Jabolčni drobljenec (ang. apple cruble) je tradicionalna in dobro poznana angleška sladica iz jabolk s posipom iz ovsenih kosmičev, kateri dodamo še nekaj začimb za božanski okus.
za 6 – 7 skodelic potrebujemo:
Jabolčna čežana:
- 1.5 kg jabolk
- sok polovice limone
- nekaj žlic rjavega sladkorja, po želji in okusu
- cimet
- janeževa zvezda
- malo naribanega svežega ingverja
- voda
Jabolka olupimo, izpeščičimo in narežemo na koščke. V kozici jih zalijemo z malček vode in dušimo skupaj z limoninim sokom, cimetom, eno janeževo zvezdo, ingverjem in sladkorjem po okusu, dokler se ne zmehčajo. Odstranimo janeževo zvezdo. Malce ohladimo in nadevamo do polovice v skodelice, lahko tudi v pekač.
Drobtine za posip, (crumbles):
- 1.5 skodelice ovsenih kosmičev
- 1/2 skodelice kokosove moke
- 125 g kokosovega masla
- po želji kako žlico, dve sladkorja, ni pa potrebno
V posodi zmešamo ovsene kosmiče, kokosovo moko, maslo in sladkorjem po okusu. Posujemo po čežani, ki smo jo nadevali v skodelice ali pekač. Pečemo na 180*c, dokler drobtine po vrhu ne porjavijo. Postrežemo s smetano ali vanilijevim sladoledom.










Avtor in foto: Lidija Dornik