Vrt & VrtnarjenjeKrompir ali paradižnik? Oboje!

Krompir ali paradižnik? Oboje!

MORDA VAS ZANIMA

Je to paradižnik ali krompir? Oboje! Si lahko predstavljate rastlino, s katere lahko odtrgate slasten rdeč paradižnik, istočasno pa izkopljete še gomolje krompirja? TomTato (po naše bi mu lahko rekli kar parapir – ko združimo besedi paradižnik in krompir) ni nobena nova gensko spremenjena rastlinska vrsta, gre za popolnoma naraven rastlinski čudež.

- Oglas -

TomTato so vzgojili s pomočjo visoko naprednega procesa cepljenja, javnosti pa ga je britansko podjetje Thompson & Morgan predstavilo prejšnji teden. Podobni poskusi cepljenja različnih rastlinskih vrst niso nobena novost, posebnost TomTata pa je v tem, da bo od pomladi na voljo tudi za prodajo. In kota zatrjujejo v podjetju Thompson & Morgan, naj bi bila letina obeh vrtnin na eni rastlini več kot zadovoljiva.

Vse skupaj se je začelo pred 15 leti, ko je Paul Hansord, odgovoren za nabavo pri podjetju Thomas & Morgan, odšel na službeno pot v Združene države Amerike. Opazil je krompir, ki je uspeval na isti rastlini, na kateri so hkrati rasli tudi paradižniki. Videl je, da je mogoče paradižnik in krompir med sabo uspešno cepiti – ne nazadnje pripadata isti družini razhudnikov.

Hansord se je tisti čas ukvarjal predvsem s težavo, kako idejo razviti do te mere, da bi lahko rastlino prodajali tudi na prostem trgu. Glavna ovira je bila, kako vzgojiti tako majhne rastline krompirja, ki imajo hkrati steblo enake debeline kot paradižnik, saj bi tako obe vrsti lahko uspešno združili. A po številnih poskusih in napakah ter s pomočjo strokovnjakov za cepljenje, so v podjetju Thompson & Morgan vendarle razvili pravi način ter vzgojili rastlino, ki je ustrezala vsem njihovim željam.

TomTato - krompir in paradižnik v eni rastlini

Kaj je cepljenje?

  • S procesom cepljenja dve različni rastlinski vrsti združimo v eno.
  • Cepljenje mora opraviti nekdo, ki ima zares veliko znanja in izkušenj ter je zelo natančen. Cepič prispeva nadzemni del rastline, podlaga pa predvsem korenine in koreninski vrat.
  • Večino rastlin je treba cepiti v okviru iste vrste. Cepilne zveze so uspešne pri genetsko sorodnih kombinacijah rastlin. Včasih je sicer mogoče cepiti tudi rastline, ki ne spadajo v isto družino.
  • Krompir in paradižnik lahko med sabo cepimo zato, ker spadata v isto rastlinsko družino, in sicer med razhudnike. Sem spadajo še jajčevci, feferoni in paprika.
- Oglas -

Paul Hansord pravi, da se jim je ideja o združitvi dveh rastlinskih vrst na eni rastlini že od samega začetka zdela zelo zanimiva. Ko pa so videli, da je pridelek velik, tako paradižnik kot krompir pa sta izvrstnega okusa, so začeli razmišljati, da bi rastlino ponudili tudi širšemu krogu ljudi.
TomTato lahko sadimo od konca aprila, na rastlini pa med julijem in oktobrom uspevajo čudoviti, dišeči in nadvse okusni češnjevi paradižniki, hkrati pa si jeseni lahko izkopljemo še krompir, ki je primeren za vse načine uporabe – lahko ga kuhamo, pečemo ali cvremo.
Po besedah Paula Hansorda vsako rastlino cepijo ročno, saj le tako ustvarijo edinstveni TomTato. »Brez genske modifikacije – gre za popolnoma naraven in varen proces,« dodaja Hansord.
Sama vzgoja te rastline se sicer začne v specializiranem laboratoriju na Nizozemskem, kjer se vrši zelo delikaten proces cepitve obeh rastlinskih vrst. Rastline nato pošljejo nazaj v Veliko Britanijo, kjer jih gojijo v rastlinjakih toliko časa, da niso primerne za prodajo.
Rastlina je zelo praktična, saj jo lahko vzgajate kar na svojem balkonu in si tako, tudi če nimate lastnega vrta, pridelate svojo letino krompirja in paradižnika. Rastline bo sicer mogoče kupiti od naslednje pomladi naprej, posamezna sadika bo visoka okrog 9 centimetrov, njena cena pa naj bi bila nekaj manj kot 18 evrov.

foto: Thompson & Morgan

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×