Zdravje & prehranaVadba doma v obdobju epidemije: kako se izogniti poškodbam?

Vadba doma v obdobju epidemije: kako se izogniti poškodbam?

MORDA VAS ZANIMA

Zaprti fitnes centri, začasno prekinjene vodene vadbe in podobni ukrepi so povzročili, da smo postali precej bolj omejeni glede možnosti za vadbo. Kljub dogajanju seveda ni pametno, da v tem času popolnoma zanemarite rekreacijo. Del vaše običajne telesne aktivnosti lahko na primer nadomestijo sprehodi, med katerimi boste svojemu telesu obenem pomagali do zadostne količine vitamina D, ki je med drugim pomemben tudi za imunski sistem.

- Oglas -

Obenem pa poskušajo mnogi ostajati v formi tudi tako, da določene vaje izvajajo doma. Čeprav se zdi, da gre pri tem za relativno varno obliko vadbe, pa lahko tudi v vašem stanovanju na vas preži precej nevarnosti, ki predstavljajo tveganje za poškodbe. Ker poškodbe najverjetneje niso nekaj, česar si želite, obenem pa je v tem obdobju še posebej pomembno, da zdravstvenega sistema ne obremenjujemo po nepotrebnem, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako poskrbeti za to, da bo vadba doma čim bolj varna. 

Vadba doma

Izberite ustrezen prostor in ga primerno pripravite za vadbo

Večina stanovanj seveda ni posebej prilagojena za domačo vadbo. A v teh dneh smo prisiljeni v kar precej improvizacij, zato rahle prilagoditve, s katerimi boste poskrbeli, da se bo delček vašega stanovanja preobrazil v nekakšno mini telovadnico, ne bi smele biti prevelik izziv. Prav primeren prostor je namreč eden osnovnih pogojev varne vadbe. Poiščite torej kotiček, kjer boste imeli zares dovolj prostora za gibe, ki jih nameravate izvajati. Še pred začetkom vadbe počasi iztegnite roke v različne smeri in se prepričajte, da je prostora resnično dovolj. Če se med hitrimi gibi izkaže, da ste napačno ocenili razdalje, lahko namreč pride zelo hitro do poškodb. Po potrebi umaknite kose pohištva, ki so vam v napoto. Hkrati pa preverite, da na tleh ni predmetov, kot so na primer igrače, ki bi vas lahko ovirali med vadbo.

Uporabljajte obutev, v kateri vam ne bo drselo

Za zagotavljanje varnosti med vadbo je zelo pomembna tudi ustrezna obutev. To seveda velja tudi za vadbo doma. Tako je priporočljivo, da tudi doma uporabljate superge oziroma primerno športno obutev, kakršno tudi sicer uporabljate med vadbo, kar bo zmanjšalo nevarnost za zdrse. Seveda je pomembno, da gre za obutev, ki jo uporabljate izključno v zaprtih prostorih. Zadnje, česar bi si najbrž želeli v tem obdobju, je vnašanje nepotrebnih mikrobov v stanovanje. Če ste navajeni, da vadite bosi, pa poskrbite za primerno blazino, na kateri vam ne bo drselo.

Vadba naj bo čim bolj raznolika

Pretirano monotoni gibi lahko preobremenijo sklepe oziroma posamezne dele telesa, kar prav tako povečuje nevarnost za poškodbe. Čeprav je vadba doma nedvomno povezana z določenimi omejitvami, se potrudite in poskušajte oblikovati karseda razgiban načrt, ki bo vključeval raznolike vaje za enakomerno obremenitev različnih delov telesa. Pomagate si lahko tudi z videoposnetki vodenih vadb ali pa se vključite v eno izmed skupin za vadbo na daljavo s pomočjo videoklica, ki so postale v zadnjem času močno razširjene.

Ne pozabite na čas za počitek

- Oglas -

Podobno kot pri običajni vadbi tudi v primeru vadbe doma velja, da ne smete pretiravati. Ne pozabite torej na dneve, ko svojemu telesu dovolite, da si odpočije, saj lahko s tem močno zmanjšate možnost za poškodbe. Obenem pa je seveda zelo pomembno tudi ogrevanje pred začetkom izvajanja intenzivnejših vaj in primerno raztezanje po koncu vsake vadbe. Upoštevanje teh nasvetov bo pripomoglo k temu, da boste brez večjih težav ostajali v dobri formi, ne da bi ob tem po nepotrebnem povečevali nevarnost za to, da se poškodujete.

Preverite tudi: Preproste vaje za bolj zdravo srce, ki jih lahko delate kar doma

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×