DomovZdravje & prehranaKaj narediti s presežkom marelic: Od klasičnih receptov do inovativnih idej

Kaj narediti s presežkom marelic: Od klasičnih receptov do inovativnih idej

Sezona marelic nas pogosto preseneti s svojo obilico. Drevesa so polna zrelih, dišečih plodov, ki pa hitro postanejo prezreli, mehki in neprivlačni za svež prigrizek. Namesto da jih pustite propasti, vam ponujamo številne domiselne, okusne in celo terapevtske načine, kako marelice uporabiti do zadnje kožice.

Klasična marelična marmelada

Marelična marmelada je vedno zmagovalna izbira in ena najbolj priljubljenih izdelkov iz marelic.

Zakaj jo pripravljati doma:

  • Več nadzora nad sladkorjem in sestavinami
  • Brez dodatnih konzervansov
  • Odlična za celo leto

Osnovni recept:

  • 1 kg zrelih marelic (razkoščenih)
  • 500 g sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka

Postopek:

  1. Marelice in sladkor naj vsaj 1 uro stojijo, da spustijo sok.
  2. Zavrite, dodajte limonin sok in kuhajte 30–40 min.
  3. Vroče nalijte v sterilizirane kozarce.

Sušenje marelic za zimo

Sušene marelice so okusen, naraven prigrizek in bogat vir vlaknin.

Kako sušiti marelice doma:

  • Operite in razpolovite marelice
  • Položite jih na mrežico ali pekač s papirjem za peko
  • Sušite na soncu, v peči pri nizki temperaturi (do 60 °C) ali v sušilniku oz. dehidratorju sadja

Namig: Pred sušenjem jih lahko pomočite v vodo z limoninim sokom, da ohranijo barvo.

Marelični kompot

Kompot je hiter za pripravo in odličen dodatek k zajtrku ali sladicam.

Sestavine za osnovni kompot:

  • 1 kg marelic
  • 1 l vode
  • 150 g sladkorja
  • 1 paličica cimeta ali 2 klinčka (po želji)

Postopek:

  1. Marelice razpolovite in odstranite koščice.
  2. V vodi raztopite sladkor, dodajte začimbe.
  3. Dodajte marelice in kuhajte 5–8 minut.
  4. Vroče nalijte v kozarce in dobro zaprite.

Zamrzovanje za poznejšo uporabo

Zamrzovanje ohranja okus in hranila skoraj nespremenjena.

Kako pravilno zamrzniti marelice:

  • Operite, razpolovite in odstranite koščice
  • Po želji dodajte limonin sok proti potemnitvi
  • Razporedite na pladenj in zamrznite posamezno
  • Nato jih prestavite v vrečke za zamrzovanje

Uporaba: za smoothije, pečene sladice, omake ali marmelado iz zamrznjenega sadja.

Kaj narediti s presežkom marelic

Marelična pita ali drobljenec (crumble)

Sveže pečene sladice z marelicami so enostavne in navdušijo vsakega gosta.

Osnovni recept za drobljenec:

  • 500 g svežih marelic
  • 100 g moke
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 80 g masla
  • 80 g rjavega sladkorja
  • Malo cimeta

Postopek:

  1. Marelice narežite in zložite v pekač.
  2. Prekrijte jih z mešanico moke, kosmičev, masla in sladkorja.
  3. Pecite 30 minut pri 180 °C.

Marelice v slanih jedeh

Njihova sladkoba in kislost se odlično podata k slanim okusom.

Ideje:

  • V solati z rukolo, feta sirom in orehi
  • Kot chutney poleg pečenega mesa ali sira
  • Narežite in dodajte v kuskus ali bulgur

Recept za marelični chutney:

  • Marelice, rjavi sladkor, jabolčni kis, čebula, ingver, čili
  • Vse skupaj kuhajte 30 minut do goste teksture

Preizkusite tudi: Solata iz bulgurja z marelicami in pistacijami

Marelice za naravno kozmetiko

Marelice niso le za v želodec, temveč so odlične tudi za kožo!

Uporaba v domači kozmetiki:

  • Marelična maska za obraz (zmečkan sadež + jogurt ali med)
  • Piling s posušenimi in zmletimi kožicami marelic
  • Marelično olje za suho kožo (iz semen)

Prednosti:

  • Bogate z vitaminom A in C
  • Vlažilno in antioksidativno delovanje

Fermentacija: marelična kombuča ali kis

Fermentacija sadja je vedno bolj priljubljena, tudi z marelicami lahko ustvarite nekaj posebnega.

Ideje:

  • Dodatek marelic kombuči ali v fermentiranih limonadah
  • Marelični kis: drobno narezan sadež, sladkor in voda v steklenem kozarcu, fermentira 2–3 tedne

Namig: Kis lahko uporabite v solatah, za osvežilne napitke ali naravno čiščenje.

Uporaba marelic za otroke

Sladek, naraven in nepreveč kisel sadež je odličen za malčke.

Ideje:

  • Marelični pire kot prva kašica
  • Zmešane z jabolki, banano ali proseno kašo
  • Domači marelični sladoled iz zamrznjenega pireja z jogurtom

Naj nobena marelica ne gre v nič

Z nekaj domišljije lahko iz presežka marelic ustvarimo zaloge za celo leto, razveselimo družino, obdarimo prijatelje ali poskrbimo za nego kože. Ta skromni sadež skriva veliko več kot le poletno sladkobo – z malce truda in ustvarjalnosti postane del vašega vsakdana na različne, koristne in okusne načine.

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE