DomovZdravje & prehranaDodajte to sestavino jutranji kavi in vaša prebava vam...

Dodajte to sestavino jutranji kavi in vaša prebava vam bo hvaležna!

Za mnoge ljudi je kava nepogrešljiv del jutranje rutine. A le redki vedo, da lahko s preprostim dodatkom svoji najljubši skodelici pomagajo tudi svoji prebavi. Razkrili vam bomo, katera sestavina lahko spremeni navadno kavo v naravni pospeševalec prebave.

Cimet: skrivno orožje za prebavo

Cimet ni le dišeča praznična začimba, temveč tudi pravi zaveznik prebavnega sistema. Ko ga dodamo v kavo, poskrbi za okusen preobrat in hkrati olajša delovanje žlodca in črevesja.

Zakaj deluje:

  • Pospešuje presnovo in spodbuja hitrejše praznjenje žlodca
  • Zmanjšuje napihnjenost in odpravlja občutek težkosti po obroku
  • Deluje protimikrobno, kar pomaga ohranjati ravnovesje v črevesni flori
  • Uravnava krvni sladkor, kar lahko posredno podpira tudi prebavne procese

Kako dodati cimet k jutranji kavi

Ni nujno, da popolnoma spremenite svojo rutino. Z nekaj preprostimi triki lahko svoj kofeinski napitek oplemenitite z zdravim dodatkom.

Praktični nasveti:

  • Dodajte ¼ žličke mletega cimeta neposredno v mleto kavo, preden jo skuhate
  • Posujte ščepec cimeta po vrhu pripravljene kave
  • Zmešajte cimet s toplim rastlinskim mlekom in ga dodajte kavi za kremasto izkušnjo
  • Pripravite “cimetov sirup” (z vodo, medom in cimetom) in ga uporabite za sladkanje kave

Druge prednosti cimeta v kavi

Dodajanje cimeta kavi ne koristi samo prebavi, temveč prinaša tudi številne druge koristi za zdravje in dobro počutje.

Dodatni učinki:

  • Topli antioksidanti: ščitijo telo pred prostimi radikali
  • Naravna energija: kombinacija kofeina in cimeta daje uravnoteženo počutje brez “padec energije”
  • Podpora imunskemu sistemu: zaradi protivnetnih lastnosti
  • Okus brez kalorij: odlična zamenjava za sladkor

Kaj pa drugi dodatki za prebavo?

Poleg cimeta obstajajo še druge sestavine, ki jih lahko poskusite dodati svoji jutranji kavi za dodatno podporo prebavi.

Poskusite tudi:

  • Ingver: svež ali v prahu, pomaga proti slabosti in napihnjenosti
  • Kardamom: pomirja žlodčevo kislino
  • Kokosovo olje: spodbuja črevesno gibljivost
  • Kurkumina: protivnetna in razstrupljevalna

Pomembno: Upoštevajte količino in kakovost

Cimet je močan in aromatičen, zato je ključna zmernost. Prav tako je pomembna kakovost izbrane vrste cimeta.

Priporočila:

  • Raje izberite cejlonski cimet, ki ima manj kumarina kot navadni (kasija)
  • Ne pretiravajte: 1 četrtina do ½ žličke na dan je povsem dovolj
  • Pri zdravstvenih težavah se posvetujte z zdravnikom, če redno uporabljate zelišča ali dodatke

Majhna sprememba z velikim učinkom

Vse, kar potrebujete za boljšo prebavo, je ščep cimetove magije v vaši skodelici kave. Preprosto, okusno in naravno. Naslednjič, ko si boste pripravljali jutranjo kavo, pomislite na svoje črevesje – morda vam bo hvaležno.

Preberite še:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE