Sezona marelic nas pogosto preseneti s svojo obilico. Drevesa so polna zrelih, dišečih plodov, ki pa hitro postanejo prezreli, mehki in neprivlačni za svež prigrizek. Namesto da jih pustite propasti, vam ponujamo številne domiselne, okusne in celo terapevtske načine, kako marelice uporabiti do zadnje kožice.
Klasična marelična marmelada
Marelična marmelada je vedno zmagovalna izbira in ena najbolj priljubljenih izdelkov iz marelic.
Zakaj jo pripravljati doma:
- Več nadzora nad sladkorjem in sestavinami
- Brez dodatnih konzervansov
- Odlična za celo leto
Osnovni recept:
- 1 kg zrelih marelic (razkoščenih)
- 500 g sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
Postopek:
- Marelice in sladkor naj vsaj 1 uro stojijo, da spustijo sok.
- Zavrite, dodajte limonin sok in kuhajte 30–40 min.
- Vroče nalijte v sterilizirane kozarce.
Sušenje marelic za zimo
Sušene marelice so okusen, naraven prigrizek in bogat vir vlaknin.
Kako sušiti marelice doma:
- Operite in razpolovite marelice
- Položite jih na mrežico ali pekač s papirjem za peko
- Sušite na soncu, v peči pri nizki temperaturi (do 60 °C) ali v sušilniku oz. dehidratorju sadja
Namig: Pred sušenjem jih lahko pomočite v vodo z limoninim sokom, da ohranijo barvo.
Marelični kompot
Kompot je hiter za pripravo in odličen dodatek k zajtrku ali sladicam.
Sestavine za osnovni kompot:
- 1 kg marelic
- 1 l vode
- 150 g sladkorja
- 1 paličica cimeta ali 2 klinčka (po želji)
Postopek:
- Marelice razpolovite in odstranite koščice.
- V vodi raztopite sladkor, dodajte začimbe.
- Dodajte marelice in kuhajte 5–8 minut.
- Vroče nalijte v kozarce in dobro zaprite.
Zamrzovanje za poznejšo uporabo
Zamrzovanje ohranja okus in hranila skoraj nespremenjena.
Kako pravilno zamrzniti marelice:
- Operite, razpolovite in odstranite koščice
- Po želji dodajte limonin sok proti potemnitvi
- Razporedite na pladenj in zamrznite posamezno
- Nato jih prestavite v vrečke za zamrzovanje
Uporaba: za smoothije, pečene sladice, omake ali marmelado iz zamrznjenega sadja.

Marelična pita ali drobljenec (crumble)
Sveže pečene sladice z marelicami so enostavne in navdušijo vsakega gosta.
Osnovni recept za drobljenec:
- 500 g svežih marelic
- 100 g moke
- 50 g ovsenih kosmičev
- 80 g masla
- 80 g rjavega sladkorja
- Malo cimeta
Postopek:
- Marelice narežite in zložite v pekač.
- Prekrijte jih z mešanico moke, kosmičev, masla in sladkorja.
- Pecite 30 minut pri 180 °C.
Marelice v slanih jedeh
Njihova sladkoba in kislost se odlično podata k slanim okusom.
Ideje:
- V solati z rukolo, feta sirom in orehi
- Kot chutney poleg pečenega mesa ali sira
- Narežite in dodajte v kuskus ali bulgur
Recept za marelični chutney:
- Marelice, rjavi sladkor, jabolčni kis, čebula, ingver, čili
- Vse skupaj kuhajte 30 minut do goste teksture
Preizkusite tudi: Solata iz bulgurja z marelicami in pistacijami
Marelice za naravno kozmetiko
Marelice niso le za v želodec, temveč so odlične tudi za kožo!
Uporaba v domači kozmetiki:
- Marelična maska za obraz (zmečkan sadež + jogurt ali med)
- Piling s posušenimi in zmletimi kožicami marelic
- Marelično olje za suho kožo (iz semen)
Prednosti:
- Bogate z vitaminom A in C
- Vlažilno in antioksidativno delovanje
Fermentacija: marelična kombuča ali kis
Fermentacija sadja je vedno bolj priljubljena, tudi z marelicami lahko ustvarite nekaj posebnega.
Ideje:
- Dodatek marelic kombuči ali v fermentiranih limonadah
- Marelični kis: drobno narezan sadež, sladkor in voda v steklenem kozarcu, fermentira 2–3 tedne
Namig: Kis lahko uporabite v solatah, za osvežilne napitke ali naravno čiščenje.
Uporaba marelic za otroke
Sladek, naraven in nepreveč kisel sadež je odličen za malčke.
Ideje:
- Marelični pire kot prva kašica
- Zmešane z jabolki, banano ali proseno kašo
- Domači marelični sladoled iz zamrznjenega pireja z jogurtom
Naj nobena marelica ne gre v nič
Z nekaj domišljije lahko iz presežka marelic ustvarimo zaloge za celo leto, razveselimo družino, obdarimo prijatelje ali poskrbimo za nego kože. Ta skromni sadež skriva veliko več kot le poletno sladkobo – z malce truda in ustvarjalnosti postane del vašega vsakdana na različne, koristne in okusne načine.