0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeJaponska vesoljska elektrarna

Japonska vesoljska elektrarna

MORDA VAS ZANIMA

Japonska agencija za vesoljske raziskave (Jaxa) ima velike ambicije. Energijske probleme želijo rešiti tako, da bodo postavili energijsko postajo kar v vesolje.

- Oglas -

vesoljeS tem pa želijo omiliti tudi probleme globalnega segrevanja. Tako so izbrali ekipo raziskovalcev in inženirjev, ki bodo to idejo uresničili in zgradili vesoljski solarni energijski sistem (SSPS).

Načrt je takšen, da naj bi naredili več kilometrov dolgo fotovoltaično ploščo, podobno takšnim, kot jih uporabljamo že danes. Vendar pa bo za razliko od teh, ta postavljena v geostacionarno orbito.

Sončni žarki naj bi bili v vesolju kar petkrat močnejši kot na Zemlji, kar pomeni, da bo lahko ta plošča sprejela ogromne količine energije.

- Oglas -

Sončna energija je tudi ena izmed obnovljivih virov energije, zato lahko pomaga rešiti probleme, s katerimi se soočamo na Zemlji.

Energija, zbrana v vesolju bo nato prenešena na Zemljo s pomočjo laserskih žarkov ali mikrovalovov. Jaxa trdi, da je tašen sistem varen, čeprav pa priznajo, da je težko pomiriti javnost, glede na to, da je tu govora o ogromnih laserjih. Zato bodo ti sprejemniki postavljeni nekje v morju.

Prototip je tako planiran za leto 2020, prvo postajo pa naj bi postavili v vesolje do leta 2030. Ta pa bi naj proizvegla okoli en gigawat energije, kar lahko primerjamo z srednje veliko jedrsko elektrarno.

.

NAJNOVEJŠE