Kako obvladati plevel na vrtu?

Plevel ni samo neprivlačen na pogled, ampak lahko na vrtnine prenese bolezni in škodljivce, jim jemlje prostor in hrano. Ne moremo ga povsem izkoreniniti, lahko pa se ga naučimo obvladati. Plevel lahko odstranjujemo na različne načine – preverite, kateri je najbolj prikladen za vaš vrt.

Metode ročnega pletja

Puljenje plevela je primerno za manjše koščke vrta. Pri njem si pomagajte z vrtnimi vilami ali sadilno lopatko, saj boste tako najlaže odstranili celoten koreninski sistem. Z roko pulite samo, ko je zemlja vlažna.

Če imate manjši vrt, je izjemno priporočljivo okopavanje plevela, pri čemer potrebujete holandsko motiko. Njeno rezilo bo odrezalo plevel tik pod površjem zemlje – zgornji del rastline bo odmrl in deloval kot zastirka. Če boste pri okopavanju dovolj zgodnji in redni, boste imeli kmalu pod nadzorom večino plevela na vrtu.

Tretja metoda je rezanje, pri čemer z ostrim tankim rezilom odrežete plevel, pri tem pa se vam ni treba sklanjati. Ta metoda je primerna za odstranjevanje plevela na tratah, ob robovih, na potkah, med tlakovci in na gredicah.

Zastirka proti plevelu

Metoda zastiranja

Zastirko pripravite iz zelene ali posušene listne mase, ki ne vsebuje semen (npr. slama, seno, zdravi ostanki rastlin, suho listje, lubje). Zastirka ima številne pozitivne učinke na prst – med drugim zmanjšuje izhlapevanje vode iz tal, preprečuje zbitost tal, tla obogati s hranili ipd. Če jo nanesete dovolj na debelo, bo zadušila in preprečila tudi rast večine sadik plevela. Tiste, ki bodo pokukale skoznjo, odrežite. Ko iz zastirke odstranite velik plevel, izpostavljeno zemljo ponovno temeljito prekrijte z zastirko.

Plevel kot gnojilo

Plevel, ki ga odstranite, shranjujte v plastični koš za smeti. Ko ga napolnite skoraj do roba, plevel v njem zalijte z vodo in ga zaprite s pokrovom. V toplejših mesecih se bo plevel razgrajeval nekaj tednov. Dobili boste tekoče gnojilo, ki ga razredčite v razmerju 10 : 1 in z njim zalijte vrt.

Uporaba pokrovnih rastlin

Še ena metoda za zatiranje plevela je zatiranje s košatimi, zimzelenimi rastlinami, kot so nizki grmički. Posajeni naj bodo tako, da bodo, ko odrastejo, popolnoma prekrili zemljo. Plevel, ki bo skalil pod njimi, ne bo imel dovolj svetlobe, da bi preživel.

Metoda solarizacije

Te metode se lahko lotite le v toplejših mesecih, ko je temperatura vsaj 25 °C. Tla najprej prekopljite ali odstranite plevel, zemljo zalijte ter jo nato pokrijte s črno ali prozorno plastično folijo. Zaradi sočne svetlobe se bo segrela, temperatura pod njo pa se bo zvišala. Tako boste uničili vsa semena v zemlji, čebulice in korenine plevela. Robove ponjave dobro zatesnite in jo pustite na zemlji vsaj mesec dni. Ko jo odstranite, lahko začnete saditi.

Plevel na vrtu

Uporaba pregrinjal proti plevelu

Pri tej metodi uporabite posebne plastične mreže, ki so podobne ponjavam pri prejšnji metodi. Pregrinjalo lahko položite okoli rastlin ali na gola tla – zatrlo bo plevel in hkrati omogočalo pronicanje vode in zraka. Nove rastline lahko sadite skozi luknje pregrinjala. Priporočljivo je, da pregrinjalo prekrijete z organsko zastirko.

Herbicidi

Nekaj herbicidov lahko vsebuje glifosat, ki je izredno nevaren tako za ljudi kot tudi za živali. Herbicidi se absorbirajo skozi liste in nato kroži po rastlini, ki na koncu odmre. Škropljenje s herbicidi bo najučinkovitejše, če z njimi škropite v času aktivne rasti rastline. Pazite, da herbicid ne pride v stik z drugimi rastlinami. Pazite, da na dan škropljenja ne piha veter, ki bi raznesel kapljice na druge rastline. Herbicid lahko s čopičem nanesete neposredno na plevel. Lahko pa izberete selektivni herbicid, ki pomori samo določene vrste plevela.

Metoda odstranjevanja s koreniko

Plevel s šopasto korenino, ki poganja živice, je najtrdovratnejši plevel na trati. Če ga opazite dovolj zgodaj, ga odstranite s pomočjo ostrega noža. Konico noža pod ostrim kotom zarijte v zemljo, v oddaljenosti 5 cm od plevela. Nož potisnite proti plevelu do globine 15 cm. Korenine ne smete prerezati, saj bo plevel ponovno zrasel. Rezilo dvignite z vzvodom – tako boste odstranili rastlino s korenino vred. Plevel vrzite v smetnjak.

Nekaj nasvetov

Po regratu in trpotcu posujte sol – znebili se ju boste na učinkovit način.

Plevel je treba odstraniti, preden zacveti in razvije semena.

Ko odstranjujete trajen in močno razraščen plevel, z vrtnimi vilami prekopljite zemljo. Pazljivo izvlecite korenine – ne smete jih potrgati. Če je plevel bodičast, uporabljajte rokavice. Izpulite ga s čim več koreninami. Trajni plevel vselej zavrzite v smetnjak – nikoli ga ne smete odlagati v kompostno mešanico.