0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJesenske alergije: v tem obdobju še posebej problematično cvetenje ambrozije

Jesenske alergije: v tem obdobju še posebej problematično cvetenje ambrozije

MORDA VAS ZANIMA

Alergijo na cvetni prah povezujemo predvsem s spomladanskimi meseci, vendar imajo mnogi ljudje težave tudi jeseni. V jesenskem času je za večino najbolj problematično cvetenje ambrozije, ki traja vse od avgusta do oktobra. Veter lahko raznese njen cvetni prah zelo daleč, zato se lahko pojavijo tipični simptomi alergije, tudi če v vaši neposredni bližini ni ambrozije. Poleg tega pa to ni edina rastlina, ki lahko jeseni povzroča težave alergikom. Kako torej preprečiti alergijske napade oziroma ublažiti simptome jesenskih alergij?

- Oglas -

ambrozija in jesenske alergije

Izogibajte se sprožilcem

Načrtujte svoje izhode iz stanovanja, kolikor je to mogoče. To pomeni predvsem, da se morate izogibati gibanju v naravi v tistih delih dneva, ko je cvetni prah najbolj problematičen. Običajno je to dopoldne oziroma pozno zjutraj in sredi dneva. Opazujte, kdaj imate največ težav, in poskušajte takrat ostati notri.

Ne prinašajte cvetnega prahu v stanovanje

Pazite, da ne boste vi ali drugi družinski člani nevede prinašali cvetnega prahu v stanovanje, saj lahko to seveda še poslabša vaše težave z alergijo. Ko pridete domov, se tako vedno najprej stuširajte in preoblecite. Če je to potrebno, pa si umijte tudi lase. Poskrbite tudi za redno menjavo posteljnine in za pranje oblačil, ki bi se jih lahko oprijel cvetni prah. Ko ste zunaj, nosite pokrivalo, priporočena pa je tudi uporaba sončnih očal. Ljudje z alergijo na cvetni prah, ki imajo hišne ljubljenčke, morajo biti še posebej pazljivi. V času intenzivnejših simptomov morate poskrbeti tudi za povečano higieno pri živalih.

- Oglas -

Pomagajte si z naravnimi metodami za ublažitev simptomov

Čeprav so pri alergiji na cvetni prah pogosto potrebni antihistaminiki, pa lahko simptome nekoliko ublažite tudi z določenimi naravnimi pristopi. Pomaga vam lahko na primer redno izpiranje nosu ter uživanje probiotikov in živil, bogatih s kvercetinom. Za lajšanje simptomov alergije pa je zelo koristno tudi pitje čaja, pripravljenega iz kopriv.

Poskrbite za čist zrak v svojem stanovanju

Na zrak na prostem sicer ne morete neposredno vplivati, vendar pa lahko storite ogromno za to, da bo zrak v vašem domu manj problematičen. Zračenje načrtujte tako, da bo nevarnost za vstop cvetnega prahu v vaš dom čim manjša. Pri prečiščevanju zraka vam lahko pomaga tudi klimatska naprava, kar velja tudi za zrak v avtomobilu. Pametna investicija za ljudi z alergijo pa je zagotovo tudi kakovosten sesalnik, ki vam bo pomagal pri tem, da odstranite tudi zelo majhne alergene delce.

.

NAJNOVEJŠE