Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaVaja za stimulacijo vagusnega živca, ki poskrbi za boljše zdravje

Vaja za stimulacijo vagusnega živca, ki poskrbi za boljše zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Vagusni živec, osrednji del parasimpatičnega živčevja, je deseti možganski živec, ki poteka skozi večji del našega telesa in vpliva na ogromno organov. Omenjeni živec naj bi imel med drugim zelo pomembno vlogo pri našem spopadanju s stresnimi situacijami, kar pomeni, da ima velik vpliv na naše splošno počutje, s tem pa tudi na zdravje. Gre za živec, ki med drugim »potuje« skozi grlo, požiralnik, bronhije, srce, želodec, trebušno slinavko in jetra. Vidimo torej, da lahko zares vpliva na zelo pomembne organe v telesu. S stimulacijo vagusnega živca naj bi bilo tako mogoče tako doseči precej boljše zdravje …

- Oglas -

Vagusni živec

Kateri so najpomembnejši procesi v našem telesu, pri katerih sodeluje vagusni živec?

V našem telesu poteka precej procesov, pri katerih ima pomembno vlogo prav vagusni živec. Ta na primer omogoča komunikacijo, s tem ko stimulira mišice v našem grlu. Hkrati regulira naše dihanje, delovanje jeter in trebušne slinavke, tvorbo oksitocina (t. i. hormona ljubezni in navezanosti) in še mnogo več. Med drugim je prav vagusni živec tisti, ki sodeluje pri zaustavitvi kolcanja.

Omenimo naj še, da ge za živec, ki ščiti srce pred preobremenitvijo, sodeluje pri uravnavanju imunskega sistema in obnovi celic ter prispeva k občutku sitosti. Vse to torej vsaj okvirno pojasni, zakaj gre za živec, ki si vsekakor zasluži našo pozornost. Ena izmed najboljših možnosti, kako spodbuditi delovanje vagusnega živca, pa naj bi bila tehnika, ki jo predstavljamo v nadaljevanju …

Preprosta dihalna vaja, ki pa ima lahko velik vpliv na vaše zdravje

Priporoča se, da to vajo izvajate vsak dan, najbolje ob istem času. Izberite čim bolj udobna oblačila in nato lezite na rahlo nagnjeno površino. Vaša stopala naj bodo višje kot glava. Na čelo položite hladen, rahlo vlažen kos blaga. Počasi vdihujte skozi nos in štejte do 6, da se vaša trebušna prepona razširi. Nato zadržujte dih in vmes prav tako štejte do 6. Trebuh medtem čim bolj napnite, kot bi se pripravljali na udarec. Nato počasi izdihujte, medtem ko štejete do 7. Ustnice našobite tako, kot bi želel upihniti svečo. To naj bi bila najboljša metoda za aktiviranje vagusnega živca in njegovo oskrbo s čim več kisika.

- Oglas -

Celotno vajo nato ponovite še sedemkrat. Ko končate, sedite in počakajte še 5 minut, preden vstanete. Vmes se poskušajte čim bolj sprostiti. Na koncu, ko torej vstanete, je priporočljivo še, da si privoščite kozarec hladne vode.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×