Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Zdravje & prehranaAli se skorbut zares vrača med nas?

Ali se skorbut zares vrača med nas?

MORDA VAS ZANIMA

Skorbut je bolezen, za katero se zdi, da je ostala pozabljena v zgodovinskih učbenikih. Kot verjetno že veste, so imeli v preteklosti težave skorbutom predvsem mornarji.

Skorbut je bila pogosta bolezen mornarjev

- Oglas -

Skorbut je bolezen naj bi ubila celo več mornarjev kot vse nevihte, brodolomi in druge bolezni skupaj. Stanje je bilo tako resno, da se je pred vsako plovbo pričakovalo, da se najmanj polovica vseh mornarjev ne bo vrnila živa. Danes se zdi, da ni več resnega tveganja za skorbut. Vendar pa podatki razkrivajo, da se število primerov te bolezni v zadnjih letih zaskrbljujoče povečuje – in to celo v državah, kot je na primer Velika Britanija. Kakšni so razlogi za to?

Vitamin C in Skorbut

Pazljivo pri vitaminu C

Zgodnja simptoma skorbuta sta huda utrujenost in slabost. Če se ne ukrepa pravočasno, pa pride do krvavenja dlesni in izpadanja zob, koža potemni in postane brazgotinasta, rane se ne celijo itn. Sčasoma lahko zaradi srčnega popuščanja nastopi smrt. V preteklosti dolgo časa niso vedeli, kaj povzroča skorbut. Nato pa se je izkazalo, da gre za kronično pomanjkanje vitamina C. Mornarji, ki so bili dolgo časa na morju, so bili tako najbolj ogroženi, saj niso imeli dostopa do svežega sadja in zelenjave, posledično pa niso mogli zaužiti zadostnih količin vitamina C. Omenjeni vitamin pa je seveda ključen za tvorbo kolagena v našem telesu.

Število primerov skorbuta narašča

Danes se precej bolje zavedamo pomena vitaminov in mineralov v naši prehrani. Vendar se je kljub temu število primerov skorbuta v Veliki Britaniji med letoma 2009 in 2014 povečalo za kar 27 odstotkov. O pacientih, ki obiščejo bolnišnico zaradi simptomov, tipičnih za skorbut, poročajo tudi iz Združenih držav Amerike in iz Avstralije. Kot pojasnjujejo zdravniki in nutricionisti, so pogosto najbolj ogrožene družine z zelo nizkim dohodkom. Te si namreč težko privoščijo zadostne količine svežega sadja in zelenjavo.

Povečano tveganje tudi pri neješčih otrocih

- Oglas -

Povečano tveganje za skorbut obstaja tudi pri odvisnikih od drog ali alkohola. Še ena zelo ranljiva skupina pa so izbirčni otroci, ki zavračajo večino hrane. Zdravniki opozarjajo še na to, da nekateri ljudje sicer zaužijejo dovolj živil, naravno bogatih z vitaminom C, vendar pa s termično obdelavo uničijo večino tega vitamina. Tako je pomembno, da poskušamo čim več sadja in zelenjave zaužiti v presni obliki. Med najboljše vire vitamina C sicer sodijo različni citrusi in paprika.

Preberite tudi: Zakaj je vitamin C tako pomemben za zdravje?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×