DomovVrt & VrtnarjenjeKako lahko pridelano zelenjavo shranimo tudi za zimo?

Kako lahko pridelano zelenjavo shranimo tudi za zimo?

Delo na vrtu se zakljuฤuje. Letoลกnje leto se verjetno mnogi ne morete veseliti obilnega pridelka, a vseeno nekatere vrtnine so zrasle toliko, da jih je treba shraniti. Vsi se tudi zavedamo, da je zima ฤas, ko na vrtu ne najdemo veliko sveลพe zelenjave. Pripravljanje ozimnice je tako v jeseni ลพe desetletja pomemben opravek hiลกnih gospodinj. Nekoฤ je bil do vsako dneven opravek, danes pa se je hiter tempo ลพivljenja prenesel tudi na vrt, vse ลพelimo opraviti v enem dnevu. S tem pa lahko uniฤimo del vsega dobrega, kar nam s pomoฤjo sonca pridelajo vrtnine na vrtu. Zato vsak dan naberemo le toliko zelenjave, kot jo zmoremo ฤim hitreje tudi pripraviti za skladiลกฤenje in hrambo

Nekatere buฤe se dolgo skladiลกฤijo, te morajo dozoreti na gredici
Nekatere buฤe se dolgo skladiลกฤijo, te morajo dozoreti na gredici

Skladiลกฤenje na vrtu

Zelenjavo je najbolj preprosto skladiลกฤiti kar na vrtu. Vedno se je treba zavedati, da se vitamini in minerali takoj, ko rastlino odreลพemo, zaฤnejo izgubljati. Zato mnoge vrtnine ostanejo kar tam. Za setev ali sajenje pa smo seveda poskrbeli pravi ฤas. Nekatere vrtnine sadimo ลพe v juniju.

Tudi gnojenje ima veliko  vlogo pri tem, kako bodo rastline  prezimile.  Z duลกikom pregnojene rastline zelo slabo prenaลกajo mraz.

Na vrtu lahko ฤez zimo ostanejo prezimne sorte radiฤa (Verona, Trลพaลกki solatnik, Castel Franco, Treviลกki, Magdenburลกke korenine), prezimne sorte pora (Elefant, Carentan in prezimni hibridi), brstiฤni in listnati ohrovt, motovilec, zimska solata, ลกpinaฤa (Matador), peterลกilj, zelena, blitva ali mangold, hren, topinambur, ฤrni koren, pastinak in drobnjak. Najnovejลกi vir sveลพega vitamina C pozimi pa je ลกe prezimni tolลกฤak ali portulak. Tudi ฤesen in ฤebula sta seveda prezimno vrtnini. Zadnja leta pa skoraj vedno prezimi tudi korenฤek, vendar naj bo sejan zelo pozno. Najbolj zagotovo prezimi sejan v avgustu ali celo septembru. Ob morju pa pozimi gojijo tudi cvetaฤo in brokoli.

Velja pa tudi, da s spravilom vseh kapusnic nikoli ne hitimo, saj prenesejo veliko mraza. Rdeฤe zelje in glavnati ohrovt ostaneta na vrtu najmanj do novega leta, pogosto pa ลกe dalje. Tudi glavnati, letni radiฤi ne bodo pomrznili pred prelomom leta in ostanejo lahko kar na prostem. Vse je bolje, kakor odrezati jih in v ฤasopis zavite hraniti v kleteh.

Peterลกilj prezimi na vrtu
Peterลกilj prezimi na vrtu

Skladiลกฤenje plodovk

Jesensko spravilo zaฤnemo s pobiranjem plodovk. So ljubiteljice sonca, zato jim kratek jesenski dan in nizke temperature ponoฤi ne ustrezajo. Napadejo jih ลกtevilne teลพave, tudi vitaminov ne kopiฤijo veฤ v svojih plodovih tako, kot bi si ลพeleli. Prav prezimljamo lahko samo buฤevke.

Buฤke (govorim o plodovih grmiฤastih rastlin ) lahko za krajลกi ฤas zamrznemo. Nareลพemo jih na listiฤe, da bomo iz njih pripravili okusne omake. Veฤje lahko tudi prereลพemo na polovico in izdolbemo semena. Take zavijemo v folijo in zamrznemo. Uporabimo jih lahko za polnjenje z razliฤnimi nadevi, vendar jih ne smemo odmrzniti, napolnimo kar zamrznjene. Odliฤno pa se skladiลกฤijo nekatere druge vrste jedilnih buฤ, ki zrastejo na vreลพastih rastlinah, to so muลกkatne buฤke ali buฤe hokaido.

Te preprosto poloลพimo na police hladnih in suhih kleti. Enako naredimo s ฤajotami. Vendar morajo biti slednje zelo na hladnem, da ne bodo spomladi prehitro pognale stebla. Buฤ nikoli ne hranimo skupaj s sadjem. Nujno pa je, da so v povsem temnem prostoru s suhim zrakom. Mnogi jih imajo kar na neogrevanih, temnih stopniลกฤih ali garaลพah.

Solatne kumare je najbolje jesti sveลพe in sproti. Nekaj jih lahko zamrznemo, narezane na tanke rezine, saj imamo Slovenci radi razliฤne kumariฤne omake. Seveda pa vsi poznamo vloลพene kumarice. Pri vlaganju nikoli ne pozabite, da je tudi za kisanje pomembno, da uporabimo sveลพe vrtnine. Zato si ne naloลพimo preveฤ dela na enkrat. Potrgamo toliko plodov, kot jih zmoremo vloลพiti v najkrajลกem ฤasu. Ali pa jih kupimo pri najbliลพjem pridelovalcu raje veฤkrat, sveลพe, kot pa preveliko na enkrat.

Jajฤevec lahko pripravimo za polnjenje in takega zamrznemo. Lahko ga nareลพemo na kolobarje, posolimo in pustimo, da spusti vodo. ล ele nato rezine zamrznemo. Sama to naredimo tako, da med posamezne rezine poloลพim folijo za shranjevanje ลพivil, nekateri pa jih poloลพijo na pladenj, v vreฤke pa dajo ลกele zamrznjene. Tako se ne sprimejo med seboj.

Zelo enostavna je tudi priprava sataraลกa, to je jed, kjer plodovke nareลพemo na manjลกe rezine ali kocke. Na olju prepraลพimo najprej ฤebulo, nato pa v enakih razmerjih vse plodovke, priฤnemo z jajฤevcem, konฤamo s paradiลพnikom. Praลพimo tako dolgo, da izhlapi vsa odveฤna tekoฤina. Nato jih ลพe vroฤe naloลพimo v oprane in vroฤe  kozarce za vlaganje. Tako pripravljen se drลพi celo zimo v kleti na temnem in hladnem. Ne zavzema nam prostora v zamrzovalniku, kot ga je meni pred leti. Izredno hitro si pripravimo odliฤno brezmesno jed, saj ga samo segrejemo v posodi in mu dodamo jajฤek, popopramo in posolimo po okusu. Uporabljamo pa ga tudi v vseh omakah, mesnih in brezmesnih, riลพotah in ลกe kje.

Veliki listi zavarujejo brste brstiฤnega ohrovta pred mrazom
Veliki listi zavarujejo brste brstiฤnega ohrovta pred mrazom

Skladiลกฤenje solatnic

Solatnice prenesejo dokaj nizke temperature, zato naj se vam ne mudi s hitrim pospravljanjem z vrta. Res obstajajo naฤini, da endivijo in radiฤ skladiลกฤimo ลกe kar nekaj ฤasa, a s tem se zaฤnemo ukvarjati ลกele v novembru ali celo decembru. Ravno pri solatah nikoli ne pozabite pravila, da so za naลกe zdravje in dobro poฤutje najbolj koristne sveลพe odrezane rastline. Tudi poleti jih ne reลพemo za nekaj dni v naprej, najbolje jih je rezati tik pred kosilom.

Na nizke temperature je najbolj obฤutljiva mehka solata, zato jo poreลพemo najprej. Kakor hitro priฤnejo noฤne temperature padati pod lediลกฤe, jo pokrijemo z agrokopreno in ฤim prej pospravimo. Krhkolistna solata prenese do -5oC, vendar le za krajลกi ฤas. Ravno tako jo z agrokopreno pokrijemo takoj, ko priฤne zmrzovati. Berivka prenese veliko veฤ, zato najprej pospravimo glavnato solato.

Nato pospravimo endivijo. Kako dolgo bo na vrtu, je odvisno od sorte, najdalje lahko ostane sorta Eskariol zelena. Zdaj sicer piลกe na vreฤicah Escariol gruner, ker tako zahteva EU. Nazadnje pospravimo letni radiฤ. Najmanj mraza prenese ยปsladkorniยซ radiฤ ali ยปลกtrucarยซ. Vendar pokrit z agrokopreno ostane na vrtu najmanj do konca decembra. Rdeฤe, okrogle glave radiฤa lahko z redkimi izjemami reลพemo ลกe za boลพiฤ. Zunanji ฤrni listi naj vas ne motijo, le varujejo okusno rdeฤo sredico. Najdalje, tudi v snegu, ostanejo na vrtu zelene okrogle glavice, sorte Bianca invernale, vฤasih smo ji rekli kar Palla bianca.

Tudi letni glavnati radiฤ lahko skladiลกฤimo kar na vrtu vฤasih kar ฤez zimo
Tudi letni glavnati radiฤ lahko skladiลกฤimo kar na vrtu vฤasih kar ฤez zimo

Sama sem ga ลพe rezala v takem mrazu, da so me prsti poลกteno boleli, radiฤ pa je bil popolnoma nepoลกkodovan, ko sem odstranila zunanje liste. Zato moramo posejati veฤ razliฤnih sort in skladiลกฤenje radiฤa ne bo potrebno. Vendar naj vas ta zapis ne premami, da bi naredili to, kar zdaj vidim na vrtovih, da so proti zimi polni radiฤa. Radiฤ zahteva vsaj triletni kolobar, v katerega mora biti vลกteta vsaj endivija. ฤŒe je vrt poln radiฤa letos, kam ga boste sadili, sejali naslednje leto?

Endivijo in radiฤ sicer lahko skladiลกฤimo krajลกi ฤas, a samo, ฤe imamo resniฤno preveฤ rastlin. Najbolj priporoฤam, da izkoristite rastlinjake. Rastline preprosto prestavimo s ฤim veฤ zemlje na koreninah v rastlinjak, zato izberemo suh, topel dan. Odstranimo vse gnile, mokre in poลกkodovane liste. Nato jih preprosto posadimo v toplo gredo, dokaj blizu skupaj.

Pogosteje pa izpuljene rastline oฤistimo, posuลกimo, ฤe je potrebno in vsako posebej zavijemo v ฤasopisni papir. Nato jih s koreninami navzgor obesimo v hladnem, vlaลพnem prostoru. A sama tega ne priporoฤam.

Korenฤnice pred shranjevanjem v kleti dobro osuลกimo, jih pa ne ฤistimo z vodo
Korenฤnice pred shranjevanjem v kleti dobro osuลกimo, jih pa ne ฤistimo z vodo

Skladiลกฤenje korenovk

Korenovke so v letu 2023 dozorele prej kot obiฤajno. Najbolje in najdalj se skladiลกฤijo vsi gomolji in koreni, kadar so izpuljeni ravno pravi ฤas. Obiฤajno je moj nasvet, da s spravilom ne hitimo, saj je ลกe pretoplo. Kljub temu, da je bila letoลกnja jesen res topla, pa je bilo treba korenovke pospraviti relativno zgodaj. 

Za vedno si zapomnimo, poletje, ki je polno vremenskih ekstremov in sprememb, vedno prinaลกa prehitro dozorevanje vrtnin. Iz faze, ko jih uลพivamo (vegetativna faza), zelo hitro preidejo v fazo, ko zaฤnejo cveteti. Korenฤek je najboljลกi pokazatelj tega. Ob prerezu korenฤka opazimo temnejลกi in predvsem trลกi notranji del โ€“ strลพen. To pomeni, da se je ลพe priฤel oblikovati v cvetno steblo. S tem se je zaฤelo tudi porabljanje vseh koristnih snovi, za katere raฤunamo, da jih bomo dobili z uลพivanjem korenฤka. Seveda se tudi moฤno skrajลกa ฤas skladiลกฤenja. A podobno, samo manj izrazito, se zgodi z vsemi korenovkami in tudi gomoljnicami. Zato ne vedno slepo vztrajati pri datumih izkopa, vsako leto posebej jih prilagodite vremenskim razmeram.

Korenฤnice najlepลกe skladiลกฤimo v zasipnicah
Korenฤnice najlepลกe skladiลกฤimo v zasipnicah

Skladiลกฤimo samo zdrave in nepoลกkodovane korene. Pulimo jih v suhem vremenu in jih niti sluฤajno ne ฤistimo z vodo. Najprej naj se posuลกijo v tanki plasti v suhem in zraฤnem prostoru. Vsaj nekaj dni naj bodo na toplem in suhem, da odpade s korenov vsa zemlja na naraven naฤin. Potem jih damo v ustrezno skladiลกฤe.

Korenฤnice hranimo v zasipnicah, to je najnaravnejลกi naฤin skladiลกฤenja. Za zasipnico lahko izkoristimo tudi toplo grdo, ki jo obdamo s slamo, koruznico ali smreฤjem na dnu in robovih, ravno tako pa s tem pokrijemo tudi nasute korenฤnice. Pokrijemo z okni in zavarujemo ลพe od zunaj. Prav tako so odliฤni rastlinjaki, saj jih tam ni treba pokrivati s plastjo zemlje. Veฤino zim bo zadoลกฤala debela odeja, prevleka. Nikakor pa ne uporabimo folije. A za hranjenje v zasipnicah je treba imeti dovolj korev, pravijo, da vsaj nekje 1 m3. Govorim seveda o razliฤnih vrstah, kot so korenฤek, repa, pesa, peterลกilj in pastinak.

Zelo dobro jih ohranimo tudi zakopane  v pesek v vlaลพni in hladni kleti. Namesto peska, ki je teลพje dosegljiv, lahko uporabimo tudi odpadlo listje, ki pa ne sme biti presuho ali premokro. Sama ga z navadno vrstno kosilnico zmeljem bolj na drobno. Uporabna je seveda tudi ลพagovina. Pozimi veฤkrat pregledamo, kaj se z naลกimi korenฤnicami dogaja, saj lahko en nagnil plod uniฤi tudi veฤ ostalih. 

Korenovke skladiลกฤimo skuapj s peclji, ne reลพemo jih v ลพivo
Korenovke skladiลกฤimo skuapj s peclji, ne reลพemo jih v ลพivo

Kapusnice

Gre za najbolj popolno zimsko prehrano, saj vsebujejo ลกtevilne snovi, ki spodbujajo naลก imunski sistem. So ลพe od nekdaj vir vitaminov in mineralov pozimi. Mnoge prezimijo, najbolj poznamo brstiฤni ohrovt. Vedeti moramo, da ne prezimijo vse sorte. Pred zimo listov nikoli ne poreลพemo. Vrh pa odreลพemo le, ฤe v kratkem ฤasu potrebujemo veฤji pridelek. Z odrezanim vrhom namreฤ doseลพemo, da vsi brsti dozorijo istoฤasno. ล e odliฤnejลกi pozimi je listnati ohrovt, ki ne potrebuje posebnega tretmaja pred zimo. Lahko ga sadimo celo na okrasne gredice, kjer ostane ฤez zimo.

Tudi navadni glavnati ohrovt ostane na vrtu dolgo v zimo in z njegovim spravilom ne hitimo. ล e bolje pa ga je kar prestaviti s koreninami in zemljo vred v rastlinjak. ฤŒe ga seveda imamo. Drugaฤe pa ga lahko hranimo zavitega v ฤasopisni papir v hladni in suhi kleti. A zadnja leta bi lahko kar rekli, da prezimi na prostem.

ฤŒebulo in ฤesen hranimi v zraฤnem in suhem ter hladnem prostoru, v vreฤah obeลกenih na steni je tudi moลพno,
ฤŒebulo in ฤesen hranimi v zraฤnem in suhem ter hladnem prostoru, v vreฤah obeลกenih na steni je tudi moลพno,

Zelje prenese veliko mraza, saj smo ga lani rezali ลกe zgodaj spomladi. Najpogosteje pa ga hranimo skisanega. Kislo zelje je hrana, ki jo Slovenci uลพivamo ลพe kar lep ฤas. Za kisanje je pomembno, da izredno pazimo na higieno. Najveฤ ลกkodljivih bakterij se nabere na kocenu, tam moramo biti izredno natanฤni. ฤŒe zelja ne naribamo takoj, potem pustimo daljลกi kocen, odreลพemo ga ลกele tik pred ribanjem. Za dobro kislo zelje je pomembna ลพe vzgoja, preveฤ duลกika lahko povzroฤi neprijeten vonj, preveฤ ลกkropljenja (tudi ฤe uporabljamo naravne pripravke) pa ubije tiste bakterije, ki sladkor spreminjajo v kislino.

Zelje se potem seveda ne skisa. Seveda pa je osnova za dobro kislo zelje izbira sorte. Najboljลกe kislo zelje ลกe vedno dajo naลกe domaฤe sorte zelja, najbolj poznamo Varaลพdinsko, zato je Ljubljansko zelje po krivici zapostavljeno. Kisamo lahko tudi repo, naลกi dve avtohtoni sorti Kranjska okrogla in Kranjska podolgovata sta najboljลกi sorti v ta namen. .

Suลกenje ฤesna
Suลกenje ฤesna

Lukovke (nekoฤ ฤebulnice)

Por ostane zelo dolgo kar na vrtu, seveda pa poznamo tudi prezimne sorte, zato ga ne skladiลกฤimo posebej v kleteh ali zamrzujemo. Ostale lukovke, ฤebulo, ฤesen in ลกalotko pa za razliko do ostalih vrtnin hranimo v suhem, zraฤnem in hladnem prostoru. Najbolje se ohranijo spletene v vence in obeลกene. Lahko pa jih hranimo obeลกene v mreลพastih vreฤah. ฤŒe pa se odloฤimo za zabojฤke, morajo biti ti plitvi, najboljลกi so letvasti leseni zabojฤki.

Tradicionalni venci so najboljลกi naฤin skladiลกฤenja ฤebule
Tradicionalni venci so najboljลกi naฤin skladiลกฤenja ฤebule

Za uspeลกno skladiลกฤenje ฤebulnic so pomembne tudi sorte, saj se vse ne skladiลกฤijo dobro. Pri ฤesnu je znano, da se sorta Ptujski spomladanski skladiลกฤi veliko bolje od Ptujskega jesenskega, zato najprej porabimo slednjega.

V letu 2023 ne priฤakujte ฤudeลพev, saj je bila za pridelavo lukovk zelo naporno. Zato bi jih sama porabila prej, predvsem pa shranila ลกe na drugaฤne naฤine, suลกila, zamrznila ali prepraลพene shranila v steklene kozarce.

Tudi ฤesen pletemo v kite in ga hranimo obeลกenega
Tudi ฤesen pletemo v kite in ga hranimo obeลกenega

Na koncu

Skladiลกฤenje hrane za zimo je za ฤloveka ลพe od nekdaj predstavljalo velik izziv. Nikoli pa ne pozabite, da se zaฤne ลพe na njivi. ฤŒudeลพev ne dela, skladiลกฤe ni bolniลกnica za vrtnine, pa vendarle lahko z malo truda in izkuลกenj veliko vrtnin shranimo tudi sami.

Miลกa Puลกenjak
Miลกa Puลกenjak
Miลกa Puลกenjak je inลพenirka agronomije. Je specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline, publicistka in avtorica vrtnarskih priroฤnikov ter ฤlankov. Svoje nasvete deli tudi na radiu in televiziji.

NAJNOVEJล E