Dom & EnergijaKako organizirati proračun in privarčevati denar?

Kako organizirati proračun in privarčevati denar?

MORDA VAS ZANIMA

Pomanjkanje organizacije lahko škoduje vašim financam, ravno tako, kot samo pomanjkanje le teh. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, ki bodo pripomogli k izboljšanju organizacije financ in vašega proračuna ter vas bodo vodili predvsem k manjši porabi in uspešnim začetkom vašega varčevanja, ki mora biti seveda razumno glede na vaše prihodke in izdatke.

- Oglas -

Varčevanje

Pri varčevanju je najpomembneje, da si zastavite cilj, za kaj varčujete, oziroma kako boste porabili privarčevani denar. Brez konkretne motivacije se boste težko organizirali in sledili zastavljenim ciljem.

Kako zastaviti pravi cilj?

V mlajših letih si večina želi privarčevati za daljši dopust, izpit za avto, avto, poroko, praznovanje obletnice, selitev ali dražje dobrine, ki izražajo statusni simbol posameznika. V kolikor želite resno privarčevati in uživati v starejših letih, si morate zastaviti cilje, kot so energetska prenova stanovanja, ali nakup električnega, ali bolj varčnega vozila. Takšne investicije se vam bodo v prihodnjih letih same od sebe povrnile in vam omogočile na daljši rok, privarčevati še več. Narediti si morate plan, koliko želite privarčevati v določenem časovnem obdobju in glede na to pripraviti finančni proračun.

Naredite si proračun

Sledite svoji porabi in natančno organizirajte svoj proračun, ki je prvi korak k redu v vaši hiši. Začnite z realno oceno vašega finančnega položaja ter skrbno beležite prihodke in odhodke. Naredite letno časovnico in plan vseh prihodkov, kot so plača, regres, bonus, božičnica in v primeru, da imate otroke, tudi otroški dodatki in štipendije. Dohodki iz zaposlitve v povprečju predstavljajo le dobro polovico razpoložljivih prihodkov gospodinjstva.

- Oglas -

izracun-stroskov

Ponavljajoči in predvideni enkratni stroški naj bodo v proračunu stalni

Veliko mesečnih stroškov kot so: najemnina, elektrika, komunalni stroški, kredit, TV, telefonija in internet je ponavljajočih in točno veste, koliko vas bodo stali naslednji mesec. Poleg ponavljajočih mesečnih stroškov imate tudi določne ponavljajoče letne stroške, kot so: zavarovanje hiše ali stanovanja, obnova avtomobilskega zavarovanja, redni servis vozila, strošek kurjave, otroške šolske obveznosti ter šola v naravi, ozimnica, novoletna darila, dopust, nakup smučarske opreme, itd. Te mesečne in letne stroške morate v proračunu upoštevati kot fiksne stroške in pred njihovim nastopom pripraviti denar za njihovo pokritje tako, da vsak mesec za njih v naprej »daste nekaj na stran«. Nikakor se ne sme dogoditi, da vas presenetijo, oziroma da bi zaradi njih morali porabiti sredstva, ki ste jih privarčevali.

Če se vaši ponavljajoči stroški spreminjajo, jih je bolje in lažje zaokrožiti navzgor. Tiste mesece, ko je stroškov manj, tako razliko privarčujete. Ob koncu leta, vas lahko prihranjen denar nepričakovano preseneti.

Nadzorujte tekočo porabo

Ko od razpoložljivega proračuna odštejete planirane fiksne stroške in planiran prihranek, vam ostanejo sredstva za tekočo porabo. Če želite privarčevati, se morate vedno spraševati, kaj od želja resnično potrebujete. Ko greste v trgovino, vas veliko stvari zamika in jih na koncu tudi kupite. Nasvet, kako se temu upreti je, da si pred nakupom napišete seznam potrebnih dobrin in ta seznam dosledno upoštevate. Ko si napišete tak seznam, spremljajte tudi prodajne akcije, ki jih dobite na dom od večine večjih trgovcev,oziroma si vzemite čas in preverite njihovo ponudbo na spletu in tudi ponudbo konkurence ter ju primerjajte. Ne hodite na razprodaje, če nečesa resnično ne potrebujete.

Nepredvideni stroški

Nepredvideni stroški se običajno dogodijo, ko jih najmanj pričakujete oziroma si jih ne morete privoščiti. Običajno so ti stroški povezani z avtom, stanovanjem, nesrečo, lahko pa se pojavi tudi nepričakovana priložnost investiranja.

Da vas ti stroški ne presenetijo, morate imeti pripravljen rezervni sklad za take dogodke. Višino le teh je težko vnaprej določiti, segajo pa običajno nekje nad 5.000 evrov.

Ko poravnate nepričakovane stroške, morate nemudoma ovrednotiti vaš finančni plan in prioritetno pripraviti ukrepe, kako ta sklad v najkrajšem možnem času dopolniti nazaj, po možnosti tako, da ne ogrozite rednega varčevanja.

Finančni programi

- Oglas -

Obstajajo najrazličnejši programi in aplikacije s katerimi si lahko pomagate in beležite svoje finance, vodite proračun in beležite prihodke in odhodke. Z raznimi programi dobite boljši vpogled v vaše finance in vidite celostno podobo vaše porabe, kje bi lahko kaj prihranili in kolikokrat ste kupili kaj, kar v bistvu sploh ne potrebujete. Šele tako boste videli, da je tak denar bolje privarčevati za varno prihodnost in si kupiti nekaj, kar si resnično želite.

Naložbe v prihodnost

V kolikor še nimate razdelanega cilja za varčevanje, nedvomno velja razmisliti o raznih življenjskih in pokojninskih zavarovanjih. O varčevanju za prihodnost se je dobro pogovoriti s kakšnim finančnim strokovnjakom, ki mu lahko zaupate in veste, da je zanesljiv. Če imate denar, je vsekakor o tem dobro razmisliti. V teh časih je na žalost potrebno misliti na lastno varnost in varnost vaše družine ter seveda, da boste imeli kar se da lagodno starost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×