalci.

8. Soda bikarbona in sladkor v prahu

Zmešajte sodo bikarbono in sladkor v prahu ter mešanico v lahko dostopnih posodicah nastavite na strateška mesta. Zagotovo pomaga.

9. Mleta kava

Kavo potresite na mesto, kjer mravlje vstopajo v vaše domovanje. S tem načinom mravelj ne ubijete, ampak jih odženete stran.

10. Polenta

Okrog mravljišča nasujte polento.

11. Kis

Zmešajte raztopino kisa za vlaganje v razmerji 1:1. Pretočite v steklenico z razpršilom in razpršite po svojem domu. Mravlje ne marajo kisa. Lahko jih odvrnete tudi tako, da začnete tla in pomivalna korita ravno tako čistiti s kisom za vlaganje. Nekateri za odstranjevanje nadležnih mravelj zmešajo kis za vlaganje, detergent za pomivanje posode in olje poprove mete ter razpršijo po mestu, od koder prihajajo mravlje.

.

NAJNOVEJŠE