DomovZdravje & prehranaDodajte to sestavino jutranji kavi in vaša prebava vam bo hvaležna!

Dodajte to sestavino jutranji kavi in vaša prebava vam bo hvaležna!

Za mnoge ljudi je kava nepogrešljiv del jutranje rutine. A le redki vedo, da lahko s preprostim dodatkom svoji najljubši skodelici pomagajo tudi svoji prebavi. Razkrili vam bomo, katera sestavina lahko spremeni navadno kavo v naravni pospeševalec prebave.

Cimet: skrivno orožje za prebavo

Cimet ni le dišeča praznična začimba, temveč tudi pravi zaveznik prebavnega sistema. Ko ga dodamo v kavo, poskrbi za okusen preobrat in hkrati olajša delovanje žlodca in črevesja.

Zakaj deluje:

  • Pospešuje presnovo in spodbuja hitrejše praznjenje žlodca
  • Zmanjšuje napihnjenost in odpravlja občutek težkosti po obroku
  • Deluje protimikrobno, kar pomaga ohranjati ravnovesje v črevesni flori
  • Uravnava krvni sladkor, kar lahko posredno podpira tudi prebavne procese

Kako dodati cimet k jutranji kavi

Ni nujno, da popolnoma spremenite svojo rutino. Z nekaj preprostimi triki lahko svoj kofeinski napitek oplemenitite z zdravim dodatkom.

Praktični nasveti:

  • Dodajte ¼ žličke mletega cimeta neposredno v mleto kavo, preden jo skuhate
  • Posujte ščepec cimeta po vrhu pripravljene kave
  • Zmešajte cimet s toplim rastlinskim mlekom in ga dodajte kavi za kremasto izkušnjo
  • Pripravite “cimetov sirup” (z vodo, medom in cimetom) in ga uporabite za sladkanje kave

Druge prednosti cimeta v kavi

Dodajanje cimeta kavi ne koristi samo prebavi, temveč prinaša tudi številne druge koristi za zdravje in dobro počutje.

Dodatni učinki:

  • Topli antioksidanti: ščitijo telo pred prostimi radikali
  • Naravna energija: kombinacija kofeina in cimeta daje uravnoteženo počutje brez “padec energije”
  • Podpora imunskemu sistemu: zaradi protivnetnih lastnosti
  • Okus brez kalorij: odlična zamenjava za sladkor

Kaj pa drugi dodatki za prebavo?

Poleg cimeta obstajajo še druge sestavine, ki jih lahko poskusite dodati svoji jutranji kavi za dodatno podporo prebavi.

Poskusite tudi:

  • Ingver: svež ali v prahu, pomaga proti slabosti in napihnjenosti
  • Kardamom: pomirja žlodčevo kislino
  • Kokosovo olje: spodbuja črevesno gibljivost
  • Kurkumina: protivnetna in razstrupljevalna

Pomembno: Upoštevajte količino in kakovost

Cimet je močan in aromatičen, zato je ključna zmernost. Prav tako je pomembna kakovost izbrane vrste cimeta.

Priporočila:

  • Raje izberite cejlonski cimet, ki ima manj kumarina kot navadni (kasija)
  • Ne pretiravajte: 1 četrtina do ½ žličke na dan je povsem dovolj
  • Pri zdravstvenih težavah se posvetujte z zdravnikom, če redno uporabljate zelišča ali dodatke

Majhna sprememba z velikim učinkom

Vse, kar potrebujete za boljšo prebavo, je ščep cimetove magije v vaši skodelici kave. Preprosto, okusno in naravno. Naslednjič, ko si boste pripravljali jutranjo kavo, pomislite na svoje črevesje – morda vam bo hvaležno.

Preberite še:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE