0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako ukrepati ob prvih znakih gripe?

Kako ukrepati ob prvih znakih gripe?

MORDA VAS ZANIMA

Trenutno smo sredi obdobja, ko je gripa zelo razširjena. Znaki okužbe so običajno povišana telesna temperatura, kašelj, zamašen nos, glavobol, bolečine v mišicah. povečana utrujenost ter bruhanje ali diareja. Kako ukrepati, če sumite, da ste se tudi sami okužili z virusom, ki povzroča gripo? Za vas imamo nekaj koristnih napotkov

- Oglas -

Prehlad in gripa

Privoščite si čim več počitka in spanja

Nadaljevanje z vsakodnevnimi aktivnostmi, čeprav imate občutek, da zbolevate, bo zgolj poslabšalo simptome in podaljšalo čas okrevanja. Tako je pametno, da čim prej prestavite vse obveznosti in si privoščite počitek. Pomembno je, da poskušate pri tem čim več spati, saj naj bi se med spanjem v možganih tvorila beljakovina, ki pospeši okrevanje v primeru gripe.

Pomagajte svojemu imunskemu sistemu s pravo hrano

Krepitev imunskega sistem je seveda precej bolj smiselna že prej, kot metoda za zmanjševanje nevarnosti za okužbo. Vendar pa to še ne pomeni, da ne morete vsaj nekoliko pomagati svojemu telesu v boju z virusi, četudi je do okužbe že prišlo. Da bo vaš imunski sistem čim močnejši, posledično pa bo lažje obračunal z virusi, uživajte živila, bogata z vitaminom C, kot so na primer različni citrusi. Za močan imunski sistem pa so zelo pomembni tudi probiotiki, ki jih najdemo v fermentiranih živilih, na primer v kislem zelju, ki je obenem prav tako zelo dober vir vitamina C.

- Oglas -

Pijte veliko tekočine, vendar se izogibajte kofeinu

Če opazite, da se vas loteva gripa, začnite povečevati vnos tekočine. Ta je še posebej pomembna, če imate drisko ali če bruhate. Po drugi strani pa se priporoča, da prekinete z uživanjem kave in drugih kofeinskih napitkov. Kofein namreč povečuje nevarnost za dehidracijo. Verjetno pa je samoumevno tudi, da ne smete uživati alkohola.

Redno si umivajte roke in uporabljajte razkužilo

Najbrž nočete, da bi se okužili tudi drugi. Tako poskušajte čim bolj omejiti stike z drugimi ljudmi. Priporoča se, da se izogibate pretiranemu druženju še vsaj 24 ur po tem, ko nimate več povišane telesne temperature. To bo seveda dobro tudi za vas, ker si boste lahko tako privoščili počitek. Seveda pa omejitev stikov ni vedno izvedljiva, na primer v primeru družinskih članov. Vseeno pa lahko tudi tu vsaj nekoliko zmanjšate tveganje za njihovo okužbo, predvsem z rednim umivanjem rok in uporabo razkužila za roke.

Kako se upreti gripi in prehladu pa izveste v januarski reviji Bodi eko.

.

NAJNOVEJŠE