Jedrska vojna brez prave vojne

  Že več kot leto dni je minilo od pustošenja velikega potresa in cunamija na Japonskem, kjer je bila poškodovana tudi jedrska elektrarna na vzhodni obali Japonske, iz katere so ušle radioaktivne snovi, ki jih je zaneslo praktično po celem svetu. Nekateri so ta dogodek opisali tudi kot jedrsko vojno brez vojne.

  Fukushima
  Sevanje iz prej poškodovanih reaktorjev v Fukušimi se še vedno širi.

  Čeprav japonska vlada in mediji umirjajo ljudi, češ da so katastrofo zajezili, je dejstvo, da njene posledice še vedno ogrožajo zdravje in razvoj rastlin, živali in ljudi. Nekateri celo trdijo, da bodo dolgoročne posledice hujše od tistih iz leta 1986 v Černobilu.

  Čeprav se nesreča ne more primerjati z opustošenjem atomske bombe, iz Fukušime še naprej tihoma uhajajo radioaktivno sevanje in radioaktivni delci, ki se preko morskih tokov in zraka širijo v zeljo, pitno vodo, travnikih, gozdovih, našli so jih tudi na letalih, ki so potovala po japonskem zračnem prostoru … Posledično se na trgu pojavljajo tudi izdelki, ki so posredno onesnaženi z radioaktivnimi snovmi in najdejo pot do tisočih ali celi milijonov ljudi.

  Radioaktivni elementi, ki uidejo v zrak in v morje, se nabirajo in kopičijo praktično na vsakem koraku; na primer v prehranskih verigah (v algah, rakih, majhnih ribah, večjih ribah, potem pridemo do tal in zemlje, trave, mesa in mleka, nato pa vedno tudi do ljudi).

  Te elemente v telesu imenujemo notranji onesnaževalci, ki se po vstopu v telo nabirajo v organih kot so ščitnica, jetra, kosti in možgani. Majhna količina celic v organih je zaradi tega nenehno pod veliko količino obsevanja z alfa, beta in/ali gama sevanjem, kar po nekaj letih pogosto povzroči rakava obolenja.

  Fukushima
  Jedrska elektrarna v Fukushimi.

  Ne glede na to, da je nesreča v Fukušimi posledica naravnega dogodka oziroma nesreče in ne človeškega napada z jedrskim orožjem, si lahko samo predstavljamo, kakšne posledice bi bile na Zemlji, če bi res prišlo do jedrskega obračuna. Ne smemo pa niti pozabiti na tisoče, ki so umrli zaradi jedrskega orožja in milijone, ki še danes nosijo posledice.

  PREBERITE TUDI:  »Majhna« Slovenija bo predlagala vsebinsko zelo «velik« predlog »veliki« OZN! 20. maj – svetovni dan čebel ?!

  V Fukušimi pa je reaktor številka 4 tudi že na robu propada, sevanje iz prej poškodovanih reaktorjev pa se še vedno širi in se še ni popolnoma ustavilo.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. U.S. Army General: The Whole Northern Hemisphere is at Risk of Becoming Largely Uninhabitable
   http://reinep.wordpress.com/2012/05/27/u-s-army-general-the-whole-northern-hemisphere-is-at-risk-of-becoming-largely-uninhabitable/

   United States public health authorities agree that tens of thousands of North Americans have already died from the Fukushima calamity. When the final cataclysm occurs, sooner rather than later, the whole Northern Hemisphere is at risk of becoming largely uninhabitable.

   Very simply put, if this much Cesium 137 is released, it will destroy the world environment and our civilization. This is not rocket science, nor does it connect to the pugilistic debate over nuclear power plants. This is an issue of human survival.

  Comments are closed.