Delo na vrtu se zakljuฤuje. Letoลกnje leto se verjetno mnogi ne morete veseliti obilnega pridelka, a vseeno nekatere vrtnine so zrasle toliko, da jih je treba shraniti. Vsi se tudi zavedamo, da je zima ฤas, ko na vrtu ne najdemo veliko sveลพe zelenjave. Pripravljanje ozimnice je tako v jeseni ลพe desetletja pomemben opravek hiลกnih gospodinj. Nekoฤ je bil do vsako dneven opravek, danes pa se je hiter tempo ลพivljenja prenesel tudi na vrt, vse ลพelimo opraviti v enem dnevu. S tem pa lahko uniฤimo del vsega dobrega, kar nam s pomoฤjo sonca pridelajo vrtnine na vrtu. Zato vsak dan naberemo le toliko zelenjave, kot jo zmoremo ฤim hitreje tudi pripraviti za skladiลกฤenje in hrambo
Skladiลกฤenje na vrtu
Zelenjavo je najbolj preprosto skladiลกฤiti kar na vrtu. Vedno se je treba zavedati, da se vitamini in minerali takoj, ko rastlino odreลพemo, zaฤnejo izgubljati. Zato mnoge vrtnine ostanejo kar tam. Za setev ali sajenje pa smo seveda poskrbeli pravi ฤas. Nekatere vrtnine sadimo ลพe v juniju.
Tudi gnojenje ima veliko vlogo pri tem, kako bodo rastline prezimile. Z duลกikom pregnojene rastline zelo slabo prenaลกajo mraz.
Na vrtu lahko ฤez zimo ostanejo prezimne sorte radiฤa (Verona, Trลพaลกki solatnik, Castel Franco, Treviลกki, Magdenburลกke korenine), prezimne sorte pora (Elefant, Carentan in prezimni hibridi), brstiฤni in listnati ohrovt, motovilec, zimska solata, ลกpinaฤa (Matador), peterลกilj, zelena, blitva ali mangold, hren, topinambur, ฤrni koren, pastinak in drobnjak. Najnovejลกi vir sveลพega vitamina C pozimi pa je ลกe prezimni tolลกฤak ali portulak. Tudi ฤesen in ฤebula sta seveda prezimno vrtnini. Zadnja leta pa skoraj vedno prezimi tudi korenฤek, vendar naj bo sejan zelo pozno. Najbolj zagotovo prezimi sejan v avgustu ali celo septembru. Ob morju pa pozimi gojijo tudi cvetaฤo in brokoli.
Velja pa tudi, da s spravilom vseh kapusnic nikoli ne hitimo, saj prenesejo veliko mraza. Rdeฤe zelje in glavnati ohrovt ostaneta na vrtu najmanj do novega leta, pogosto pa ลกe dalje. Tudi glavnati, letni radiฤi ne bodo pomrznili pred prelomom leta in ostanejo lahko kar na prostem. Vse je bolje, kakor odrezati jih in v ฤasopis zavite hraniti v kleteh.
Skladiลกฤenje plodovk
Jesensko spravilo zaฤnemo s pobiranjem plodovk. So ljubiteljice sonca, zato jim kratek jesenski dan in nizke temperature ponoฤi ne ustrezajo. Napadejo jih ลกtevilne teลพave, tudi vitaminov ne kopiฤijo veฤ v svojih plodovih tako, kot bi si ลพeleli. Prav prezimljamo lahko samo buฤevke.
Buฤke (govorim o plodovih grmiฤastih rastlin ) lahko za krajลกi ฤas zamrznemo. Nareลพemo jih na listiฤe, da bomo iz njih pripravili okusne omake. Veฤje lahko tudi prereลพemo na polovico in izdolbemo semena. Take zavijemo v folijo in zamrznemo. Uporabimo jih lahko za polnjenje z razliฤnimi nadevi, vendar jih ne smemo odmrzniti, napolnimo kar zamrznjene. Odliฤno pa se skladiลกฤijo nekatere druge vrste jedilnih buฤ, ki zrastejo na vreลพastih rastlinah, to so muลกkatne buฤke ali buฤe hokaido.
Te preprosto poloลพimo na police hladnih in suhih kleti. Enako naredimo s ฤajotami. Vendar morajo biti slednje zelo na hladnem, da ne bodo spomladi prehitro pognale stebla. Buฤ nikoli ne hranimo skupaj s sadjem. Nujno pa je, da so v povsem temnem prostoru s suhim zrakom. Mnogi jih imajo kar na neogrevanih, temnih stopniลกฤih ali garaลพah.
Solatne kumare je najbolje jesti sveลพe in sproti. Nekaj jih lahko zamrznemo, narezane na tanke rezine, saj imamo Slovenci radi razliฤne kumariฤne omake. Seveda pa vsi poznamo vloลพene kumarice. Pri vlaganju nikoli ne pozabite, da je tudi za kisanje pomembno, da uporabimo sveลพe vrtnine. Zato si ne naloลพimo preveฤ dela na enkrat. Potrgamo toliko plodov, kot jih zmoremo vloลพiti v najkrajลกem ฤasu. Ali pa jih kupimo pri najbliลพjem pridelovalcu raje veฤkrat, sveลพe, kot pa preveliko na enkrat.
Jajฤevec lahko pripravimo za polnjenje in takega zamrznemo. Lahko ga nareลพemo na kolobarje, posolimo in pustimo, da spusti vodo. ล ele nato rezine zamrznemo. Sama to naredimo tako, da med posamezne rezine poloลพim folijo za shranjevanje ลพivil, nekateri pa jih poloลพijo na pladenj, v vreฤke pa dajo ลกele zamrznjene. Tako se ne sprimejo med seboj.
Zelo enostavna je tudi priprava sataraลกa, to je jed, kjer plodovke nareลพemo na manjลกe rezine ali kocke. Na olju prepraลพimo najprej ฤebulo, nato pa v enakih razmerjih vse plodovke, priฤnemo z jajฤevcem, konฤamo s paradiลพnikom. Praลพimo tako dolgo, da izhlapi vsa odveฤna tekoฤina. Nato jih ลพe vroฤe naloลพimo v oprane in vroฤe kozarce za vlaganje. Tako pripravljen se drลพi celo zimo v kleti na temnem in hladnem. Ne zavzema nam prostora v zamrzovalniku, kot ga je meni pred leti. Izredno hitro si pripravimo odliฤno brezmesno jed, saj ga samo segrejemo v posodi in mu dodamo jajฤek, popopramo in posolimo po okusu. Uporabljamo pa ga tudi v vseh omakah, mesnih in brezmesnih, riลพotah in ลกe kje.
Skladiลกฤenje solatnic
Solatnice prenesejo dokaj nizke temperature, zato naj se vam ne mudi s hitrim pospravljanjem z vrta. Res obstajajo naฤini, da endivijo in radiฤ skladiลกฤimo ลกe kar nekaj ฤasa, a s tem se zaฤnemo ukvarjati ลกele v novembru ali celo decembru. Ravno pri solatah nikoli ne pozabite pravila, da so za naลกe zdravje in dobro poฤutje najbolj koristne sveลพe odrezane rastline. Tudi poleti jih ne reลพemo za nekaj dni v naprej, najbolje jih je rezati tik pred kosilom.
Na nizke temperature je najbolj obฤutljiva mehka solata, zato jo poreลพemo najprej. Kakor hitro priฤnejo noฤne temperature padati pod lediลกฤe, jo pokrijemo z agrokopreno in ฤim prej pospravimo. Krhkolistna solata prenese do -5oC, vendar le za krajลกi ฤas. Ravno tako jo z agrokopreno pokrijemo takoj, ko priฤne zmrzovati. Berivka prenese veliko veฤ, zato najprej pospravimo glavnato solato.
Nato pospravimo endivijo. Kako dolgo bo na vrtu, je odvisno od sorte, najdalje lahko ostane sorta Eskariol zelena. Zdaj sicer piลกe na vreฤicah Escariol gruner, ker tako zahteva EU. Nazadnje pospravimo letni radiฤ. Najmanj mraza prenese ยปsladkorniยซ radiฤ ali ยปลกtrucarยซ. Vendar pokrit z agrokopreno ostane na vrtu najmanj do konca decembra. Rdeฤe, okrogle glave radiฤa lahko z redkimi izjemami reลพemo ลกe za boลพiฤ. Zunanji ฤrni listi naj vas ne motijo, le varujejo okusno rdeฤo sredico. Najdalje, tudi v snegu, ostanejo na vrtu zelene okrogle glavice, sorte Bianca invernale, vฤasih smo ji rekli kar Palla bianca.
Sama sem ga ลพe rezala v takem mrazu, da so me prsti poลกteno boleli, radiฤ pa je bil popolnoma nepoลกkodovan, ko sem odstranila zunanje liste. Zato moramo posejati veฤ razliฤnih sort in skladiลกฤenje radiฤa ne bo potrebno. Vendar naj vas ta zapis ne premami, da bi naredili to, kar zdaj vidim na vrtovih, da so proti zimi polni radiฤa. Radiฤ zahteva vsaj triletni kolobar, v katerega mora biti vลกteta vsaj endivija. ฤe je vrt poln radiฤa letos, kam ga boste sadili, sejali naslednje leto?
Endivijo in radiฤ sicer lahko skladiลกฤimo krajลกi ฤas, a samo, ฤe imamo resniฤno preveฤ rastlin. Najbolj priporoฤam, da izkoristite rastlinjake. Rastline preprosto prestavimo s ฤim veฤ zemlje na koreninah v rastlinjak, zato izberemo suh, topel dan. Odstranimo vse gnile, mokre in poลกkodovane liste. Nato jih preprosto posadimo v toplo gredo, dokaj blizu skupaj.
Pogosteje pa izpuljene rastline oฤistimo, posuลกimo, ฤe je potrebno in vsako posebej zavijemo v ฤasopisni papir. Nato jih s koreninami navzgor obesimo v hladnem, vlaลพnem prostoru. A sama tega ne priporoฤam.
Skladiลกฤenje korenovk
Korenovke so v letu 2023 dozorele prej kot obiฤajno. Najbolje in najdalj se skladiลกฤijo vsi gomolji in koreni, kadar so izpuljeni ravno pravi ฤas. Obiฤajno je moj nasvet, da s spravilom ne hitimo, saj je ลกe pretoplo. Kljub temu, da je bila letoลกnja jesen res topla, pa je bilo treba korenovke pospraviti relativno zgodaj.
Za vedno si zapomnimo, poletje, ki je polno vremenskih ekstremov in sprememb, vedno prinaลกa prehitro dozorevanje vrtnin. Iz faze, ko jih uลพivamo (vegetativna faza), zelo hitro preidejo v fazo, ko zaฤnejo cveteti. Korenฤek je najboljลกi pokazatelj tega. Ob prerezu korenฤka opazimo temnejลกi in predvsem trลกi notranji del โ strลพen. To pomeni, da se je ลพe priฤel oblikovati v cvetno steblo. S tem se je zaฤelo tudi porabljanje vseh koristnih snovi, za katere raฤunamo, da jih bomo dobili z uลพivanjem korenฤka. Seveda se tudi moฤno skrajลกa ฤas skladiลกฤenja. A podobno, samo manj izrazito, se zgodi z vsemi korenovkami in tudi gomoljnicami. Zato ne vedno slepo vztrajati pri datumih izkopa, vsako leto posebej jih prilagodite vremenskim razmeram.
Skladiลกฤimo samo zdrave in nepoลกkodovane korene. Pulimo jih v suhem vremenu in jih niti sluฤajno ne ฤistimo z vodo. Najprej naj se posuลกijo v tanki plasti v suhem in zraฤnem prostoru. Vsaj nekaj dni naj bodo na toplem in suhem, da odpade s korenov vsa zemlja na naraven naฤin. Potem jih damo v ustrezno skladiลกฤe.
Korenฤnice hranimo v zasipnicah, to je najnaravnejลกi naฤin skladiลกฤenja. Za zasipnico lahko izkoristimo tudi toplo grdo, ki jo obdamo s slamo, koruznico ali smreฤjem na dnu in robovih, ravno tako pa s tem pokrijemo tudi nasute korenฤnice. Pokrijemo z okni in zavarujemo ลพe od zunaj. Prav tako so odliฤni rastlinjaki, saj jih tam ni treba pokrivati s plastjo zemlje. Veฤino zim bo zadoลกฤala debela odeja, prevleka. Nikakor pa ne uporabimo folije. A za hranjenje v zasipnicah je treba imeti dovolj korev, pravijo, da vsaj nekje 1 m3. Govorim seveda o razliฤnih vrstah, kot so korenฤek, repa, pesa, peterลกilj in pastinak.
Zelo dobro jih ohranimo tudi zakopane v pesek v vlaลพni in hladni kleti. Namesto peska, ki je teลพje dosegljiv, lahko uporabimo tudi odpadlo listje, ki pa ne sme biti presuho ali premokro. Sama ga z navadno vrstno kosilnico zmeljem bolj na drobno. Uporabna je seveda tudi ลพagovina. Pozimi veฤkrat pregledamo, kaj se z naลกimi korenฤnicami dogaja, saj lahko en nagnil plod uniฤi tudi veฤ ostalih.
Kapusnice
Gre za najbolj popolno zimsko prehrano, saj vsebujejo ลกtevilne snovi, ki spodbujajo naลก imunski sistem. So ลพe od nekdaj vir vitaminov in mineralov pozimi. Mnoge prezimijo, najbolj poznamo brstiฤni ohrovt. Vedeti moramo, da ne prezimijo vse sorte. Pred zimo listov nikoli ne poreลพemo. Vrh pa odreลพemo le, ฤe v kratkem ฤasu potrebujemo veฤji pridelek. Z odrezanim vrhom namreฤ doseลพemo, da vsi brsti dozorijo istoฤasno. ล e odliฤnejลกi pozimi je listnati ohrovt, ki ne potrebuje posebnega tretmaja pred zimo. Lahko ga sadimo celo na okrasne gredice, kjer ostane ฤez zimo.
Tudi navadni glavnati ohrovt ostane na vrtu dolgo v zimo in z njegovim spravilom ne hitimo. ล e bolje pa ga je kar prestaviti s koreninami in zemljo vred v rastlinjak. ฤe ga seveda imamo. Drugaฤe pa ga lahko hranimo zavitega v ฤasopisni papir v hladni in suhi kleti. A zadnja leta bi lahko kar rekli, da prezimi na prostem.
Zelje prenese veliko mraza, saj smo ga lani rezali ลกe zgodaj spomladi. Najpogosteje pa ga hranimo skisanega. Kislo zelje je hrana, ki jo Slovenci uลพivamo ลพe kar lep ฤas. Za kisanje je pomembno, da izredno pazimo na higieno. Najveฤ ลกkodljivih bakterij se nabere na kocenu, tam moramo biti izredno natanฤni. ฤe zelja ne naribamo takoj, potem pustimo daljลกi kocen, odreลพemo ga ลกele tik pred ribanjem. Za dobro kislo zelje je pomembna ลพe vzgoja, preveฤ duลกika lahko povzroฤi neprijeten vonj, preveฤ ลกkropljenja (tudi ฤe uporabljamo naravne pripravke) pa ubije tiste bakterije, ki sladkor spreminjajo v kislino.
Zelje se potem seveda ne skisa. Seveda pa je osnova za dobro kislo zelje izbira sorte. Najboljลกe kislo zelje ลกe vedno dajo naลกe domaฤe sorte zelja, najbolj poznamo Varaลพdinsko, zato je Ljubljansko zelje po krivici zapostavljeno. Kisamo lahko tudi repo, naลกi dve avtohtoni sorti Kranjska okrogla in Kranjska podolgovata sta najboljลกi sorti v ta namen. .
Lukovke (nekoฤ ฤebulnice)
Por ostane zelo dolgo kar na vrtu, seveda pa poznamo tudi prezimne sorte, zato ga ne skladiลกฤimo posebej v kleteh ali zamrzujemo. Ostale lukovke, ฤebulo, ฤesen in ลกalotko pa za razliko do ostalih vrtnin hranimo v suhem, zraฤnem in hladnem prostoru. Najbolje se ohranijo spletene v vence in obeลกene. Lahko pa jih hranimo obeลกene v mreลพastih vreฤah. ฤe pa se odloฤimo za zabojฤke, morajo biti ti plitvi, najboljลกi so letvasti leseni zabojฤki.
Za uspeลกno skladiลกฤenje ฤebulnic so pomembne tudi sorte, saj se vse ne skladiลกฤijo dobro. Pri ฤesnu je znano, da se sorta Ptujski spomladanski skladiลกฤi veliko bolje od Ptujskega jesenskega, zato najprej porabimo slednjega.
V letu 2023 ne priฤakujte ฤudeลพev, saj je bila za pridelavo lukovk zelo naporno. Zato bi jih sama porabila prej, predvsem pa shranila ลกe na drugaฤne naฤine, suลกila, zamrznila ali prepraลพene shranila v steklene kozarce.
Na koncu
Skladiลกฤenje hrane za zimo je za ฤloveka ลพe od nekdaj predstavljalo velik izziv. Nikoli pa ne pozabite, da se zaฤne ลพe na njivi. ฤudeลพev ne dela, skladiลกฤe ni bolniลกnica za vrtnine, pa vendarle lahko z malo truda in izkuลกenj veliko vrtnin shranimo tudi sami.