Zdravje & prehranaKako se lotiti priprave čaja?

Kako se lotiti priprave čaja?

MORDA VAS ZANIMA

Čaj lahko pripravimo na tri različne načine – vse je odvisno od tega, katere zdravilne učinkovine želimo pridobiti iz določene rastline. Ko pripravljamo čaj, moramo vedno upoštevati navedeni način priprave in čas priprave. Vedno namreč želimo karseda dobro izkoristiti zdravilne učinke posamezne rastline.

Poparek

- Oglas -

Čajno mešanico lahko prelijemo z vročo vodo oziroma jo poparimo. Najbolje je, če posušena zdravilna zelišča stresemo v čajno cedilce, ga damo v primerno posodo in prelijemo s kropom. Posodo nato dobro pokrijemo in pustimo stati toliko časa, kolikor velevajo navodila za pripravo čaja – navadno od pet do deset minut.

Wolfgang Möhring v svojem delu Zdravilna moč čajev navaja, da so poparki primerni predvsem za pripravo čajev iz cvetov (lipa ali kamilica) in listov (listi mete in melise). Voda mora biti dovolj vroča, da iz rastlin potegne vse zdravilne sestavine, hkrati pa ne sme učinkovati premočno, saj bi v nasprotnem primeru uničila hlapne snovi v rastlini, kot so na primer eterična olja. Pri zelo nežnih cvetovih uporabimo preliv z mlačno vodo. Tak poparek pustimo stati nekoliko dlje, navadno približno pol ure, nato pa ga precedimo.

Priprava čaja

Prevretek

Ko pripravljamo prevretek, rastlinske dele kuhamo v kropu. Gre za to, da želimo iz rastlin dobiti čreslovine, grenčice in mineralne snovi. Vse te snovi se nahajajo predvsem v lubju, lesu, koreninah, jedrcih, različnih semenih – gre za to, da začnejo njihove celične stene razpadati in oddajati želene učinke šele  pri visoki temperaturi. Wolfgang Möhring priporoča, da korenine in jedrca pred kuhanjem rahlo zdrobimo.
Želeno količino zdravilnih rastlin stresemo v posodo s pol litra hladne vode in vse skupaj počasi zavremo. Ker ne želimo izgubiti čim manj hlapnih učinkovin, posodo pokrijemo. Med kuhanjem svoj čaj včasih premešamo in ga kuhamo toliko časa, kot pravijo navodila. Prevrevanje traja lahko samo od 1 do 3 minut, običajno pa priprava prevretka traja 20 minut. Pripravljen čaj pustimo stati toliko časa, da se malo ohladi, nato pa ga precedimo in postrežemo.

Hladni preliv

- Oglas -

Še ena od načinov priprave čaje je hladni preliv. Primeren je v tistih primerih, ko želimo ohraniti eterična olja in druge občutljive učinkovine.
Zelišča v pokriti posodi namakamo od 6 pa vse do 12 ur, nato pa preliv precedimo. Če želimo uničiti večino mikrobov, ki so se sprostili med namakanjem, Wolfgang Möhring, predlaga, da izvleček na hitro segrejemo do vrelišča. Za preliv lahko uporabimo tudi ohlajeno prekuhano vodo in čim bolj sveža zdravilna zelišča – tudi tako bomo zmanjšali količino mikrobov.
Za hladen preliv sta na primer zelo primerna slez in lanena semena.

Priprava čaja

Kombinirana priprava čajev

Wolfgang Möhring navaja, da je tak način priprave, torej kombinacija preliva in prevretka, ki ju zaporedoma opravimo z istimi zelišči, primeren takrat, ko želimo iz iste rastline pridobiti različne snovi, ki zahtevajo tudi različne načine izluževanja.

Pomembno je, da vemo, kdaj in kako določen čaj najbolje učinkuje

Wolfgang Möhring navaja, da lahko zdravilno delovanje čajev okrepimo tako, da upoštevamo tako imenovani poživitveni in pomiritveni čas različnih organskih sklopov, ki ji pozna kitajska tradicionalna medicina. Naj navedemo le en primer: Najboljši čas za uživanje čaja, ki pomirja in odpravlja krče pri kašlju, je med tretjo in peto uro zjutraj. S tem avtor nikakor nima v mislih tega, da bi morali vstajati sredi noči in si pripravljati čaj – nočni spanec je vsekakor veliko bolj pomemben. Želeni učinek bomo dosegli tudi, če bomo čaj pili v katerem drugem delu dneva. Pri tem konceptu gre za to, da kitajska tradicionalna medicina organizma ne deli na organske sisteme, ampak govori o funkcionalnih sklopih.

Vir: Möhring, W.: Zdravilna moč čajev. Ljubljana: Prešernova družba, 2003

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×